Lading av elbil:

Kraftnettet i Norge tåler ikke at alle lader elbilen samtidig

Ifølge en ny rapport tåler ikke det norske kraftnettet at alle skal komme hjem fra jobb og lade elbilen sin samtidig.

LADE ELBIL: Dagens kraftnett tåler ikke at alle husstander skal lade elbil samtidig. Men det kan finnes løsninger på problemet. Foto: NTB Scanpix
LADE ELBIL: Dagens kraftnett tåler ikke at alle husstander skal lade elbil samtidig. Men det kan finnes løsninger på problemet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det statlige foretaket Enova som torsdag presenterte markedsutviklingsrapporten, skriver Sysla.

Norsk sokkel blir stadig mer elektrifisert, landstrømanlegg popper opp langs kysten, og elbilene utgjør en større del av bilparken. Framtidens energibehov avhenger derfor av nye løsninger. Dagens kraftnett vil imidlertid ikke tåle at alle skal sette bilen sin på lading samtidig, slår rapporten fast.

– Dagens kraftnett er ikke bygget for at alle norske husstander setter en elbil på lading omtrent samtidig når man kommer hjem fra jobb. Å skulle bygge ut nettet for slike effekttopper ville blitt meget kostbart, sier utviklingsdirektør Øyvind Leistad i Enova i en pressemelding.

Ifølge Leistad i Enova er det ikke gitt at dette vil bli nødvendig. Han mener elbilene like gjerne kan være en del av løsningen på effektutfordringen:

– Nye, digitale strømmålere med gode tilleggsløsninger åpner for smarte tiltak som for eksempel tidsriktig lading av elbiler, og sammen med effektprising kan dette bidra til å redusere effektproblematikken. Batteriene i elbilene kan til og med brukes som buffer for å ta unna toppene i energibruk i hjemmene. Igjen er vi avhengige av innovasjon for å få dette til i praksis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer