Kredittsjekk av leieboeren

Er det lov?

Det kan være fristende å sjekke leieboerens finansielle status før dere skriver kontrakt.  Foto: Per Ervland
Det kan være fristende å sjekke leieboerens finansielle status før dere skriver kontrakt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en utleier, er det få ting som er så kjedelig som å få dårlige betalere i hus. Det begynner gjerne med at leien blir forsinket, først spør de kanskje beskjemmet om det er greit at leien kommer noen dager forsinket - bare denne ene gangen. Så uteblir beskjeden, og du registrerer bare at leien blir mer og mer forsinket for hver måned som går.

Så begynner inkassokravene å komme, og om du ikke har skjønt det før, så får du det i alle fall nå bekreftet at leieboeren din har betydelige økonomiske problemer.

Kan du som utleier på noen måte forsikre deg mot å få dårlige betalere i hus? Kan du rett og slett få foretatt en kredittsjekk av vedkommende, før dere underskriver kontrakten?

Kredittopplysningsbyråene sjekker deg uten grunn

– Kan privatpersoner kredittsjekke andre privatpersoner?

- For så vidt kan både enkeltpersoner og næringsbedrifter innhente det, men privatpersoner kan ikke gis online tilgang. I slike tilfeller må kredittopplysningsbyrået vurdere om det er saklig grunn til å gi ut opplysningene, eller ikke, sier juridisk rådgiver Mari Hersoug Nedberg i Datatilsynet til DinSide.

Det er Datailsynet som gir konsesjon til kredittopplysningsselskapene. Så er det kredittopplysningsselskapene som må sitte og vurdere hvorvidt det er grunnlag for å gi ut kredittopplysninger i de enkelte tilfellene. Men det er også noen selskaper som sitter med online tilgang til kredittvurderingsbasen, en tilgang som de kjøper hos et byrå.

– Da er det ikke byrået som sitter og vurderer om det er saklig grunn for en kredittvurdering, da er det for eksempel Elkjøp selv som må vurdere det, forteller Nedberg i Datatilsynet.

Når det gjelder virksomheter, er det altså virksomheten selv som må vurdere om det foreligger saklig behov, mens en privatperson må godtgjøre sakligheten overfor kredittopplysningsbyrået.

Les også: Sjekk opp leieboeren

Saklig behov

For å kredittvurdere må man ifølge loven ha saklig behov for slike opplysninger. Som hovedregel skal det ifølge Datatilsynet foreligge en kredittsituasjon, for eksempel etterfakturering av telefonitjenester.

– Regelen er at man må ha et saklig behov for å ta en kredittvurdering. I utgangspunktet er dette mest praktisk i tilfeller hvor det ytes en form for kreditt, for eksempel lån eller etterfakturering av tjenester. Selv om kreditt er kjerneområdet, kan det også være andre tilfeller, men det er uansett saklig behov som er stikkordet, sier Frode Arnesen i Forbrukerombudet.

– Noen ganger greit, men som hovedregel nei

– Kan jeg kredittsjekke eventuelle leietakere?

– Vi har hatt noen saker til behandling som har gått på dette med utleie. For eksempel var det en sak hvor KLP kredittsjekket leietakere. Her ble resultatet at boligselskapet ikke kunne kredittvurdere leietakere, noe av begrunnelsen var at her kan man minske risikoen gjennom bruk av referanser, depositum, etc, sier Mari Hersoug Nedberg i Datatilsynet til DinSide.

– Vi hadde også en annen sak, med Utleiemegleren, som leier ut boligenheter på vegne av privatpersoner. Da kom Personvernnemnda til at megleren kunne foreta en kredittvurdering. Det kan tyde på at kan være greit i enkelte tilfeller, men som hovedregel nei, konkluderer Nedberg i Datatilsynet.

Kan du be leietaker fremvise kredittvurdering?

Som privatperson skal du kunne få oppgitt de opplysningene som er registrert på deg hos kredittopplysningsbyråene, men det er ikke sikkert du får oppgitt din egen "score".

Slik blir du vurdert av kredittopplysningsselskapene - finn ut din egen kredittscore

– Privatpersoner har en rettighet som registrert, at man alltid skal ha innsyn i opplysninger om seg selv. Dette vil gjelde alle registrerte personopplysninger, mens en kredittvurdering vil bestå an av en rekke parametre, en sammenstilling av diverse info. Det vil kunne være forskjell på å se opplysningene og selve vurderingen, sier Nedberg i Datatilsynet.

– Kan man be leietaker om å fremskaffe en kredittvurdering av seg selv?

– Regelverket legger ikke opp til at en privatperson skal kunne kredittvurdere seg selv, men man kan jo si at det er mindre personvernkrenkende at en ber om opplysningene om seg selv. Men problemet oppstår om man tvinges til å legge det frem for en tredjepart, som for eksempel en arbeidsgiver eller en utleier. Da er det ikke mye frivillig, egentlig, sier Nedberg.

– Vi vil ikke ha en slik utvikling. Dersom man ber den enkelte om å legge frem en slik vurdering når man søker jobb, når man skal leie leilighet, eller ved å be om en egenerklæring, vil dette innebære en omgåelse av regelverket, sier Nedberg i Datatilsynet til DinSide.

Det er uansett veldig viktig å skrive en god leiekontrakt og ha depositumskonto som kan dekke eventuelle uregelmessigheter i betalingen.

Risikofri utleie av bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer