Komfyren forårsaker flest branner

Og det er når berusede menn lager mat, at det oftest går alvorlig galt.

BRANN: Av de elektriske apparatene i et hjem, er det komfyren som er involvert i desidert flest branner. Men det er glemske matlagere som starter brannen. Foto: Colourbox.com
BRANN: Av de elektriske apparatene i et hjem, er det komfyren som er involvert i desidert flest branner. Men det er glemske matlagere som starter brannen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komfyren er det elektriske apparatet som har forårsaket desidert flest dødsbranner i perioden 1986 til 2009. Dette slås fast i en omfattende rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om dødsbranner i Norge de siste årene.

Rapporten viser at det i hovedsak er menn som omkommer i denne typen branner.

Les også: Vær forsiktig med disse peisene

Feil bruk av komfyr dominerer

Også Sintef NBL har sett nærmere på branner som oppstår ved bruk av komfyr, og i sin rapport "Brann til middag" skriver de at det ikke nødvendigvis er komfyren selv man kan skylde på.

Derimot er feil bruk av komfyr årsaken til hele 20 prosent av alle branner med kjent årsak i Norge. I perioden 1998 til 2007 ble det registrert hele 1.240 branner hvor tørrkoking på komfyren var årsaken.

Smart "hjerne" skal skru av komfyren før brann oppstår

Selv om elektriske apparater ikke er de som starter flest dødsbranner, men derimot åpen ild, er komfyren det elektriske apparatet som oftest har medvirket til dødsbranner de siste årene, nærmere bestemt i 44 prosent av tilfellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer