Brann ved matlaging

Komfyren en versting i brannstatistikken. Sjekk de utrolige historiene

Oppfinnsom komfyrbruk, fyll og matlaging uten at noen er hjemme, fører til flest utrykninger for brannvesenet.

KOMFYRBRANN: Komfyren er versting i brannstatistikken. Her fra en brann på Rustad i Oslo i 2017. Foto: Oslo brann- og redningsetat
KOMFYRBRANN: Komfyren er versting i brannstatistikken. Her fra en brann på Rustad i Oslo i 2017. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne Operasjonssentralen i Oslo melde om en utrykning til en røykfull leilighet.

Deretter fulgte info om årsaken til utrykningen: Noe alternativ steking av pepperkaker ...

Dette er langt fra første gang det skjer utrykninger i Norge hvor komfyren er involvert.

- Komfyrbranner er med god margin den største enkeltårsak til brann, sier Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening.

Brann- og redningsetaten i Oslo forteller at de per 31. oktober i år har rykket ut på 199 boligbranner i Oslo, hvorav 23 av brannene, en andel på 12 prosent, har startet som følge av matlaging.

Antallet utrykninger på grunn av tørrkokte kjeler og panner, er mye høyere.

Rykker brannvesenet ut til deg på grunn av slurv ved komfyren, kan det koste deg flere tusen kroner i forelegg.

Sokketørking og pizza i fylla

Mens noen av brannene skyldes mer tradisjonell matlaging, er det også en del eksempler på noe alternativ bruk av komfyren - som i eksempelet med pepperkakene.

- Det er alle slags varianter som får våre brannbiler på hjul. Foruten gjenglemt mat på platetopper og varmeovner, kommer vi over pizzaer som er stekt med esken eller plasten på, smokker som kokes til det ugjenkjennelige, og brennbare gjenstander som er plassert på varme kokeplater, forteller branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo.

- Enten er folk så beruset av de ikke aner hva de holder på med, eller så er de så trøtte at de sovner fra alt, eller så stresser de bort all sunn fornuft, legger han til.

Her er flere eksempler fra Twitter de siste årene, på årsaker til brannutrykninger:

  • Politi og brannvesen måtte rykke ut til Landøya skole i Asker forbindelse med et lite branntilløp, da det hadde tatt fyr i en perm som lå oppå en komfyr.
  • Oslo-politiet måtte rykke ut til en bolig på grunn av røykutvikling - som viste seg å skyldes tørking av sokker i komfyren.
  • Også i 2014 var det annen steking som førte til røyklukt og utrykning i Oslo, nærmere bestemt var det noen som hadde stekt instruksjonsboken som fulgte med den nye komfyren.
  • I oktober var det derimot en varm kokeplast med «noe plast på» som førte til brent lukt i en oppgang og røykutvikling i en leilighet i Oslo.
  • I fjor høst kunne politiet i Østfold varsle om røykutvikling fra den velkjente situasjonen: Person sovner med pizza i ovnen. Det skal ha endt godt for eieren av pizzaen.
  • I sommer tok først en gryteklut fyr, som deretter falt ned på en stol som også begynte å brenne. Brannen skal ha blitt slukket raskt.
  • Også babyutstyr kan stå i fare når tåteflasker og smokker skal steriliseres: I oktober måtte brannvesenet i Ørsta rykke ut etter at det kom melding om røykutvikling i en bolig. Det skal ha vært gummismokker som var glemt på komfyren som forårsaket all røyken, skriver Sunnmørsposten.

- Ikke fornøyde med tallene

Såkalt tørrkoking er svært utbredt, og her har folk er et stort forbedringspotensiale, ifølge Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Ved utgangen av oktober i år har de rykket ut til 406 tilfeller av tørrkokte kjeler og panner, svidde pizzaer eller gjenglemte gjenstander på varme komfyrplater.

- Dette er selvfølgelig tall vi ikke er fornøyde med, og vi har et stort forbedringspotensial i Oslo, sier han.

Han legger til at det ser ut til at folk generelt har et stort problem med å være tilstede på kjøkkenet når de lager mat, ettersom kjøkkenbranner og tørrkok forekommer gjennom hele døgnet og i alle dager av uken.

- For at vi skal få ned antall komfyrbranner og tørrkok, må folk lære seg til å være tilstede, være våkne og ikke være påvirket av alkohol eller andre rusmidler når de lager mat, påpeker han.

Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen bekrefter at det ofte enten er uoppmerksomhet, eller matlaging nattestid under påvirkning av alkohol, som er skyld i komfyrbrannene.

- Dette er en gjenganger, ikke minst nå i julebordsesongen, sier han.

Brann- og redningsetaten i Oslo advarer sultne partyløver om å steke opp restemat eller lage seg en pizza - da nattmat gjerne preger etatens utrykningsbilde når helgen ankommer.

- Med 2 i promille og øynene i kryss, funker matlaging på komfyren svært dårlig!

Skaff komfyrvakt

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, uttalte brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde, på brannvesenets nettsider tidligere i år.

Også Brannvernforeningen råder alle om å få installert en komfyrvakt.

- Dette koster som regel 3-4000 kroner, og er en rimelig livsforsikring, sier Skaar.

- Komfyrvakten reagerer på høy varme i overkant av komfyrplatene, og vil kutte strømmen med mindre beboer selv avverger situasjonen. Vi håper det ligger mange komfyrvakter under juletreet i år, råder Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

Du kan få bot

- Alle branner eller tilfeller der det har vært fare for at brann skulle oppstå, skal etterforskes for å kartlegge brannårsak og eventuelt om det har vært straffbare forhold, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo politidistrikt til Dinside.no.

Hun forteller videre at hvis det viser seg at det ikke har vært en straffbar handling som er årsaken til brannen eller branntilløpet, blir saken henlagt som intet straffbart forhold. Hvis ikke kan saken anmeledes.

- Reaksjonen i disse tilfellene er som regel forelegg. Størrelsen på forelegget er en vurdering som gjøres fra sak til sak, men det vil nok i de fleste tilfeller ligge på mellom 5.000 og 10.000 kroner, sier Laeng.

Hun påpeker at slike oppdrag blir trippelvarslet til alle nødetatene, og krever mye ressurser fra både brann, helse og politi. Bare i oktober er det registrert cirka 150 brannmeldinger i Oslo, ifølge Laeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer