iRobot Roomba J7+

Kommer med hundebæsj-garanti

Ny robotstøvsuger skal unngå alle robotstøvsuger-eieres mareritt.

SNUR: iRobots nye modell, j7, unngår å kjøre over avføring fra dyr. Foto: iRobot
SNUR: iRobots nye modell, j7, unngår å kjøre over avføring fra dyr. Foto: iRobot Vis mer
Publisert

Du har sikkert sett video av det verste marerittet man kan ha som eier av en robotstøvsuger, nemlig at den kjører over bæsj fra kjæledyret ditt og deretter drar det utover hele stueteppet.

I den senere tid har det kommet flere robotstøvsugere med innebygd intelligens for ikke å kjøre over bæsjeklumper, men iRobot er så vidt vi vet alene om å gi en garanti for at det fungerer.

Deres nye modell j7/j7+ kommer nemlig med «Pet Owner Official Promise» (P.O.O.P): Dersom robotstøvsugeren kjører over bæsj på gulvet i løpet av de første året etter kjøp, får du en ny støvsuger.

Til Engadget forteller iRobot-sjef Colin Angle at selskapet har brukt tusenvis av bilder av modelleire formet som bæsj og bilder fra ansatte for å bygge maskinlæringsmodellen.

Unngår kabler

Kunstig intelligens kombinert med kameraet om bord er den største oppgraderingen denne gangen, og j7-modellen ser ut til å erstatte den eksisterende i7-modellen.

Foruten bæsj, eller «etterlatenskaper fra kjæledyr» som det så forsiktig heter seg i pressemeldingen, skal støvsugeren også være i stand til å identifisere ting som løse kabler, sokker og sko med lisser, som robotstøvsugere tradisjonelt får trøbbel med.

OPPDAGER LEDNINGER: Her har robotstøvsugeren oppdaget en løs ledning. Brukeren får så spørsmål om denne alltid skal unngås, altså at den er der permanent. Foto: iRobot
OPPDAGER LEDNINGER: Her har robotstøvsugeren oppdaget en løs ledning. Brukeren får så spørsmål om denne alltid skal unngås, altså at den er der permanent. Foto: iRobot Vis mer

Den unnlater da å kjøre over disse objektene og flagger dem heller i plantegningen av boligen som du finner i appen, med et bilde tatt med kameraet. Fra appen kan du så angi om dette er et permanent hinder (slik at støvsugeren bare unngår det området) eller om det bare var midlertidig rot.

Roomba j7/j7+ styres av iRobots Genius 3.0-programvare, som også blir en oppgradering for øvrige iRobot-støvsugere. Blant annet kan støvsugeren selv skjønne hva som er hva når den støvsuger, slik at du via Google Home eller Alexa kan be den om å støvsuge under kjøkkenbenken eller under sofaen i stua. Det finnes også gode muligheter til å automatisere støvsugeren, for eksempel der den starter rengjøringen når du forlater hjemmet, basert på posisjonen til telefonen din.

Om du lurer på hva som er forskjellen på j7 og j7+ er det at pluss-utgaven kommer med en basestasjon der den parkerer og tømmer seg selv. I basestasjonen finner du en støvsugerpose som du må tømme cirka annenhver måned, i stedet for da å måtte tømme støvkammeret etter hver tur. Om man kjøper versjonen uten basestasjon kan den kjøpes løst senere, selv om man selvsagt sparer noen kroner ved å gå for plusspakka.

BASESTASJON: iRobot j7+ kommer med basestasjon som gjør at støvsugeren kan tømme seg selv. Posen i basestasjonen må du tømme omtrent annenhver måned. Foto: iRobot
BASESTASJON: iRobot j7+ kommer med basestasjon som gjør at støvsugeren kan tømme seg selv. Posen i basestasjonen må du tømme omtrent annenhver måned. Foto: iRobot Vis mer

Ikke toppmodellen

Merk for øvrig at j7+ ikke er iRobots toppmodell. Det er fortsatt S9+, som blant annet kan by på fire ganger så sterk sugekraft og bedre støvsuging i hjørner og på tepper.

Dog mangler denne modellen muligheten for å oppdage bæsj og andre objekter på gulvet.

iRobot j7+ får en veiledende pris på 11 499 kroner, mens j7, altså uten støvbeholderen, koster 8599,-.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer