Kommentar

Kom deg inn på boligmarkedet

Her får du en steg-for-steg-guide som forhåpentligvis sikrer deg din første egeneide bolig.

VEIEN INN PÅ BOLIGMARKEDET: Det kan være en utfordring for unge førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Les Dinside-journalistens beste råd i saken under, og lykke til. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
VEIEN INN PÅ BOLIGMARKEDET: Det kan være en utfordring for unge førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Les Dinside-journalistens beste råd i saken under, og lykke til. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som økonomijournalist i Dinside på tredje året, har jeg etter hvert bygget meg opp en del kunnskap om boligmarkedet, både når det gjelder prisutvikling, kjøp og salg.

I tillegg kjøpte jeg meg min første, egne bolig for ett år siden.

Nå er boliglånsrentene rekordlave, og til tross for virusutbrudd, har ikke boligmarkedet stengt ned. Dermed kan kunnskapsrike og bevisste førstegangskjøpere sikre seg sin helt egeneide bolig i disse dager.

Jeg har samlet opp mine beste boligkjøpsråd og flere relevante saker fra Dinside-arkivet, som forhåpentligvis får deg inn på boligmarkedet innen kort tid.

1. Finansiering

Når du er klar til å ta opp boligjakta bør du først og fremst ta en prat med banken og få vite hvor mye du får i lån ut fra din gjeldsgrad, egenkapital, lønn og andre faktorer som spiller inn.

Det er nemlig liten vits å se på boligannonser hvis du ikke har anelse om hvor mye du kan kjøpe for.

Etter at banken har tatt en kredittvurdering på deg, får du et finansieringsbevis. Deretter er det bare å søke opp potensielle boliger du har råd til på Finn.no.

Husk imidlertid at boliglånet og egenkapitalen din skal dekke hele kjøpesummen til boligen, altså boligprisen, eventuell fellesgjeld og omkostninger.

Derfor er det lurt at du avgrenser prissøket på Finn til å inkludere fellesgjeld, ikke bare basert på prisantydning.

2. Les deg opp

Er du en aktiv og interessert boligjeger, vil det sannsynligvis ikke ta lang tid før du har funnet flere potensielle boliger som kan være ditt framtidige hjem.

BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Da bør du laste ned prospektet med alle vedlegg (tilstandsrapport, årsberetning/regnskap fra borettslaget og lignende) og lese hvert eneste ord.

Det er aller viktigst at du leser tilstandsrapporten nøye, som kan fortelle deg mye om nettopp tilstanden til boligen fra en uavhengig fagpersons befaring.

Merk at de fleste tilstandsrapporter er basert på «undersøkelsesnivå 1», som betyr at takstmannens vurderinger hovedsakelig er basert på visuell befaring, altså det han/hun kan se med sine to øyne.

Skjulte skader, feil og mangler er dermed ikke inkludert i tilstandsrapporten, men denne rapporten erstatter ikke selgers opplysningsplikt eller kjøpers undersøkelsesplikt.

3. Gå på visning

Det du har lest i salgsoppgaven og vedleggene bør du «ta med deg» på visning, både med tanke på hva du ser etter når du gjør dine egne undersøkelser og eventuelle spørsmål du stiller til megler eller selger, hvis han/hun også er til stede.

Bruk alle sansene dine på visning: Se, lytt, lukt og føl, men ikke smak, med mindre det er satt ut litt Twist, da.

Dersom det er satt opp mer enn én visning på boligen, kan du godt gå på begge hvis du har anledning. Da får du ekstra god tid til å sjekke ut boligen og nabolaget.

Passer de oppsatte visningstidspunktene ikke? Ta kontakt med megler og spør om det er mulig å komme på privatvisning. Dette kan ordnes på flere måter, enten at du kommer alene og møter selger eller megler, eller at megler samler opp flere som trenger tilpasset visningstidspunkt.

Er du så heldig å få komme alene på privatvisning til selger, bør du utnytte dette godt.

I motsetning til megler, er som regel ikke selgeren like trent i salgstaktikk, og du kan dermed få et mer «sannferdig» bilde av boligen enn det som kommer fram i et glanset salgsprospekt. Så, still selger masse spørsmål og ta deg så god tid du kan.

4. Bli med i budrunden

Noe du også bør se etter på visning er hvor mange andre som er på visning, samt hvor interesserte de virker. Da får du nemlig en indikasjon om hvem som er konkurrentene dine i en eventuell budrunde.

Tenk spesielt på hvilken alder de ulike interessentene er i, om de er alene eller par, har de dyre klær og vesker, har de med foreldre, stiller de mange spørsmål og annet. Alt dette kan si noe om hvor interesserte de er og hvordan de stiller økonomisk i forhold til deg.

Når det gjelder selve budrunden, er det vanskelig å gi one-size-fits-all-råd, for hver budrunde lever som regel sitt eget liv.

Det er likevel noen budrunde-råd som er generelle og greie:

  • Ha finansiering i orden før du deltar i budrunden. Husk at finansieringen skal dekke totalsummen til boligen, ikke bare boligprisen som du byr på.
  • By på én bolig om gangen.
  • Sett en øvre grense på hvor mye du kan gå, og ikke gå over denne.
  • Start budet ditt godt under din øvre grense, slik at du har noe å gå på.
  • Gi selger romslige tidsfrister i starten, men «knepp til» etterhvert som andre budgivere hopper av og budrunden nærmer seg finale.
  • Husk at det ikke bare er pris du kan bruke i budene dine, men også gunstigere overtakelsestidspunkt enn de andre budgiverne (hør med selger hva han/hun foretrekker), andre forutsetninger for budet og så videre.
  • Ikke glem at megler ikke er på ditt parti når du er kjøper. Megleren er engasjert av selger og har som mål å selge boligen for høyest mulig pris.

5. Øvelse gjør mester

Til sist vil jeg påpeke at du sjelden vinner budrunden og boligen på første forsøk. Ofte må du lese sidevis med dokumenter, gå på mange visninger og tape flere budrunder, før du endelig går av med «seieren».

Men, som med all annen trening: Øvelse gjør mester.

Derfor må du ikke ta det som et nederlag hvis boligen «glipper på målstreken», men heller se det som en nyttig erfaring i framtidige budrunder.

Det skader heller ikke å sette deg på interessentlister til flere boliger enn du kan by på, slik at du kan følge budrunden på SMS og se hvordan dynamikken mellom budgiverne fungerer. Her er det også masse å lære.

Lykke til med boligjakten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer