Maurinvasjonn i hus og hytte:

- Kostet 110 000

Hvis du slurver, kan det bli veldig kostbart for deg.

SAMLES I FLOKK: Du må ta grepene nå dersom du skal bli kvitt mauren i huset eller hytte denne sommeren. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
SAMLES I FLOKK: Du må ta grepene nå dersom du skal bli kvitt mauren i huset eller hytte denne sommeren. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er i full gang noen steder i landet, og like om hjørnet andre steder. Felles for alle er at når våren kommer begynner også maursesongen for fullt.

Maur i huset eller i hytta kan være både irriterende og veldig kostbart.

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det er smart å gjøre grepene nå. Og skal du være lenge borte fra hytta må du gjøre en ekstra innsats for å unngå at maurene har hjemme-alene-fest når du ikke er der.

- Det er flere grep du kan gjøre for å holde maurene ute, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Mange får trøbbel

Maur går i dvale om vinteren og våkner når varmen nå kommer.

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall bekjempelser av både stokkmaur og svart jordmaur er høyest sommerhalvåret.

Svart jordmaur bekjempes aller mest i perioden april-juli og FHIs tall viser at det var rundt 3500 bekjempelser av svart jordmaur i løpet av fjoråret.

Insekter som lever utendørs påvirkes av vær og temperatur, noe som også påvirker i hvor stor grad de trekkes mot boliger.

Christiansen forklarer at det er vanskelig å forhindre mauraktivitet, men det er flere ting du kan gjøre, for å gjøre det ugunstig for mauren å slå seg ned i boligen din.

Rydd i hagen

- Start med utearealet, og gjør det nå. Det er lurt å fjerne vegetasjon inntil boligen og eventuelt trestubber og stokker fra hagen.

Et effektivt tiltak er å legge et belte med grus langs husveggen, det gjør det vanskeligere for maurene å komme inn, sier hun.

Svart jordmaur er kjent som sukkermaur fordi de tiltrekkes av søte matvarer.

Godt renhold er derfor viktig for å unngå uønsket oppmerksomhet fra de små, svarte maurene.

- Når svart jordmaur oppdager en næringskilde, legger de ut et luktspor på vei tilbake til tua. Derfor ser du ofte travle maurstier hvis du har svart jordmaur i boligen.

Hvis du er nøye med støvsuging og vasking, i tillegg til å oppbevare søte matvarer i tette bokser, kan dette virke forebyggende, forklarer biologen.

VARMESØKENDE: Mauren er, som mennesker, glade i varmen og sola om våren. Nå er både maur og folk klare for den varme årstida. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
VARMESØKENDE: Mauren er, som mennesker, glade i varmen og sola om våren. Nå er både maur og folk klare for den varme årstida. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

En huseier

- En huseier på Østlandet måtte ut med over 110 000 etter at maur hadde kommet inn i boligen. Det var bare maurskader og ingen råteskader i ytterveggen. Her har maurene kommet inn via åpninger i fasadetegl.

Utvendig har det vært beplantet fint ved boligen, og det hadde vært observert maur utvendig, noe som er helt vanlig i naturen. Gode forebyggende tiltak hadde vært å legge et belte med grus langs husveggen. Dette kunne jo tidligere har forebygget at maurene gikk inn mot husveggen og fikk etablere seg innvendig, sier Christiansen til DinSide.

Vanskelig å bli kvitt

Hvis uhellet er ute, kan det være vrient å bli kvitt maurene.

- Først må du finne ut hvilken maurart du har i boligen.

Av maurartene du finner i norsk natur er stokkmaur verstingen. Stokkmaur kan gnage i treverk og isolasjon for å lage reir i boliger. Dersom stokkmaurene ikke bekjempes kan dette resultere i skader som kan medføre store kostnader.

Fukttrøbbel

Svart jordmaur klarer ikke å gnage i friskt treverk, men det er lurt å følge med på disse maurene også. Svart jordmaur kan gnage i isolasjon eller bosette seg steder med skjulte fukt- og råteskader.

- Er man litt oppmerksom, kan man få stoppet dem før de får anlagt større reir i bygget, forteller hun.

- For å bli kvitt begge maurartene må du lokalisere og fjerne reiret, og hvis det er snakk om stokkmaur bør du kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere.

På jakt etter mauren

Maurenes tilholdssted kan ofte være vanskelig å finne. Hvis det ikke lar seg gjøre å finne tilholdsstedet, kan du bruke forgiftet åte som maurene selv tar med til reiret.

- Noen ganger er insektmiddel farligere enn selve mauren, så det er lurt å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere for rådgivning ved bekjempelse av svart jordmaur, Christiansen.

Folkehelseinstituttet har disse rådene til deg som ønsker å kjøpe skadedyrbekjempelse.

Jeg vil gjerne høre fra deg

Jeg vil gjerne høre fra deg

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om maur og skadedyr i hus og hytter? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer