Temu

Kraftig advarsel: - Ikke kjøp

Varmeovner solgt på Temu og TikTok slaktes.

FÅR KRITIKK: Britiske Which? har avdekket flere farlige varmeovner solgt på Temu og TikTok. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FÅR KRITIKK: Britiske Which? har avdekket flere farlige varmeovner solgt på Temu og TikTok. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske forbrukerorganet Which? advarer mot flere varmeovner som er solgt på TikTok og Temu. Totalt kjøpte Which? inn og testet åtte varmeovner på de to plattformene, og konkluderer med at sju av dem ikke er trygge å bruke.

Flere av ovnene omtales som brannfare, men det er også risiko for at de skal eksplodere eller gi brukerne sjokk, advarer forbrukerorganet, som fraråder kjøp av ovnene.

Ser uggsene dine slik ut? Da kan du enkelt, enkelt ta grep med noe du kanskje allerede har i kjøkkenskapet Vis mer

Bare én av de åtte ovnene omtales som trygg å bruke og kan lovlig selges i Storbritannia.

Brannfare

Av produktene kjøpt på TikTok, advarer Which? mot XH-1201 1200W portable electric heater, som både utgjør en brannrisiko og risiko for eksplosjon.

Varmeovnen NFJ004 var ifølge Which? så dårlig produsert at den kan gi brukerne elektrisk sjokk, ta fyr eller eksplodere. Prisen på denne varmeovnen er 15,99 britiske pund, rundt 210 norske kroner.

IKKE TRYGGE: Britiske Which? fraråder å kjøpe disse varmeovnene på TikTok og Temu. Foto: Which?
IKKE TRYGGE: Britiske Which? fraråder å kjøpe disse varmeovnene på TikTok og Temu. Foto: Which? Vis mer

Også X7 Portable space heater, som ble solgt på Temu, var ifølge Which? satt dårlig sammen, noe som resulterte i at elektriske deler var lett tilgjengelig og øker dermed risikoen for elektrisk støt. I tillegg ble ovnen levert med en ulovlig kontakt og en falsk sikring.

Forbrukerorganet hadde kjøpt inn to versjoner av denne varmeovnen - begge hadde dette problemet.

Til sammen er det blitt solgt flere 10 000 eksemplarer av de seks ovnene.

Fjernet fra plattformene

Samtlige ovner som fikk stryk av Which? er nå fjernet fra både TikTok og Temu. Dog viser det seg at det i ettertid har dukket opp nye og liknende produkter på begge plattformer.

I en uttalelse til Which? sier TikTok at dersom de kommer over selgere eller produkter som bryter med deres retningslinjer, så blir de fjernet.

Overfor DinSide bekrefter Temu at de aktuelle varmeovnene er fjernet fra deres plattform.

- Temu fjerner umiddelbart produkter som ikke oppfyller våre krav, så vel som lover og regler. Siden Temu begynte å operere i EU i fjor, har selskapet jobbet hardt med å forbedre sine overvåkings- og kvalitetssystemer for å håndtere ulike områder som trengte forbedring. Temu har samarbeidet tett med selgerne for å sikre at de oppfyller EU-kravene, inkludert CE-merket, skriver en talsperson for Temu i en e-post til DinSide.

Selskapet sier at de forventer at forhandlere som bruker deres markedsplass følger all regler som gjelder for dem.

- Når Temu mottar en rapport om et brudd på reglene, undersøker vi saken umiddelbart og handler om nødvendig. Leverandøren som bryter oppførselskodeavtalen eller selger dårlige produkter, kan bli tvunget til å forlate markedsplassen.