Lagre strøm på batteri hjemme

Kommer denne boksen til å kutte nordmenns strømregninger dramatisk?

Batterilagring er foreløpig i startgropa i Norge. Men i USA og Australia begynner det å bli kjempestort.

HJEMMELAGRING: Ved hjelp av solceller på taket kan du produsere strømmen selv. Og om du ikke trenger den med én gang, kan den lagres i et batteri. Dermed kan du ha billige reserver klare når strømmen er dyr. Foto: Eaton
HJEMMELAGRING: Ved hjelp av solceller på taket kan du produsere strømmen selv. Og om du ikke trenger den med én gang, kan den lagres i et batteri. Dermed kan du ha billige reserver klare når strømmen er dyr. Foto: Eaton Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer opplevde vi en lang periode med tørke her i landet. Strømprisene skjøt i været på grunn av lite vann i magasinene.

Dette har fått mange til å se seg om etter måter å kutte strømregninga på. Å redusere forbruket er den mest åpenbare løsningen.

Men det er også mulig både å produsere gratis strøm selv og lagre den, slik at du har den tilgjengelig når strømselskapet finner det for godt å skru opp prisen.

Suksess i solbeltet

Slik batterilagring har allerede gjort vei i vellinga andre steder i verden, spesielt i de mest solrike delene av Australia og USA.

I South Australia har Tesla for eksempel installert verdens største litium-ion batteri med en kapasitet på 129 megawatt. Ifølge den britiske avisa The Guardian sparer dette batteriet lokalbefolkningen allerede for millioner av australske dollar (1 australsk dollar er om lag seks norske kroner) i strømutgifter.

I Norge har Tesla allerede startet forhåndsbestilling av sitt Powerwall hjemmebatteri. Men det eneste de så langt har å tilby norske kjøpere er en venteliste. Og der koster det 4.100 kroner å stå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer