Kom deg ut av sentrum

Som student bør du kjenne noen, eller bo grisgrendt, hvis du vil ha det billig.

Publisert
Sist oppdatert

Leieprisene er høyest i det sentrale østlandsområdet: Oslo, Bærum og Akershus. Dette ifølge Leiemarkedsundersøkelsen for 2008 (LUM), utført av Statistisk sentralbyrå (SSB). I Oslo og Bærum er gjennomsnitts leiepris for 2- og 3-roms leiligheter 6.811 kroner i måneden, og i Akershus 5.702 kroner. Gjennomsnittlig pris for private utleiere i samme område er enda høyere.

Lavest pris finner man, ifølge LMU, i mindre tettsteder og spredtbebygde strøk. Da kan man komme helt ned i 3.134 kroner og 3.579 kroner i gjennomsnitt for 2- og 3-roms leilighet.

Undersøkelsen viser at det er billigst å leie gjennom studentsamskipnaden eller gjennom venner og familie.

Slik kan du leve på studielånet

Hvis man tar sikte på en større bolig, som man kan dele med flere, synker kvadratmeterprisen omvendt proporsjonalt med boligens størrelse. Er boligen mellom 30 og 49 kvadratmeter koster det 1.217 kroner per kvadratmeter i snitt, mens en bolig mellom 100 og 119 kvadratmeter koster 742 kroner gjennomsnittlig på landsbasis.

Fant samme dag

Madelaine Grøndahl Breiby studerer på Høgskolen i Harstad. Hun betaler 2.850 kroner per måned for leilighet på 106 kvadratmeter, der hun bor sammen med en studievenninne. Foto: Privat
Madelaine Grøndahl Breiby studerer på Høgskolen i Harstad. Hun betaler 2.850 kroner per måned for leilighet på 106 kvadratmeter, der hun bor sammen med en studievenninne. Foto: Privat Vis mer


Madelaine Grøndahl Breiby (21) studerer på Høgskolen i Harstad, og flytter inn i ny leilighet med en studievenninne i midten av juli. Hun kommer opprinnelig fra Østlandet, men endte opp i Harstad etter endt førstegangstjeneste. Leiligheten ligger 5-10 minutters gåavstand fra Høgskolen, og er på 106 kvadratmeter brutto areal. Jentene skal betale 2.850 kroner i måneden hver, inkludert i prisen er strøm og internett, fire store soverom, stue med kjøkkenkrok og bad.

Totalpris: 5.700 for 106 m2 (inkl. strøm og internett)

- Vi fant leilighet samme dag som vi søkte gjennom Studentsamskipsnaden i Harstad. Det var ikke så mange andre på visning, sikkert fordi det var midt i juni, utrolig flaks for oss, sier Grøndahl Breiby. Tidligere bodde hun i en 4-roms leilighet på omtrent 85 kvadratmeter i Harstads gågate i sentrum, med tre soverom, adskilt kjøkken, stue og bad. Der bodde hun sammen med en studievenninne, og de betalte 2.850 kroner i måneden hver, uten strøm.

Totalpris: 5.700 kroner for 85 m2 (ekskl. strøm og internett)

Soverom uten stue

Illustrasjonsfoto: Hybelen er ofte både soverom og kontor på få kvadratmeter. Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Hybelen er ofte både soverom og kontor på få kvadratmeter. Foto: Colourbox.com Vis mer


Cathrine Åsvestad Heen (21) bor i Oslo og betaler 4.500 kroner i måneden for en 2-roms leilighet på Majorstua, som hun deler med en venninne. Leien inkluderer fyring og varmtvann, men ikke strøm og internett. Leiligheten er på 55 kvadratmeter og har et soverom, stue, bad og kjøkken. En av jentene har stua som soverom, og den andre sover på soverommet. De flyttet inn 1. juli i år, og fant leiligheten etter tre ukers intensiv leting på Finn.no.

Totalpris: 9.000 kroner for 55 m2 (inkl. fyring og varmtvann, ekskl. strøm og internett)

- Vi synes ikke det var så vanskelig å finne leilighet, noen flere enn oss hadde vært på visning, men vi var heldige og fikk den. Før vi begynte å lete så var vi bestemt på å ikke betale mer enn 4.500 kroner hver for en sentral 2-roms, og det klarte vi jo, sier Åsvestad Heen.

Forskjell på kvadratmeterpris

Boligbyggs leieprisveileder viser hvor mye det koster å leie alt fra hybel til 5-roms i de forskjellige bydelene i Oslo. Leiepriskalkulatoren viser at man kan spare penger hvis man bosetter seg utenfor sentrumskjernen. Tallene fra leiepriskalkulatoren viser månedlig pris per kvadratmeter, og er levert av MacroSikt.

Det kostet 6.180 kroner å bo i hybel i området St. Hanshaugen og Frogner. Litt billigere er det å leie hybel i Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene, som koster 5.465 kroner. Nederst på prisstatistikken ligger Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand, der det koster 4.098 kroner. Samme med Bjerke, Grorud, Stovner og Alna, som koster 4.192 kroner. Med dagens kollektivtilbud, gjør det ingenting å bo utenfor sentrumskjernen, med både trikker, t-baner, busser, tog og båter.

Mange steder bør du ha begynt å søke om studenthybel. I Stavanger, for eksempel, har fristen for høsten gått ut. Er du usikker på om du kommer inn på studieplassen, kan det noen steder lønne seg å vente. Hvis du ikke kommer inn, og må si fra deg hybelen, koster det stort sett penger. Noen steder får du bare tilbake halve depositumet, men i noen tilfeller kan du få hele depositumet tilbake hvis du søker om det. Sett deg inn i det du skriver under på, og sjekk om snittet ditt holder for å komme inn på skolen.

Oslo- gå ned i størrelse

- Studentsamskipnaden i Oslo leier ut til cirka 40.000 studenter hvert år, fra blant annet universitetet, vitenskapelige høyskolene og BI. Studenthyblene koster fra om lag 1.800 kroner til 8.000 kroner per måned, de for 1.800 kroner er veldig enkle og små. For å få det billigst mulig må man gå ned på størrelse, standard og beliggenhet, sier Tom Olstad, direktør i Studentboligene i Oslo.

Hjemmekos på få kvadratmeter: Innredningshjelp til studenthybelen

Bergen- Forskjell på standarden

De eldste studenthyblene koster mindre enn de nyeste i Bergen, og det er store forskjeller på standarden. Hybler og hybelleiligheter koster 2.500 kroner i måneden, og leiligheter koster 4.000 kroner i måneden, ifølge Studentsamskipnaden i Bergen.

Tromsø- Søk tidlig

I Tromsø koster hybel gjennom Studentsamskipnaden fra 2.500 kroner til 5.800 kroner. Hvis du leier privat, og får hjelp gjennom Bolighjelpa, da får du en hybel til omtrent samme pris, som er ”møblert og grei”, ifølge Olav Benjaminsen, daglig leder i Bolighjelpa. I Tromsø koster det rundt 600 til 700 kroner mer å leie en bolig privat, men man kan være heldig å blant annet dele bad med færre medstudenter.

- Hvis man ordner seg hybel litt utenfor sentrum, kan man spare rundt 300 kroner og slippe litt trafikkstøy, det er ikke så mye forskjell på prisen, sier Benjaminsen, som anbefaler studenter å søke på bolig så tidlig som mulig før semesterstart

Trondheim- lange køer

Alle får plass til slutt, men noen av de seneste søkerne får ikke studenthybel før en gang i løpet av høsten, ifølge Studentsamskipnaden i Trondheim. Som mange andre studentbyer er hybelen i Trondheim billigere hvis man går ned på standarden. Hvis man leier gjennom Studentsamskipnaden er det stort sett billigere enn privatleie, fordi Studentsamskipnaden er en velferdsorganisasjon. Prisen på hybler starter på om lag 1.500 kroner og går opp til om lag 6.300 kroner.

Studentboliger med kjærestegaranti i Trondheim

Stavanger- loddtrekning

Også i Stavanger koster det mindre hvis man senker krav til standard og beliggenhet. Bor man i distriktene utenfor byen, kan man spare en del leie. Det er 722 studenthybler, og søknadsfristen var 1.juni. Hvis man søker før 1.juni er man med i loddtrekningen om studenthyblene, men man kan søke hele året. Prisene er fra om lag 2.000 og opp til om lag 8.000 kroner.

Skriv kontrakt

Hvert år får Forbrukerrådet 3.000 henvendelser og spørsmål fra boligutleiere og leietakere. Henvendelsene Forbrukerrådet mottar dreier seg om oppsigelse, endring i leiepris, utbetaling av depositum og klager på feil og mangler.

Slik kan du spare

 • Sjekk ut flere priser og alternativer.
 • Flytt gjerne utenfor sentrum, her er det billigere - men husk å ta med kollektivtilbudet i beregningene dine: Hva koster det og hvor lang tid tar det å ta seg inn til skolen?
 • Hør med venner og familie om de kjenner noen som leier ut.
 • Gå ned på standard og beliggenhet, her er det mye å spare.
 • Ta kontakt med Studentsamskipsnaden der du studerer, for å høre om alternativene de kan tilby.
 • Leiemarkedsundersøkelsen 2008 (SSB) viser at det er billigere for flere kvadratmeter, kjenner du noen du kan flytte sammen med?
 • Vær ute i god tid, det var 219.500 studenter i Norge i oktober 2007, ifølge SSB.

 • Husker du kontrakt kan du slippe å bli et tall i Forbrukerrådets statistikk. Hvis du leier bolig gjennom Studentsamskipnaden er kontrakt stort sett ingenting du bør bekymre deg over, men du bør være spesielt observant hvis du leier av privatpersoner. Sjekk om du har oppsigelig avtale i kontrakten, eller en tidsbestemt avtale. Kontrakten bør også inneholde avtale om strøm, internett og lignende.

  Mange problemer for leieboere

  Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet, understreker viktigheten av å lage kontrakt.

  - Det er viktig å skrive kontrakt, man kan for eksempel benytte en standardkontrakt, og så bør man få med tileggsforhold. Hvis leiligheten er møblert, bør man lage en inventarliste.

  - Hvis man skal leie bolig bør man være tidlig ute. Sjekk med venner og familie først om de skal leie ut, for da kan man få en bedre avtale, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer