Klart for lån signaturløse lån

Automatisering av tinglysningsprosessen mot Statens Kartverk kompletterer den elektroniske lånesløyfa.

Nå kan du ta opp lån, med noen tastetrykk og BankID.  Foto: PantherMedia / Peter Atkins
Nå kan du ta opp lån, med noen tastetrykk og BankID. Foto: PantherMedia / Peter Atkins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligkjøp er ikke noe dagligdags affære for de fleste. Og når man tar opp lån kan man lett bli overveldet av papirmengden. Og ikke alle banker som er aktuelle ligger nødvendigvis i passende avstand til kunden heller.

KALKULATOR: Her kan du finne billigste boliglån

Selv de som har søkt om lånet via nettbanken har fått tilsendt bunker med papirer som skal signeres. Kryss og gule uthevinger med "signér her, og her, og her..." er gjenkjennelig for de fleste.

Dette er det slutt på nå, melder SpareBank 1 i en pressemelding. For første gang i historien kan hele låneprosessen fullføres via nettbanken, uten å forlate godstolen.

– Heretter kan du både søke lån, signere og få tinglyst dokumentene uten verken å møte opp i banken eller skrive under på ett eneste papir, sier Iren Rutle i SpareBank 1-alliansen.

Silver også med lån uten underskrift (2009), mens Skandiabanken tilbyr elektronisk signering for billån.

Banebrytende

Søknadsprosessen kan ferdigstilles hjemmefra, på reise eller på ferie, og selve signeringen skjer like enkelt som når man logger seg på nettbanken. Det betyr at man ikke en gang trenger å være på samme sted når man signerer lånepapirene hvis det er flere enn en låntaker.

– Dette er en historisk milepæl på linje med lanseringen av nettbanken i sin tid, sier Iren Rutle, direktør for finansiering i SpareBank 1-alliansen i pressemeldingen.

Les også: Nå kan du bruke mobilen i minibanken

Første par ut

Tinglysningsprosessen mot Statens Kartverk skal nå gå automatisk etter at lånedokumentene er signert med BankID. Og det er nettopp denne nyvinningen som kompletterer den elektroniske lånesløyfa. SpareBank 1 har allerede testet deler av løsningen i markedet, med positive erfaringer. Et ektepar fra Elverum ble første par ut til å prøve elektronisk tinglysning.

– Dette blir framtida for bankkundene. På ti-femten minutter var lånet signert, tinglyst og kort tid etter var pengene inne på konto, forteller Karine Skipnes og Roar Bernhus i pressemeldingen.

Foreløpig er det bare Sparebanken Hedmark som kan tilby den hel-elektroniske låneprosessen. Øvrige banker i SpareBank-alliansen følger etter i løpet av høsten og vinteren.

Tips: Sjekk også hva som ble nytt i nettbanken før helgen

– SpareBank-alliansen lanserer alltid store prosjekter som dette i en av bankene først. På denne måten får vi testet løsningen parallelt med at vi får tilbakemeldinger fra kundene. Slik kan vi ta tak i problemer som kan oppstå underveis og vi forbedrer løsningen før vi ruller bredere ut, forteller Christian Brosstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen til DinSide.

BankID: Slik fungerer kodebrikken din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer