Klar beskjed

Forsikringsbransjen med flere oppfordringer før mildværet gjør sitt inntog på Sør- og Østlandet.

PASS PÅ: I verste fall kan værskiftet føre til oversvømmelser, advarer forsikringsselskapet Fremtind. Foto: Fremtind.
PASS PÅ: I verste fall kan værskiftet føre til oversvømmelser, advarer forsikringsselskapet Fremtind. Foto: Fremtind. Vis mer
Publisert

Snøkaoset har de siste dagene skapt utfordringer flere steder i landet, men nå skal været snu. Meteorologisk institutt melder at det fra fredag kveld ventes et omslag til mildvær på Sør- og Østlandet.

Nå kommer Fremtind med en advarsel og oppfordrer huseiere til å være på vakt når snøen smelter.

- Det aller viktigste du bør gjøre nå, er å sørge for at sluk og takrenner er fri for is og snø, og at vannet ledes bort fra boligen din. Har det kommet mye snø, bør du også vurdere å måke taket ditt, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Hun legger til at store nedbørsmengder og at snøen smelter, kan føre til omfattende oversvømmelser og vannskader. I 2022 fikk Fremtind meldt 14 500 vannskader på boliger, hytter og borettslag, til en erstatningssum på over 600 millioner kroner.

- Har du vært rammet av flom grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Har det skjedd én gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i byer hvor styrtregnet trenger inn, sier Hofstad-Nielsen.

DinSide har vært i kontakt med Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, som kommer med følgende tips:

- Hovedutfordringen på vinteren er tele i bakken, som vanligvis vil ta seg nedbøren. Nå som det regner på plenen din tar den til seg mindre vann, men det er likevel en fordel på vinteren. Det er nemlig snø mange steder, som vil ta til seg mye av regnet.

- Jeg vil komme med en sterk anbefaling til personer som bor i tettbygdestrøk. Mange av flatene vannet kan gå ned i er tette og ristene i asfalten kan bli tette, så hvis de holdes åpne forebygger man at vannet går til boligen.

Her kan du holde deg oppdatert om instituttets farevarsler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer