Treødeleggende insekter

Krabatene «spiser opp» huset ditt

Disse tre insektene kan skjule seg i huset ditt og gjøre stor skade på treverket. Slik blir du kvitt dem.

STOKKMAUR: Stokkmaur er én av tre typer trespisende insekter som kan finnes i huset ditt. Stokkmaur gnager ganger for å gjøre plass til bolig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
STOKKMAUR: Stokkmaur er én av tre typer trespisende insekter som kan finnes i huset ditt. Stokkmaur gnager ganger for å gjøre plass til bolig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer
Publisert

Har du oppdaget skader på treverket i huset? Da kan det hende at du har fått besøk av stokkmaur, husbukk eller stripet borebille.

I så fall er det én ting som gjelder: få de ut før de gjør større skade.

Treødleggende insekter

Treødeleggende insekter er en felles betegnelse for insekter som angriper og gjør skade på treverk, og hus og hytter er spesielt utsatt.

Det opplyser Inger Kringlebotten, markeds- og kommunikasjonsansvarlig ved Norsk Hussopp Forsikring.

- Normalt er stokkmaur, husbukk og stripet borebille de eneste insektene som kan gjøre fysisk skade på bygningen, sier Kringlebotten.

Men dette er problemer som utvikler seg over flere år, dermed du har tid til å legge en skikkelig plan for å bli kvitt dem, forsikrer hun.

Stokkmaur er verstingen

Stokkmaur er den største mauren vi har i Norge, det er også den av de treødleggende insektene som kan gjøre størst skade på huset:

STOKKMAUR-ANGREP: Her ser du typisk stokkmaurskade i en bjelke. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
STOKKMAUR-ANGREP: Her ser du typisk stokkmaurskade i en bjelke. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

- Stokkmaur trives best på varme steder, og trekker derfor mot hus og hytter hvor de gjerne holder til ved varmekabler, kjøleskapsmotorer, panelovner og lignende. Stokkmauren gjør skade på treverket når den gnager ut ganger og rom for å lage reir, forteller Kringlebotten.

Et angrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk, men stokkmauren kan også angripe friskt tremateriale og annet isolasjonsmateriale – som for eksempel isopor. Skaden er gjerne i et begrenset område, opplyser hun

Har stokkmauren etablert seg i hjemmet, har den da en sti ut og inn av huset som ofte kan være litt skjult og vanskelig å finne, forteller Bjørn Eide, leder Forskning og Utvikling hos Pelias Norsk Skadedyrkontroll .

- Ofte er det nyttig å kontakte forsikring- eller skadedyrselskap for å finne ut av dette. Det er ikke bestandig at stokkmauren har flyttet inn i huset når man oppdager den. Den kan også bo i treverk som ligger på bakken ute rundt huset, gamle sviller brukt i hagen eller gamle stubber, sier Eide.

Maur inne behøver ikke bety at du har angrep da de ofte forviller seg inn på jakt etter mat.

Men Kringlebotten anbefaler deg å være spesielt oppmerksom hvis:

 • du ser mauren bevege seg i faste stier inne eller ved huset
 • du opplever sverming innendørs. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra
 • du ser maur inne om vinteren. Mauren går i dvale på vinteren, da er det sannsynlig at de bor i huset.

Forebygge og bekjempe stokkmaur:

 • Vær på vakt når stokkmauren leter etter nye hjem om våren og når samfunnet vokser og har behov for større boareal.
 • Det er vanskelig å forebygge et angrep, men det hjelper å holde utearealet ryddig.
 • Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
 • Mauren liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
 • Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig – slik at mauren ikke kan krype inn.
 • For å bli kvitt stokkmauren må man finne hovedtua og ta knekken på den og dronningen. Det kan være vanskelig å lokalisere tua og det anbefales derfor å la fagfolk ta seg av dette.
 • Husk at de fleste sprøytemidler er farligere enn mauren, så vær forsiktig.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Husbukk trives i nyere treverk

Husbukk finnes langs kysten av Telemark og Agder-fylkene, innerst i Sognefjorden, og på Mørekysten, og noen enkelttilfeller ellers på Østlandet, opplyser Eide.

ANGREPET AV HUSBUKK: Flygehull lages av husbukklarve. Her ser du at hullet har mørk inntoning som tyder på at det er et gammelt angrep. Foto: Mycoteam.
ANGREPET AV HUSBUKK: Flygehull lages av husbukklarve. Her ser du at hullet har mørk inntoning som tyder på at det er et gammelt angrep. Foto: Mycoteam. Vis mer

I hjemmet finnes husbukk som regel på loft og i solrike vegger.

- Husbukken utvikler seg helst i treverk som er under 20 år gammelt. Er treverket eldre, går utviklingen sakte. Om treverket er over 50 år, vil husbukken kanskje dø ut av seg selv. Larvenes vekst avtar sterkt under 14 grader og over 34 grader. Om vinteren er derfor husbukklarvene lite aktive, sier Eide.

Tegn på at husbukk har angrepet treverket er å se etter boremel i veggen. Boremelet er tofarget - mørkt og lyst. Det kan være vanskelig å skille mellom aktive og utdødde angrep av husbukk. Generelt er nytt boremel helt lyst, mens eldre boremel er gulere.

HUSBUKK: Kan gjøre stor skade på huset. Foto: Shutterstock.
HUSBUKK: Kan gjøre stor skade på huset. Foto: Shutterstock. Vis mer

- Hvis tømmeret males, vil maling komme inn i gamle hull, og senere vil nye hull da ha hvite kanter i flygehullet. Man kan også markere eksisterende hull, og etter en stund vil man se om det er kommet nye hull, tipser Eide.

Larvene til husbukken lager noen knirkende gnagelyder på varme dager i perioder på 10-15 sekunder med pauser. Disse lydene kan også brukes til å slå fast forekomst av larver i treverket, men på et tidlig stadie høres ikke dette, understreker han.

Forebygge og bekjempe husbukk:

 • Trykkimpregnert trevirke angripes ikke av husbukk. Treverk som osp, kjerneved av furu og lerk kan forebygge angrep av husbukk.
 • Det er ofte vi mennesker som hjelper til å spre husbukk. Vær spesielt obs hvis du skal bruke materialer som har vært skjært på lokale sagbruk i husbukkområder (særlig sørlandskysten), eller som har ligget lagret.
 • Husbukken utryddes med kjemikalier, eventuelt med utskifting av angrepet treverk.
 • Bekjempelse er nødvendig dersom angrepet er aktivt, og vi anbefaler at det gjøres av fagpersoner.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Stripet borebille lager store hull

- Stripet borebille blir også kalt mott, mit og mår. Stripet borebille kan under gode forhold gjøre stor skade i treverk, forteller Eide

Den er vanligst i kyststrøk med høy luftfuktighet og er i stor grad knyttet til tak i kjellere og møbler. I kyststrøk på Vestlandet kan stripet borebille forekomme i hele huset. Larven må ha en trefuktighet på over 12 prosent, men utviklingen går raskest mellom 18 og 30 prosent.

SKADER AV STRIPET BOREBILLE: Her ser du mange små flygehull laget av stripet borebille. Vi ser lyst boremel. Både hull og boremel kan være tegn på borebille. Foto: Mycoteam.
SKADER AV STRIPET BOREBILLE: Her ser du mange små flygehull laget av stripet borebille. Vi ser lyst boremel. Både hull og boremel kan være tegn på borebille. Foto: Mycoteam. Vis mer

- De runde, en til to millimeter store hullene funnet på møbler og treverk, er nok bedre kjent enn billene selv. Dette er hull de voksne billene har gnaget seg ut av, og er ofte gamle angrep, opplyser Eide videre.

STRIPET BOREBILLE: Trives i kyststrøk med høy luftfuktighet. Foto: FHI.
STRIPET BOREBILLE: Trives i kyststrøk med høy luftfuktighet. Foto: FHI. Vis mer

- Andre biller som lager hull i treverket er myk borebille, men gnager bare på overflaten av treverket og er avhengig av bark, sier han.

Råteborebillen lever inne i gammelt råteskadet treverk, hvor utskifting av skadet treverk skal være nok.

- Aktive borebilleangrep har borehull med skarpe, lyse kanter. Lyst trefarget boremel drysser da ut fra hullene. Et gammelt angrep har borehull med avrundede, mørke kanter og boremel som drysser ut er noe mørkere, sier han.

Forebygge og bekjempe borebille:

 • Larvene er avhengige av forhøyet fuktnivå kombinert med temperaturer på rundt 20-25 grader. For å unngå stripet borebille bør man altså først og fremst holde huset tørt og unngå fuktskader.
 • Billene angriper ikke impregnert treverk.
 • Bruk av insektmidler kan bekjempe borebille. Dette bør utføres av sertifiserte skadedyrbekjempere.
 • Fuktreduserende tiltak: I noen tilfeller kan bedre ventilasjon eller avfukter løse problemet.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer