Skal du bake sju slag i jula?
Da bør du passe deg for spesielt én felle.
Det danske mattilsynet Fødevarestyrelsen anbefaler på sin Instagram «å bake til gul, ikke bake til brun».
Dannes over 120 grader
Stoffet akrylamid blir nemlig dannet under risting, griller, steking og baking av karbohydratholdige matvarer over 120 grader.
Ifølge Mattilsynet dannes dette stoffet i større mengder, særlig i stivelsesrike produkter som potet- og kornbaserte matvarer.
- Stoffet regnes for å være kreftfremkallende og gentoksisk (kan skade arvestoffet), skriver de på sine hjemmesider.
En god erstatter
Ifølge Fødevarestyrelsen kan du også bake småkakene med natron i stedet for hjortetakksalt. Det gir nemlig mindre akrylamid.
- Høyt inntak av akrylamid over lang tid kan øke risikoen for kreft. Imidlertid utgjør ikke akrylamid noen akutt helserisiko, og derfor regnes det ikke for helseskadelig om du spiser en svidd pizzaskorpe av og til, forteller Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver ved seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Hun bekrefter at akrylamid dannes ved steking, baking og risting av stivelsesrike matvarer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger