- Krise for leieboere

Leieprisene vil stige kraftig de neste årene, varsler Leieboerforeningen.

Publisert
Sist oppdatert
Vi har hatt en eksplosiv vekst i leieprisene den siste tiden. Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret


Leieprisene i boligmarkedet steg voldsomt i 2007. Nå varsler Leieboerforeningen (LBF) at de tunge tidene for leieboerne kommer til å fortsette.

- Det er ingen grunn til å tro at denne utviklingen ikke kommer til å fortsette med full tyngde framover, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, til DinSide.

Aasen er svært bekymret over boligsituasjonen for leietakerne.

- Nå er det boligkrise i leiesektoren, sier han.

Eie eller leie? Finn ut hva som lønner seg for deg!

Så mye kan leieprisene stige

I Oslo-området steg leieprisen i 2007 med 16,4 prosent i snitt, og opptil 21 prosent på enkelte leiligheter. I gjennomsnitt kostet en leieleilighet 9.600 kroner per måned i hovedstaden, ifølge tall fra Boligbygg.

- Vi har hatt en eksplosiv vekst i leieprisene den siste tiden, spesielt i Oslo, men tendensen er den samme i hele landet, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

For leietagere som venter på gode nyheter, ser det ut som de må belage seg på en skuffelse. Markedsjef i Boligbygg, John Danielsen, sier at det er ingenting som peker mot at trenden med prisøking på leiemarkedet vil snu.

- Vi og markedet venter en prisøkning i 2008. Hvor sterk den kommer til å bli er vanskelig å si. Vi tror ikke at den kommer til å bli like høy som i 2007, men vi kan nok få en økning på rundt ti prosent, sier Danielsen til DinSide.


Avlyser boligkrakk

Hvorfor stiger leieprisene?

Det er mange grunnen til at leieprisene har steget så kraftig det siste året. Danielsen sier at de mange renteforhøyelsene i 2007 har gjort at mange har ventet med å komme seg inn i boligmarkedet. Og når etterspørselen øker, gjør prisene det samme.

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret nevner at boligprisene er en av faktorene som har gjort at etterspørselen etter leieboliger har økt jevnt og trutt den siste tiden.

- Boligprisene, spesielt på nye boliger, har skutt i været, og det har gjort at noen må inn i leiemarkedet, sier Øye.

I Oslo og de store byene har sentraliseringen også spilt en stor rolle. Siden flere har valgt å flytte inn i de store byene, er det også naturlig at leieprisene går opp.

TEST DEG SELV: Snakker du bolig

Studenter er blant de som får det verst når leieprisene stiger. Foto: Colourbox.
Studenter er blant de som får det verst når leieprisene stiger. Foto: Colourbox. Vis mer


Verst for unge, arbeidsinnvandrere og vanskeligstilte

Leieboerforeningen, som altså mener vi er inne i en krise i leiemarkedet, ser heller ikke positivt på framtidsutsiktene.

- Vi vet vi har en stor og kraftig ungdomsbølge som kommer til å vare en stund framover. I tillegg til en stor usikkerhet på eiemarkedet, hvor færre tar sjansen på å kjøpe bolig. Disse faktorene slår ut i disfavør for leiemarkedet, sier leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Han er spesielt bekymret for noen grupper mennesker som vil havne i en skvis på grunn av høye leiepriser.

- De fleste unge mennesker starter i leiebolig, og når prisene går opp, blir det vanskeligere for dem. De som i tillegg er under utdanning, må jobbe mer for å ha nok penger til et sted å bo, sier Aasen.

Han er også bekymret over situasjonen til arbeidsinnvandrere.

- Så å si alle arbeidsinnvandrere leier bolig. Men om det koster for mye å bo her, vil de ikke tjene nok på å gjøre det. Arbeidsinnvandrere, alt fra polakker til svensker, er vi helt avhengige av for at norsk økonomi skal gå rundt, sier han.

I tillegg bekymrer han seg for folk som av forskjellige grunner har det vanskelig økonomisk. De kan riktignok søke om støtte fra kommunene, men Aasen mener disse ordningene er for dårlige, og at det likevel koster for mye for mange av disse menneskene å leie bolig.

Kilder: Statistisk sentralbyrå, Leieboerforeningen, Prognosesenteret, Boligbygg/Oslo kommune.

DINSIDE FØLGER BOLIGPRISENE:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer