Svevestøv fra stearinlys

Klipp det

Bytt ut stearinlys med LED-lys, råder ekspertene. Men skal du først tenne lys, er det seks tips du bør følge.

KLIPP DET AV: For å redusere forurensing av inneluften ved bruk av stearinlys, er ett av rådene å klippe av kantene på kubbelys etterhvert som det brennes ned. Foto: Linn Merete Rognø.
KLIPP DET AV: For å redusere forurensing av inneluften ved bruk av stearinlys, er ett av rådene å klippe av kantene på kubbelys etterhvert som det brennes ned. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- Bihulene mine var så vonde at jeg ble desperat etter et svar på hva som utløste det, forteller Marianne Bjerke (72).

Det skulle gå flere år før hun endelig fant årsaken til plagene hun slet med.

Men som leder for Norsk Forum for Bedre Innemiljø for barn (NFBIB), sitter Bjerke i dag på mye kunnskap om hvilke faktorer som forårsaker usunt inneklima i hjemmet, og hvordan dette kan føre til ulike helseplager hos menneskene som bor der.

Dette er også grunnen til at du ikke finner et eneste stearinlys i Bjerkes bolig.

Bedre med LED-lys

Når vintermørket henger tungt ute, kan tente stearinlys gjøre stemningen hakket koseligere inne.

Og Bjerke har alltid likt å tenne stearinlys på denne tiden av året. I dag er levende lys derimot byttet ut med LED-lys.

72-åringen har astma, pollen- og matallergier, og hun reagerer på enkelte typer dufter, som for eksempel maling. Så da hun merket at formen begynte å bli dårligere, tenkte hun ikke på at det faktisk kunne være stearinlys kroppen reagerte på.

- Det tok meg mange år å se sammenhengen med brenning av levende lys, sier hun.

Men da Bjerke og ektemannen bestemte seg for å slutte å tenne stearinlys hjemme, og heller bruke LED-lys, kjente hun at formen ble betydelig bedre.

- I dag er vi veldig bevisste på god luft og godt inneklima hjemme. De bankende, smertefulle plagene i bihulene vil jeg helst slippe, så vi er enige om at helsen er viktigere enn de levende lysene, sier Bjerke.

- Kan få store plager

I hovedsak produserer brennende stearinlys sot, forbrente partikler, lukter og forbrenningsgasser.

Når du slukker stearinlys vil det komme en betydelig del røyk fra den varme veken, dersom du bare blåser dem ut, opplyser Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

Dette inneholder mange partikler som kan irritere luftveier og slimhinner, og noen kan derfor oppleve et ubehag ved å oppholde seg i rom med stearinlys, ifølge NAAF.

- De som kan reagere på irriterende stoffer i forbrenningspartiklene fra stearinlys, er først og fremst mennesker som har betennelsestilstander i slimhinnene; enten etter infeksjoner, eller fordi de er allergiske med reaksjoner fra luftveiene.

Det forteller Finn Levy, spesialist i indremedisin og tidligere overlege ved Avdeling for miljø og arbeidsmedisin ved OUS, Ullevål.

- Ved hyppig bruk av stearinlys hjemme, kan enkelte overfølsomme få store plager når allerede skadede slimhinner får en ekstra påkjenning, sier Levy.

- Gjentatte påkjenninger på slimhinnene vedlikeholder den sykdom som ligger bak, understreker han.

Seks stearinlys-råd

En enkel måte å forebygge usunt inneklima på, er å bruke mindre levende lys hjemme, og velge LED-lys i stedet, råder både NAAF og NFBIB.

Lys laget av fossilolje soter aller mest, opplyser Miljømerking Norge i en pressemelding - men mengden sot blir også påvirket av hvor mye trekk det er i rommet, lysets form, hvor lang veken er og hvordan flammen slukkes.

Så ønsker du likevel å tenne stearinlys av og til, finnes det noen grep du bør benytte for mindre soting og svevestøv i rommet.

Miljømerking Norge har seks tips:

  • Klipp veken ned til 1 centimeter før bruk.
  • Telys soter aller minst.
  • Klipp kanten på kubbelys etter hvert som lyset brennes ned, slik at lufttilførselen blir bedre.
  • Pass på at ikke lyset står i trekk, da bevegelse i luften øker soting fra alle slags lys.
  • Bruk en klemme når du skal slukke lyset, ikke blås det ut.
  • Luft godt når lysene er slukket.