Et par uker tilbake skrev vi om problemer med mugg på mykbrød. Problemet oppstår gjerne fordi brødene har vært fryst og tines i butikk, og det kan oppstå fuktighet, som igjen øker muggprosessen.
Kommunikasjonsansvarlig for en av de største produsentene, Polarbröd, sa til DinSide at brødet kan oppbevares forseglet og i romtemperatur etter åpning, men også settes i fryseren og tines etter behov.
Dette rådet er stikk i strid med det gjeldende rådet fra Mattilsynet: Har en matvare vært fryst, bør du ikke fryse den igjen.

Maten du ikke visste at du kan fryse
Ifølge Catherine Svigne Svindland, seniorrådgiver, seksjon for biologisk mattrygghet i Mattilsynet, er hovedregelen at matvarer ikke bør fyses ned to ganger, men heldigvis er det ikke helt svart-hvitt.

- Når det gjelder brød blir ikke det farlig å spise dersom det fryses flere ganger. Brød er ikke lettbedervelig og det vokser ikke lett bakterier i brød, sier Svindland til DinSide.
At du kan fryse brød flere ganger betyr ikke at du bør.
Frysing og tining kan gjøre noe med strukturen i matvarer og kvaliteten. Brød kan for eksempel bli tørt dersom det fryses flere ganger.
- Og dersom det kommer mugg på brødet, må du kaste det med en gang, sier Svindland.
Ikke frys dette to ganger
Hovedregelen som sier at du ikke bør fryse mat som har vært fryst og tint opp, gjelder spesielt for lettbedervelig mat.
Lettbedervelig mat er mat som blir helseskadelig eller lett bedervet etter kort tid i romtemperatur. Typiske eksempler er fisk og skalldyr, hvitt kjøtt, egg, kjøttpålegg, malt kjøtt og fisk - og prosessert kjøtt som pølser og kjøttboller. Lettbedervelige matvarer er merket med «siste forbruksdag», ikke «best før».

Advarer mot frosne «smoothie-bær»
- Du bør heller ikke tine og fryse frukt- og grønnsakblandinger som du skal spise uten ytterligere varmebehandling flere ganger.
Vær varsom med best-før
Mange har blitt mer bevisst på tilbudshyllene med datovarer, og legger maten i fryseren for at den ikke skal gå over dato. Mat frosset inn like før «siste forbruksdag» er lite robust ved opptining og bør derfor ikke tines og fryses igjen.
Du bør også prøve å spise den før, heller enn seinere.
- Dersom en fryser matvarer som er på grensen for holdbarheten, vil en bremse forringelsen, men aldri stoppe den helt.
Jo kaldere frys, jo langsommere går forringelsen.
- Om en likevel velger å fryse slike matvarer for en kort tid er det viktig å huske på at de har like kort eller enda kortere holdbarhet som utgangspunktet straks de er tint.
Slik holder varene best i fryseren
For at kvaliteten på matvarene skal beholdes må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig, ifølge Svindland.
Hun har også noen tips til hvordan maten holder seg best mulig i fryseren.
- -Pakk matvarene godt inn i lufttette bokser eller poser, dette forhindrer at det kommer bakterier i maten.
- Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere og det er viktig at temperaturen holdes stabil.
- Frosset is/snø rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger.
- Tining av frossen mat bør skje ved kjøleskapstemperatur eller raskt i vannbad eller mikrobølgeovnen.
- Ikke la maten tine på kjøkkenbenken.
Når det gjelder kjøtt, så er det er store variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer kjøttprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnhold i produktet.
Fett er det første som harskner, så magert kjøtt, eksempelvis viltkjøtt er magert og har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold.
Slik tiner du maten best
Hvordan du best tiner maten, er omdiskutert. Har du en tynn filet som ble frosset ned rett etter slakting, er det ikke krise om den ligger på kjøkkenbenken.
Lettbedervelig mat bør tines i kjøleskapet, eller i vannbad.