Klar beskjed

- Folk kaster de utroligste ting i do hjemme, sier kommuneingeniør og visepresident i NITO Kjetil Lein.

PASS PÅ: Norges ingeniør- og teknologorganisasjon har funnet mye rart i kloakken. Deriblant julepynt. Foto: Magnus Gjestrum Larsen
PASS PÅ: Norges ingeniør- og teknologorganisasjon har funnet mye rart i kloakken. Deriblant julepynt. Foto: Magnus Gjestrum Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaskekluter, vaskemopper, våtservietter, smykker og gifteringer. Du tenker kanskje at jeg ramser opp konas accessories, men det er absolutt ikke tilfellet. Dette er faktisk gjenstander som er blitt funnet i det norske kloakksystemet.

Nå ber Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon folk passe på hva de kaster i toalettet. I julesesongen kastes det nemlig masse fett fra maten i toalettet, som igjen tetter rørene.

- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Dette er særlig viktig å huske på nå i julestria. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får endra større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, forklarer Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO.

Skal man tro på kommuneingeniøren er det absolutt ikke bare julemat som finner veien til renseanleggene. Han varter nemlig opp med følgende liste av ting de har funnet i norske kloakksystemer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.