Klar for boligopptur?

Boligmarkedet er ikke så skakkjørt som en kan få inntrykk av.

OMSETNINGSTID: Her ser du hvor mange dager det i snitt tar å selge en bolig i 2008 i forhold til i fjor og 2006. (Foto: DNB Nor Eiendom / Graf: Kim Jansson)
OMSETNINGSTID: Her ser du hvor mange dager det i snitt tar å selge en bolig i 2008 i forhold til i fjor og 2006. (Foto: DNB Nor Eiendom / Graf: Kim Jansson) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligeiere har ikke hatt mye å glede seg over de siste månedene. Prisene på alle boligtyper faller, rekordmange boliger står usolgte og formidlingstiden er høyere enn den har vært de siste årene.

Her på DinSide har du siste månedene kunne lese overskrifter som "- Dårlig karma i boligmarkedet" og "Tror prisene vil fortsette ned".

Likevel er ikke tunnelen svart. Ser vi nærmere på boligprisstatistikken de siste månedene ser vi at det finnes tegn på at markedet ikke er skakkjørt.

Nyttig kalkulator: Finn ut hvor mye din bolig er verdt

Opptur i vente?

Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) var friskt ute i begynnelsen av året og spådde en boligprisstigning på rundt 3-4 prosent i 2008. Da boligtallene for juni ble presentert for nesten en måned siden åpnet nestleder i EFF, Torbjørn Ek, for å nedjustere dette anslaget til 0-2 prosent.

Hvis han får rett kan det hende at boligprisene vil stå uendret fra i fjor. Men da er det viktig å ta i betrakting den enorme veksten i 2007, da prisene steg med hele 11 prosent. Derfor kan det være naturlig å betrakte den beskjedne eller stillestående prisutviklingen i år som en normalisering av boligmarkedet.

Signalene fra eiendomsbransjen har vært at prisene på kort sikt antagelig vil synke. Men med økende boligetterspørsel tror ekspertene det bare er et tidsspørsmål før folk begynner å kjøpe igjen. Og økende etterspørsel vil naturlig nok gi høyere priser.

- Med den etterspørselen etter boliger som bygger seg opp, spørs det om vi ser en oppgang i prisene allerede om et års tid, sa boligekspert og partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, tidligere i sommer.

Regn ut: Bør du eie eller leie?

Prisene opp flere steder i landet

Store regionale forskjeller farger boligpristatistikken, og ser en nærmere på tallene er det lett å se at det ikke er alle steder hvor prisene har stått stille eller sunket. I enkelte byer og fylker har boligprisen økt betydelig over landsgjennomsnittet.

Boligeiere i rogalandsområdet ser ut til å størst grunn til å feire. Stavanger og Sandnes hadde en eksplosiv vekst fra i 2007, da prisene sted med respektive 22 og 24 prosent. Veksten har fortsatt i år med en opptur på 5 prosent i Stavanger og 6 prosent i Sandnes. I snitt har prisene i Rogaland gått opp med 6 prosent fra 2007 til 2008.

Agderfylkene har også hatt en vekst som har ligget over snittet: 3 prosent prisoppgang. Kristiansand har hatt en prisvekst på 3 prosent. I østlandskommunene Oslo, Bærum og Asker har prisene steget med 1 prosent i år. Det samme med Fredrikstad og Sandefjord.

Flere boligsalg i år

SOLGTE BOLIGER: Så langt i år er det solgt flere boliger enn i tilsvarende perioder i 2007 og 2008. Riktignok er det betydelig flere boliger på markedet i år enn de to foregående årene.
SOLGTE BOLIGER: Så langt i år er det solgt flere boliger enn i tilsvarende perioder i 2007 og 2008. Riktignok er det betydelig flere boliger på markedet i år enn de to foregående årene. Vis mer


De siste månedene har antallet solgte boliger gått ned. I juni i 2007 ble 5.981 boliger formidlet gjennom Finn.no. Det er en nedgang på nesten 1.000 boliger fra måneden før, og drøyt 400 færre boliger enn samme måned i fjor.

Likevel er ikke salgsstatistikken bare dyster. I løpet av de seks første månedene i år er det solgt flere boliger enn det første halvåret både i 2007 og 2006 (se graf). Hittil i år er det faktisk solgt over tusen boliger mer enn på samme tidspunkt for et år siden. Antallet formidlede boliger fra januar til juni i år utgjør 53 prosent av den totale boligformidlingen i fjor.

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, sier at selv om markedet er inne i en liten bølgedal er det tydelig at folk ikke er redde for å kjøpe boliger.

- Det sterkeste positive tegnet i markedet akkurat nå er at folk har tro på sin egen framtid og sin egen økonomi, de føler seg trygge på å handle større og dyrere boliger, sier Dreyer til DinSide.

Blir overskuddslageret borte?

Riktignok har lageret av boliger i år vært rekordhøyt. I juni i år lå det 20.503 boliger ute for salg på Finn.no. Det er ganske nøyaktig 5.000 flere boliger enn i samme måned for et år siden. I skrivende stund har antallet usolgte boliger på Finn.no sunket betraktelig, til nærmere 17.700 boliger. Men det er ikke uvanlig at dette tallet synker kraftig i fellesferiemåneden. På samme tid i fjor lå det 12.029 boliger til salgs på Finn.no. Det betyr at overskuddslageret ligger stort sett stabilt på 5.000 flere boliger i år enn i fjor.

Det store volumet er med på å skape hodebry for mange eiendomsmeglere. Og selv om overskuddslageret kan bli liggende en stund, er det stor tro på at det vil gå mot lysere tider.

- Når ting snur, snur det fort, har Torbjørn Ek varslet.

Christian Dreyer fra Eiendomsmeglerforbundet sier det blir spennende å se hvordan markedet utvikler seg utover høsten. Han sier det grunn til å tro at boligprisene på vanskeligsolgte boliger vil bli presset noe ned, slik at overskuddslageret blir tømt.

- Alle boliger blir solgt til slutt, sier han.

Kortere formidlingstid

Det tar flere dager å selge en bolig i år enn på samme tid i fjor. Den foreløpige toppen ble nådd i mars i år da det tok i snitt 44 dager å selge en bolig, et rakettskudd opp i lufta, fra de 18 dagene det tok å selge en bolig på samme tid i 2007.

Men siden mars i år har formidlingstiden rast, og i juni i år tok det bare 25 dager å selge en bolig. Oslo, Akershus, Telemark, Buskerud og en rekke andre fylker hadde kortere formidlingstid. Ut fra statistikken (se grafen under) er det normalt at formidlingstiden går ned mot sommeren, men fallet de siste månedene er betydelig større enn tilsvarende perioder i 2006 og 2007.

OMSETNINGSTID: Her ser du hvor mange dager det i snitt tar å selge en bolig i 2008 i forhold til i fjor og 2006. (Foto: DNB Nor Eiendom / Graf: Kim Jansson)
OMSETNINGSTID: Her ser du hvor mange dager det i snitt tar å selge en bolig i 2008 i forhold til i fjor og 2006. (Foto: DNB Nor Eiendom / Graf: Kim Jansson) Vis mer


Er du på boligjakt?

Det er altså ikke bare pest og kolera i boligmarkedet. Kortere formidlingstid, mange solgte boliger, sterk prisvekst i enkelte områder er viktige signaler i et et marked som i stor grad er styrt at psykologi.

Har du planer om å kjøpe bolig i den nærmeste framtid, er det nok ikke lav formidlingstid og prisvekst du helst vil lese om. Ta heller en titt på denne saken for å få opp humøret og kjøpelysten igjen. Hvis ikke det hjelper, kan du også trøste deg med denne saken.

Boligtallene i denne artikkelen er hentet fra statistikk publisert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer