Selger skadelige produkter

Kreftframkallende, hormon­forstyrrende, skadelig for foster og forplantningsevne

Dette avdekket Miljødirektoratet i ferskt tilsyn av 102 produkter som selges til norske forbrukere.

HELSEFARE: Her ser du noen av produktene som ble solgt med helse- og miljøskadelige stoffer. Foto: Miljødirektoratet
HELSEFARE: Her ser du noen av produktene som ble solgt med helse- og miljøskadelige stoffer. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet har undersøkt 102 produkter, og 84 av disse ble analysert for innhold av regulerte helse- og miljøskadelige stoffer. Direktoratet kontrollerte også merking av elektroniske produkter og leker.

Produktene som ble kontrollert var utelukkende kjøpt fra nettbutikker, både norske og utenlandske (de fleste innenfor EU/EØS, men også noen store plattformer utenfor EØS-området).

Resultatet viser at 26 produkter hadde regulerte stoffer over tillatt grenseverdi, som betyr at de er forbudte og ble trukket fra markedet. 24 produkter hadde mangler og/eller feil i merkingen.

- Det er oppsiktsvekkende at vi finner så mange produkter som selges til forbrukere på nett med helse- og miljøskadelige stoffer. Funnene bekymrer oss, fordi det tyder på at virksomhetene ikke gjør en god nok jobb for å avdekke ulovlige produkter selv, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for produkttilsyn i Miljødirektoratet i en pressemelding.

På lista over nettbutikker som selger skadelige produkter finner vi, flere kjente nettbutikker. Last ned hele rapporten her.

Veldig skadelig

Produktene som nå er trukket fra markedet, inneholder miljøskadelige stoffer som ikke brytes ned, og som derfor kan hope seg opp i levende organismer.

Miljødirektoratet fant også helseskadelige stoffer som i verste fall er kreftfremkallende, hormonforstyrrende eller som kan gi fosterskader og skade forplantningsevnen.

- Disse stoffene er strengt regulert i det norske og europeiske regelverket. Målet er å redusere bruken og eksponeringen av helse- og miljøskadelige stoffer i hele kretsløpet, også når produktene skal brukes på nytt eller materialgjenvinnes, sier Veulemans.

BLI SETT: Reflekser er ferskvare og blir dårligere med tida. Med en enkel test finner du fort ut om du bør bytte ut refleksene dine. Video: Kristin Sørdal Vis mer

Kreftframkallende hansker

Biltema har to produkter på lista over de ulovlige produktene som ble avdekket:

  • Ei hodelykt som manglet all merking
  • Og et par lærhansker som inneholdt seksverdig kromforbindelser, som kan forårsake kreft og er sterkt allergiframkallende, samt skade arvestoff og reproduksjon.

Markedsansvarlig Monica Videm i Biltema Norge understreker at de tar saker som dette alvorlig og stiller strenge krav til leverandørene sine.

- Saken rundt MIljødirektoratets nye funn er pågående og ikke avsluttet, da vi har første tilbakemeldingsfrist 10. desember, sier Videm til DinSide.

De aktuelle hanskene er stoppet for salg og restopplag er kassert.

- Vi ble informert om testresultatene og de for høye verdier av Cr6, hvilket gjør hanskene ulovlige å importere og selge. Vi er ikke pålagt å tilbakekalle her, men dersom noen kunder likevel ønsker å returnere disse, vil de få refundert hanskene, sier Videm.

- Når det gjelder hodelykta, er både vi og vår leverandør sterkt uenige i direktoratets vurdering. De mener at selve produktet skal CE-merkes, mens vi mener at regelverket i mange situasjoner åpner for at merket kan påføres forpakning/manualer i stedet for på selve produktet. Her er det altså ikke noe feil med produktet, men uenighet om merking, sier hun videre.

Også nettbutikker som Jollyroom og Sportamore har produkter på lista over ulovlige produkter. Vi har forsøkt å få kommentar fra selskapene, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Klart ansvar

Det er virksomhetens ansvar å sørge for at produktene de kjøper og selger er lovlige. De må vite hvilke stoffer som finnes i materialene og produktene de selger.

- Nettbutikker som importerer og selger produkter har et stort og lovpålagt ansvar. Det er viktig at virksomhetene er klar over dette. Forbrukere skal være trygge på at produktene de kjøper ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer, sier Veulemans.

Miljødirektoratet oppfordrer nettbutikkene til å bruke resultatene fra kontrollene deres til å bli bedre. I tillegg til å pålegge virksomhetene å fjerne de ulovlige produktene, og pålegge dem å informere kunder som har kjøpt farlige produkter, vil direktoratet følge opp enkelte virksomheter med inspeksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer