Knallkjøp eller bomkjøp

BOLIG: Skal du kjøpe din første leilighet? Husk at det er store forskjeller mellom de ulike leilighetstypene. Vi viser deg hvilken leilighetstype du bør kjøpe – og hvilken du bør holde deg langt unna.

Publisert
Sist oppdatert

Er du ny på boligmarkedet er det lett å bli forvirret av de ulike leilighetstypene. For hva er egentlig forskjellen på en andels-, selveier-, obligasjons-, og borettslagsleilighet?

Hvilken eierform leiligheten har, kan faktisk få store konsekvenser. Valget av leilighetstype bør derfor innrettes etter hvilke behov du har.

Generelt er det kun en eierform vi i DinSide advarer mot, og det er de såkalte obligasjonsleilighetene. Hvilke fordeler og ulemper de andre leilighetstypene har finner du ut ved å trykke på lenkene til høyre.

Si nei til obligasjonsleilighetene

Et søk på Finn.no viste at det kun er fire obligasjonsleiligheter til salgs. Vårt råd er klart: Tenk deg godt om før du kjøper en av disse.

En obligasjonsleilighet gir deg nemlig kun rett til å leie leiligheten mot å yte gårdeieren et lån. Som sikkerhet for dette lånet får du en pantobligasjon i eiendommen, og denne skal være pålydende det betalte beløp.

Fellen: Problemet oppstår dersom du kjøper obligasjonen (leieretten) for mer enn obligasjonens pålydende. Da risikerer du nemlig å tape forskjellen mellom pålydende og det du har betalt. Om gårdeieren vil innløse obligasjonen er han nemlig kun forpliktet til å innløse den for dens pålydende beløp. Differansen vil i så fall bli ditt tap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer