Komfyren forårsaker flest branner

Og det er når berusede menn lager mat, at det oftest går alvorlig galt.

BRANN: Av de elektriske apparatene i et hjem, er det komfyren som er involvert i desidert flest branner. Men det er glemske matlagere som starter brannen. Foto: Colourbox.com
BRANN: Av de elektriske apparatene i et hjem, er det komfyren som er involvert i desidert flest branner. Men det er glemske matlagere som starter brannen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komfyren er det elektriske apparatet som har forårsaket desidert flest dødsbranner i perioden 1986 til 2009. Dette slås fast i en omfattende rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om dødsbranner i Norge de siste årene.

Rapporten viser at det i hovedsak er menn som omkommer i denne typen branner.

Les også: Vær forsiktig med disse peisene

Feil bruk av komfyr dominerer

Har du glemt noe på komfyren? (Avsluttet)
Nei, aldri(43%) 247
Ja, men bare én gang(28%) 163
Ja, flere ganger(28%) 162
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Også Sintef NBL har sett nærmere på branner som oppstår ved bruk av komfyr, og i sin rapport "Brann til middag" skriver de at det ikke nødvendigvis er komfyren selv man kan skylde på.

Derimot er feil bruk av komfyr årsaken til hele 20 prosent av alle branner med kjent årsak i Norge. I perioden 1998 til 2007 ble det registrert hele 1.240 branner hvor tørrkoking på komfyren var årsaken.

Smart "hjerne" skal skru av komfyren før brann oppstår

Selv om elektriske apparater ikke er de som starter flest dødsbranner, men derimot åpen ild, er komfyren det elektriske apparatet som oftest har medvirket til dødsbranner de siste årene, nærmere bestemt i 44 prosent av tilfellene.

- Det er en åpenbar grunn til dette, nemlig energien og varmeutviklingen man får ved bruk av komfyren. Om man setter en kjele på en plate og stiller den inn på maks, så tar det overraskende kort tid før antenningspunktet kan være nådd, sier Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening.

Vær forsiktig hva du setter fra deg på induksjonstoppen: Smørpakke startet brann

Flest menn

Av totalt 81 dødsbranner er det menn som utpeker seg i denne statistikken. I all hovedsak var det middelaldrende menn som omkom i slike branner, viser DSB-rapporten.

Av de omkomne var det hele 24 menn i alderen 40 til 69 år, mens 22 av de omkomne var menn mellom 20 og 39 år, totalt 46 personer. Til sammenligning var det totale antallet kvinner som omkom i samme tidsperiode, uansett aldersgruppe, 26.

Og dessverre ser myten om at man sovner fra kasserollene etter en kveld på byen, ut til å være sann. Dessuten var forekomsten av dødsbranner størst natt til lørdag og natt til søndag - til tross for at det totale antallet komfyrbranner er langt større på dagtid.

Nattmat og alkohol

I forbindelse med arbeidet med rapporten "Brann til middag" gikk Sintef NBL gjennom 40 politirapporter for å finne ut hvorfor tendensen er at flest dødsbranner skjer nettopp om natten.

I politirapportene kom det frem at 88 prosent av de involverte i brann nattestid, var beruset, ville lage seg nattmat etter å ha vært på fest, og ble distrahert og til slutt sovnet fra hele komfyren.

- Lure tips for å unngå slike situasjoner, er å kjøpe en komfyrvakt og ikke lage mat når man er ruspåvirket av alkohol. Kjøp heller nattmaten på et gatekjøkken, anbefaler Tor Erik Skaar.

Forsøk Sintef har gjennomført i forbindelse med utarbeidelsen av rapporten, viser dessuten at matlaging med olje er mer brannfarlig enn steking av ferdigpizza.

Les også: Dette brannslukningsapparatet ble ikke godkjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer