Krev penger tilbake fra dårlige meglere

Om eiendomsmegleren ikke gjør jobben sin, kan du få regningen kuttet.

VIKTIG: Visningen er svært viktig for et boligkjøp. Da er det et minstekrav at du i alle fall er klar over at megleren faktisk har avtalt visning, før kjøperne kommer. Bildet er et illustrasjonsfoto, og meglerselskapet er ikke forbundet med denne saken. Foto: PER ERVLAND
VIKTIG: Visningen er svært viktig for et boligkjøp. Da er det et minstekrav at du i alle fall er klar over at megleren faktisk har avtalt visning, før kjøperne kommer. Bildet er et illustrasjonsfoto, og meglerselskapet er ikke forbundet med denne saken. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendomsmeglere har fått ord på seg for å kreve saftige priser for tjenestene sine, men de kan ikke kreve hva de vil om de ikke gjør det de skal.

Det sørger eiendomsmeglingsloven for.

Det fikk en familie på Kløfta i Akershus nylig nyte godt av.

Solgte for 350.000 kr over takst - uten megler!

"Mistet kontrollen"

Familien fikk nemlig store problemer med eiendomsmegleren som skulle selge huset deres.

LOVREGULERT: Meglere kan ikke gjøre som de vil. Blant annet må de kutte prisen om tjenesten deres ikke har vært god nok. Foto: PantherMedia / Arne Trautmann
LOVREGULERT: Meglere kan ikke gjøre som de vil. Blant annet må de kutte prisen om tjenesten deres ikke har vært god nok. Foto: PantherMedia / Arne Trautmann Vis mer

Blant annet skjedde følgende:

 1. Lapper i posten til de nærmeste naboene ble ikke sendt før etter første visning.
 2. Også "til salgs"-skiltet ble forsinket, og ikke hengt opp før etter første visning.
 3. Da første visning skulle skje, måtte familien stå for den selv, da megleren var i utlandet.
 4. En lørdag en måned senere stod et par plutselig utenfor huset og ventet på visning, til tross for at familien aldri hadde avtalt dette. Den gravide kvinnen i familien måtte stå for visningen alene sammen med sitt 1,5 år gamle barn.
 5. Dagen etter kom enda et par på overraskelsesbesøk, mens familien var midt i demontering av møbler, og visningen ble ifølge familien "ubehagelig for begge parter". Dette skal også ha vært en glipp av megleren.
 6. Etter de to visningene forsøkte familien å ta kontakt med megleren, men fikk ikke tak i ham. Da de endelig fikk kontakt, fikk de også vite at et bud hadde kommet inn, i det som skal ha vært en "bisetning".

 7. Etter at huset ble solgt, ba familien megleren om å sette opp et kontraktsmøte så fort som mulig, da de allerede var i en flytteprosess, og megleren lovet å fikse det i løpet av uken. De neste dagene fikk ikke familien kontakt med megleren, og kontrakten ble ikke skrevet før uken etter.
Familien mener megleren "mistet kontrollen" og "rotet det til", men det ga ikke regningen fra megleren inntrykk av. Eiendomsmegleren ville nemlig ha 69.867 kroner for jobben, hvorav 40.936 kroner var provisjon. Dette for et salg av en bolig til under 3 millioner kroner.

Derfor bør du ta med klinkekuler på visning

Reddes av loven

Saken havnet i Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester (eiendomsmeglingsnemnda), som nå har behandlet klagen. Og konklusjonen er klar: Megleren må kutte i regningen.

"Innklagede har brutt god meglerskikk" skriver nemnda i sin avgjørelse. Og megleren må derfor tilbakebetale 20.000 kroner.

Det er paragraf 7-7 i eiendomsmeglingsloven som gjør dette mulig. Her står det svart på hvitt: "Dersom det foreligger en ikke ubetydelig pliktforsømmelse fra oppdragstakerens side, kan oppdragsgiveren kreve at vederlaget settes ned eller faller bort".

Dette holder ikke

Men hva skal til for at noe kan kalles "en ikke ubetydelig pliktforsømmelse"? En hel del, viser det seg når vi ser på andre vedtak fra eiendomsmeglingsnemnda.

Hva slags oppfatning av boligmeglere har du?

(Avsluttet)
De er ikke spesielt flinke, og tar for mye betalt(70%) 925
De er flinke, men tar for mye betalt (23%) 305
De er flinke, og tar ikke mer betalt enn de fortjener(6%) 84
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For eksempel fikk ikke disse medhold:

Nå skal det bli enklere å sammenlikne prisene på eiendomsmeglere

Dette holder

Eksemplene på klager som ikke går gjennom er lenger enn eksemplene på seiere. Men mye går igjen, og spesifiseres også av nemnda, for hva som skal til for å få saken sin i seiersbunken.

Slik vinner du i eiendomsmeglingsnemnda:

 • Nemnda baserer seg på hva som kan dokumenteres skriftlig. Sørg derfor for å nettopp så mye som mulig skriftlig. Kommunikasjon per e-post er ikke alles favoritt, men kan være gull verdt når det oppstår trøbbel.
 • Sørg for å ha kontrakter og avtaler på plass, skriftlig, før megleren setter i gang. Les de nøye, og still spørsmål. Da har du noe å vise til om du føler at han ikke gjør jobben sin.
 • Det må forekomme direkte feil eller mangler. For eksempel er det ikke nok at megleren gir deg inntrykk av at boligen din er verdt to millioner kroner, men ikke får solgt den for mer enn 1,5 millioner. Om du derimot får langt under takst fordi megleren ikke har overholdt avtalen dere inngikk, for eksempel om antall visninger eller annonser, har du en direkte mangel som kan dokumenteres.
 • Du må klage direkte til megleren før du kan gå videre til eiendomsmeglingsnemnda.
 • Megleren må være tilknyttet nemnda for at de kan behandle saken. Du kan sjekke listen deres her.
Dette øker verdien på boligen din

Har du opplevd problemer selv? Stem over, og si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer