Knuser middmyte

Er det egentlig nok kuldegrader ute til å drepe midden nå? Absolutt ikke, skal vi tro fagsjefen i Norges Astma- og Allergiforbund.

MÅ HA SJOKKULDE: Det har i mange år vært anbefalt å legge dyner, puter og madrasser ut i snøen og kulda for å ta knekken på midd. Men er det egentlig nok kuldegrader ute nå til å drepe midden? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Kristin Sørdal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye snakk om at vi kan bruke kulda som herjer for tida til noe effektivt - nemlig drepe midden som lever i dynene, putene og teppene våre.

Men hvor mye skal egentlig til for at det skal skje?

- Temperaturpåvirkning er en mulighet til å enten inaktivere eller drepe midd. Tørr hete på over 50 grader vil drepe alle egg i løpet av timer, og støvmidd innen 20 minutter, forteller Kent Hart til DinSide.

Kort fortalt

 • Ifølge fagsjefen i Norges Astma- og Allergiforbund, er det ikke kaldt nok ute til å drepe midd.
 • Tørr varme over 50 grader vil drepe alle midd og deres egg, mens fuktig varme på 60 grader vil drepe eggene raskt.
 • Frysing er mer krevende, da eggene krever temperaturer ned mot minus 70 grader for å drepes.
 • Lufting av dyner utendørs er derfor ikke en effektiv metode.
 • Vask på 60 grader er den foretrukne metoden for å fjerne midd.
 • Fagsjefen for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) opplyser også at fuktig varme på 60 grader dreper egg raskt, og ganske umiddelbart også middene.

  - Dette er en effektiv metode på tekstiler og liknende som kan vaskes i maskin, sier han.

  Frysing derimot er mer krevende.

  Krever -70!

  Levende midd er nemlig ikke like seige som man kanskje skulle tro.

  - Levende midd vil dø hurtig når de fryses ved vanlig frysertemperatur som er fra minus 18 grader og litt kaldere, sier Hart.

  Dette er, ifølge han, understøttet av forskjellige forsøk i forskning som har vært utført tidligere.

  Dessverre er det ikke like enkelt med eggene deres, som er mye mer robuste. De tåler nemlig gjerne tørke, varme og kulde bedre enn de levende middene selv.

  - Egg krever temperaturer ned mot minus 70 grader for å drepes! Slike temperaturer krever eget utstyr som svært få privatpersoner har tilgang på, forteller fagsjefen.

  Lufting av middholdige dyner utendørs er derfor ikke en veldig egnet metode, siden det krever tilgang på de kaldeste vinterdagene.

  - Eventuelle egg vil ikke bli påvirket av dette. Vask på 60 grader er foretrukket metode, forteller Hart.

  FROSNE VANNRØR: Det gikk ikke helt som det skulle under siste kuldeperiode for Didrik Vaksdal. Et frossent rør resulterte i mye vann i kjelleren. Video: Didrik Vaksdal / Storyblocks. Vis mer

  Det mest effektive

  Fagsjefen i NAAF har ikke et fasitsvar på spørsmål om hvor lenge man bør lufte dyner og puter for at midden skal dø.

  Men han poengterer at man først og fremst bare bør tenke på å lufte dyner på de kaldeste vinterdagene - dersom man har god grunn til å tro at det er levende midd i dynen.

  - En dyne må ligge ute lenge nok til at den blir kald helt igjennom og er helt nedkjølt en stund. Det skader ikke å legge dyner ute i ren snø, men det vil være mer effektivt å vaske dynen på 60 grader, forklarer Hart.

  Slik får du fjernet både støv, skitt og svette i tillegg til det som måtte være levende der.

  - Pass på å bruke stor nok vaskemaskin og følg produsentenes vaskeanvisninger, oppfordrer han.

  - Går i dvale

  Ifølge Hart behøver midden mye fukt, godt med varme og gode gjemmesteder for å klare seg best.

  - Blir det for kaldt vil de gå mer eller mindre i dvale, opplyser han.

  Spesielt om vinteren er det for tørt inne i de fleste norske boliger til at midd klarer å overleve.

  - Middene som kanskje kom inn i løpet av sommersesongen vil tørke ut og dø i løpet av de kalde tørrere månedene. Tilsvarende uttørking vil skje med eventuelle egg som er lagt, forteller fagsjefen i NAAF.

  SENGETABBE? Står senga di inntil ytterveggen? Da kan det være lurt å ommøblere. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

  Disse bør være obs

  Hart understreker at det er viktig å ikke gjør masse tidkrevende og kostnadsdrivende tiltak, med mindre man har grunn til det.

  - Det er mennesker som får påvist allergi overfor husstøvmidd og det er først og fremst disse som bør ha fokus på å tilrettelegge boligen slik at man kan bo der, sier han og forklarer:

  - Har man et kjent og påvist middproblem bør man blant annet undersøke om man har noen fuktproblemer innendørs. Disse må man utbedre.

  Et moderne termometer eller værstasjon med innendørsmodul har fuktmåler som gir lett tilgjengelige svar, opplyser fagsjefen.

  - Ligger luftfuktigheten inne på godt over 50 prosent på vinteren bør man absolutt sjekke nærmere. Må noe utbedres bør du søke kyndig hjelp for å kartlegge hva som må fikses og hvordan, råder Hart.