Klesvask for dummies

Flyttet for deg selv, eller overtatt klesvasken? Dette må du vite.

IKKE SÅ LETT: Det er fort gjort å bli forvirret av kontrollpanelet til en moderne vaskemaskin. Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE SÅ LETT: Det er fort gjort å bli forvirret av kontrollpanelet til en moderne vaskemaskin. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tråd med den teknologiske utviklingen har selvfølgelig også vaskemaskiner blitt mer og mer moderne, og stappfulle av symboler man ikke alltid skjønner hva betyr.

Er du en av dem som begynner å skjelve når du nærmer deg vaskemaskinen, og velger vaskeprogram på måfå? Da bør du fortsette å lese.

Vi har nemlig gått gjennom noen av de vanligste symbolene på vaskemaskiner, og forklarer dem slik at du kan ta fatt på klesvasken med nyvunnen selvtillit.

LES OGSÅ: Spiser vaskemaskinen din sokker?

Fire er ofte nok

Har du full kontroll på maskinen din sine vaskeprogrammer? (Avsluttet)
Holder meg til et par jeg vet fungerer.(48%) 1477
Ja, selvfølgelig.(40%) 1221
Nei, skjønner ingenting.(8%) 252
Vasker ikke klærne mine selv.(4%) 128
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Trenger du alle disse programmene som finnes på moderne vaskemaskiner? Egentlig ikke. De fleste hadde nok klart seg med de følgende fire programmene:

1) Høy temperatur, langvarig vask med mye vann, og høy omdreiningshastighet. Til for eksempel hvite, tettsittende klær eller undertøy.

2) Et litt raskere og mer skånsomt program, med lavere temperatur, men tilsvarende vannmengde og omdreiningshastighet. Til vanlige klær og farget bomull.

3) Et program for syntetiske klær, som bruker rundt det samme av vann, men med lavere temperatur og mildere sentrifugering, slik at ikke klærne krølles så lett.

4) Et mer skånsomt program som bruker mer vann, men ofte har lavere temperatur og omdreiningshastighet på sentrifugeringen. Til sarte plagg av for eksempel ull og silke.

Hvis du er usikker på hvordan plaggene skal vaskes, må du for all del titte på vaskelappen: Dette betyr symbolene på vaskelappen

LES OGSÅ: Fem vaskemaskintabber du vil unngå


Bomullsvask

Klesvask for dummies


Dette er nok programmet som brukes aller mest. Symbolet for bomullsvask ser enten ut som en bomullsplante, -dott, eller en sky.

Her skal du vaske dine bomull- og linplagg. Hvite eller fargede. Fra lett til normalt skittent. Enten det er håndklær, duker, sengetøy, gensere, t-skjorter eller undertøy.

Her kan du som regel velge mellom 90, 60, 40 eller 30 grader. Undertøy, håndklær, sengetøy og hvite plagg kan gjerne vaskes ved 60 grader. Vanlige klær blir som regel rent nok på 40 eller 30 grader.

LES OGSÅ: Hvordan skal du vaske stripete og flerfarget tøy?

Syntetisk vask

Klesvask for dummies


Symbolet for syntetisk vask ser ofte ut som en trekantet flaske, eller nærmere bestemt en Ergelmeyer-flaske, som du kanskje kjenner igjen fra naturfagstimene.

Dette programmet er for normalt skitne plagg av kunstfibre, som for eksempel polyester, polyakryl, viskose eller andre bomullsblandinger.

Dette kan være for eksempel treningstøy, undertøy, eller strykefrie skjorter og bluser. Syntetisk-programmet betyr ofte at plaggene ikke sentrifugeres ved full hastighet, slik at de ikke krøller seg så lett.

LES OGSÅ: Slik vasker du treningstøyet

Ull- og håndvask

Klesvask for dummies
Klesvask for dummiesHer kan det hende at vaskemaskinen din har flere programmer. Symbolet for ullvask er som regel et garn, mens for håndvask er symbolet, forståelig nok, en hånd som stikkes ned i en vask.

Dette er delikate vaskeprogrammer, for plagg av sarte stoffer som for eksempel ull, silke, lin og viskose, som enten er merket for håndvask eller maskinvask.

Her er det ofte lavere temperatur, og ikke så høy hastighet på sentrifugeringen. Pass på å ikke legge inn så mye i maskinen samtidig, maks 1.5 til 2 kg, og å bruke spesialvaskemiddel!

LES OGSÅ: Dette bør du vite når du vasker ull

Sentrifugering

Klesvask for dummies


Symbolet for sentrifugering er som regel en virvel.

Vanligvis sentrifugeres klærne på tampen av de andre vaskeprogrammene, men hvis de fremdeles er for våte til å henges opp til tørk, kan du kjøre dem en ekstra runde i trommelen.

Her må du nok også velge omdreiningshastighet. Jo høyere, jo mer vann får du vekk. Men det kan også krølle klær mer, og samtidig slite på maskinen og korte ned levetiden.

Hvis du har mer delikate plagg, så bør du ikke velge den høyeste hastigheten.

LES OGSÅ: Vaskemaskinen ble slitt i stykker

Hurtigvask

Klesvask for dummies


Har du bare et par skjorter eller bluser du ønsker å friske opp? Da er hurtigvasken for deg.

Symbolet ser gjerne ut som en spoleknapp, en klokke med spoleknapp, eller en klokke med et bestemt antall minutter.

Disse programmene, med en varighet på 15 til 30 minutter, er perfekte hvis du har dårlig tid, og bare har et par lett skitne plagg du vil få bruksklare så fort som mulig.

LES OGSÅ: Nordmenns skitne vaner

Skylling

Klesvask for dummies


Skylleprogrammet er for deg som er ekstra sensitiv mot kjemikaliene i vaskemiddelet og ønsker å skylle vekk alt før du bruker plaggene, eller for deg som bare er vel raus med vaskemiddel-doseringen.

Symbolet er forskjellig fra fabrikant til fabrikant, men som regel er det et stripete vannskyll, eller en vask med «stripete vann».

Dette programmet kan også brukes hvis du for eksempel har et plagg du har vasket for hånd, men ønsker å skylle det i maskin.

LES OGSÅ: Se når du bør bruke skyllemiddel - og når du må ligge unna

Vaskeprogrammer er din venn

Prinsippet bak en vaskemaskin er enkelt, og det er hovedsakelig tre ting den gjør:

  • Den dynker klærne i såpevann, skyller dem med rent vann for å få vekk såpen, for å deretter spinne rundt i høy hastighet for å få vekk det overflødige vannet.
Akkurat hvor lenge den gjør de forskjellige oppgavene, og ved hvilken temperatur, er det vaskeprogrammene som bestemmer.

Vaskeprogrammene er altså din venn, i hvert fall så lenge du vet hvordan de fungerer.

Ved å bruke dem slipper du å tenke: «For å vaske dette trenger jeg 30 liter vann på 43 grader i tre kvarter, før jeg sentrifugerer den ved 1800 omdreininger i minuttet i et kvarter.»

Da er det heller bare å legge plaggene i maskinen, skru knotten til riktig posisjon, så tar vaskemaskinen av seg resten.

LES OGSÅ: Vaskepulver er bedre enn flytende tøyvask

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer