Brannfelle

Kraftig advarsel

Dette stedet kan være mer brannfarlig enn du tror.

KAN BLI STORBRANN: Kjøkkenvifter som er fulle av fett og smuss kan føre til storbrann. Foto: If
KAN BLI STORBRANN: Kjøkkenvifter som er fulle av fett og smuss kan føre til storbrann. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juletida er det viktig å være ekstra oppmerksom på brannfare i hjemmet. Ifølge Norsk brannvernforening er desember en av de verste månedene for branner. Det finnes mange brannfeller, men er du egentlig klar over alle?

If forsikring advarer nå om boligens glemte brannfelle, nemlig kjøkkenvifta som ofte er full av fett og smuss.

– Er filteret i kjøkkenvifta full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen. Det ser mange av våre skadeinspektører dessverre dramatiske konsekvenser av hvert år, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Kan raskt spre seg

Bare i år har brannvesenet rykket ut til 1600 branner eller branntilløp som er knyttet til komfyren. Nå er det også høysesong for å matlaging og for brannfarlig stekefett på kjøkkenet.

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert når det brenner i norske hjem. Forsikringsselskapet If frykter at mange ikke er klar over kjøkkenets skjulte brannfelle.

- Ved branner i matolje og fett, som for eksempel ved steking av smultringer, kan flammene slå høyt opp og antenne fettrestene i filteret. Derfra følger flammene viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen. Røret er gjerne også belagt med fett på innsida, og det bidrar til at brannen sprer seg svært raskt og med voldsom styrke, sier Clementz i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer