Klippe plen på høsten

Klippetabben ødelegger plenen for alltid

Gressplenen bør klippes gjennom hele høsten, men her er det mange av oss bommer - og gjør permanente skader.

FORTSETT KLIPPINGEN: Gressplenen skal klippes gjennom hele høsten - men to tabber kan ødelegge plenen til neste vår. Foto: NTB Scanpix.
FORTSETT KLIPPINGEN: Gressplenen skal klippes gjennom hele høsten - men to tabber kan ødelegge plenen til neste vår. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

En sommer er over, men selv om det er blitt kjøligere og mer vått ute, bør du ikke slutte å klippe gressplenen din gjennom høsten.

For dropper du det, er sjansen stor for at den har dødd ut til våren igjen. Når du klipper, er det samtidig én ting du bør passe godt på.

- Ikke klipp for kort

På våren og sommeren er det naturlig å klippe gressplenen jevnlig, men mange lar gjerne gressklipperen stå når høsten er ankommet for fullt.

Men det bør man absolutt ikke gjøre. For gresset skal klippes gjennom hele høsten, ifølge ekspertene.

Forskjellen fra sommer til høst, er at man ikke må klippe gresset for langt ned.

- Når det blir kaldere og fuktigere ute er det viktig at du øker klippehøyden slik at gresset beholder litt lengde og tykkelse, sier Jon Atle Repstad, produktsjef såvarer i Felleskjøpet.

I høstperioden kan du holde gresset rundt fem-seks centimeter høyt, forteller Mari N.Hejer ved selskapet Norsk Ferdigplen:

- Klipper du plenen for kort for sent på høsten, kan du få problemer med gjenvekst på plenen til våren. Grunnen til dette er at plenen bør ha en gjenvekst på minimum fem-seks centimeter for å være bedre overvintringsdyktig og beskytte rotsystemet sitt, forklarer hun.

Klipp heller ikke for langt

Så ved å holde gresset litt lengre når frosten og snøen kommer, beskyttes røttene bedre mot frost.

Men pass på: Du bør heller ikke la gresset vokse seg for høyt før du klipper det igjen.

- Når snøen kommer kan den da trykke gresset flatt, og da vil plenen få dårligere tilgang på lys og plenens rotsystem vil ikke få luft gjennom vinteren. Da risikerer du at veksten kveles på våren, understreker Hejer.

Repstad råder også om å unngå å tråkke på gress som er frosset.

- Gresset kan klippes etter ei frostnatt, men ikke mens det fortsatt er rim på plenen, sier han.

Pause under 10 grader

Så lenge gresset vokser på høsten, bør du altså fortsette å klippe plenen. Men Hejer anbefaler å la det gå litt lengre tid mellom klippeintervallene fra tidlig september etter at du har stilt opp klippehøyden til anbefalte centimetre.

- Videre anbefaler vi å stanse klippingen for sesongen når temperaturen er under 10 døgngrader. Dette pleier å være rundt høstferietider, men kan selvfølgelig variere fra år til år, sier Hejer og legger til:

- Etter at du har stanset med klippingen, er det ikke aktuelt med klipping før våren når plenen har begynt å vokse igjen.

Tabbet deg ut?

Men er alt håp ute om du har klippet gressplenen altfor kort gjennom høsten, og dermed ser at gresset er blitt brunt og slitt når våren kommer?

Ikke nødvendigvis. Du kan forsøke å redde plene på flere måter.

De to ekspertene oppsummerer:

  • Se om det finnes grønne skudd nede i plenen når våren kommer
  • Om du finner skudd, bør du rake opp daugras og gi gresset luft.
  • Gjødsle tidlig med en liten mengde hagegjødsel, bruk cirka to kg. pr. 100 m2.
  • Hvis det bare er noen områder av plenen som er blitt brune, kan du rake opp områdene og tilføre gressfrø for å få det til å gro der på nytt. Ved å rake opp det aktuelle området får frøene jordkontakt og nok luft. Ved behov kan du vanne området lett over tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer