Kraftig advarsel

- Livsviktig, sier brannvesenet.

MÅ SJEKKES: Brannvesenet anbefaler alle å sjekke at de har fungerende røykvarslere. Foto: VIB
MÅ SJEKKES: Brannvesenet anbefaler alle å sjekke at de har fungerende røykvarslere. Foto: VIB Vis mer
Publisert

Tirsdag rykket Vestfold interkommunale brannvesen ut til Horten etter melding om brann.

- Familiefaren bråvåknet av røykvarsleren som ulte. Dette sjekket han og oppdaget røykutvikling fra termostaten til varmekabelen på badet. Han tok sikringen i sikringsskapet og ringte 110, forklarer brannmester Thomas Nordby.

Han fortsetter:

- Det har vært høy temperatur, heldigvis sto røykvarsleren i taket to meter på utsida av badet. Det var også flere røykvarslere i boligen. Fungerende røykvarslere er livsviktig.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Brannvesenet melder om minimale skader, men anbefaler at folk får sjekket sitt elektriske anlegg av en sertifisert elektriker hvert 8-10 år.

Vestfold interkommunale brannvesen trekker fram tall fra brannstatistikk.no, som viser at det har vært 23 650 bygningsbranner i Norge siden 2016. 5112 av disse startet som følge av elektrisk utstyr.

Test røykvarsleren

DinSide har tidligere skrevet om at brannvesenet har kommet til steder der røykvarslerne ikke virker.

- Vi ser jo hvilke potensial mange av brannene kunne hatt. Liv kunne gått tapt, fortalte informasjonsrådgiver Arnt E. Folvik i VIB til DinSide.

Han påpekte også at det er veldig lite hjelp i en røykvarsler som ikke virker.

- Mange sier at de har røykvarsler, men mange kan ikke huske sist de testet dem. Trykk på test-knappen, oppfordret han.

Feilen som går igjen

Alle er pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem.

Mange som har røykvarslere, monterer imidlertid disse feil.

- En feil som vi dessverre ser går igjen, er at folk legger røykvarsleren oppå et skap. Og der blir den liggende. Det er faktisk overraskende vanlig. De fleste har jo en slags plan om å få festet den. Men så kvier man seg kanskje for å bore i betonghimlingen, eller skru inn noe på nymalte flater, har sikkerhetsrådgiver Magnus Larssen tidligere fortalt.

Blir røykvarsleren plassert feil vil det påvirke funksjonaliteten.

- Jeg har også sett røykvarsler montert innerst i hjørnet i et rom, for at den skal være minst mulig synlig, eller sidelengs oppe på veggen. Til og med inni skap. Ingen av disse løsningene er særlig gunstige, dessverre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer