Klar beskjed: - Gjør dette først

Derfor bør du ikke sprengfyre med en gang du ankommer hytta.

KALD HYTTE: Brannekspert i Frende Øystein Øren anbefaler å vente med fyringen til du har sjekket hytta. Foto: NTB
KALD HYTTE: Brannekspert i Frende Øystein Øren anbefaler å vente med fyringen til du har sjekket hytta. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er kaldt i store deler av landet, og har du tenkt deg på hytta i helga er det store muligheter for at det er kaldt når du kommer fram.

Da kan det være fristende å fyre opp ordentlig for å varme opp godt med ved i peisen - spesielt siden strømstøtta ikke gjelder for fritidsboliger og det er kanskje ikke alle som har innlagt strøm - men Frende Forsikring advarer mot å sprengfyre på en kald hytte med en gang.

- Brannsikkerheten må komme først, advarer brannekspert i Frende, Øystein Øren, i pressemelding.

Les også: Dette trenger du på hytta i vinter (annonsørinnhold)

FROSNE VANNRØR: Det gikk ikke helt som det skulle under siste kuldeperiode for Didrik Vaksdal. Et frossent rør resulterte i mye vann i kjelleren. Video: Didrik Vaksdal / Storyblocks. Vis mer

Måk først

Han anbefaler at dersom du kommer fram til en nedsnødd hytte, bør du finne fram spaden før du fyrer i ovnen.

- En innesnødd hytte er en brannrisiko. Sjekk at vinduer, pipe, rømningsveier og lufteventiler er frie før du slår deg til ro, sier Øren.

Branneksperter forstår at det kan være mye å tenke på for hytteeierne, spesielt nå som strømprisen er høy.

- Det er ikke lett å være hytteeier nå, det er mye å tenke på. Du må ikke sprengfyre for tidlig, fordi det kan være brannfarlig. Og du må ha varme på i hytta når du ikke er der for å unngå frostskader, men det blir dyrt uten strømstøtte, sier han og legger til:

- Jeg forstår at det er kjedelige beskjeder å få for mange som allerede prøver å spare penger, men det kan også være disse som redder hytta fra enda dyrere skader.

Ikke spar på strømmen

Samtidig advarer både If og Fremtind mot å skru ned varmen på hytta mer enn du bør. Landets forsikringsselskaper mottok i fjor vinter flere tusen meldinger om frost- og vannskader fra hytteeiere.

- Strømsparing er bra, men tenk over hvilke konsekvenser enkelte strømsparingstiltakt kan få, uttalte kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i fjor høst.

For dersom du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og andre rom med rør, er det fare for frost- og vannskader. Noe som gjør at du risikerer å måtte ta deler eller hele regningen selv, advarer Fremtind Forsikring.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart