Bakepapir

Krøll det før bruk

Jøss, dette var smart!

BAKEPAPIR-TRIKS: Lei av at det ruller seg sammen i formen? Det kan du unngå. Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lyst til å bli skikkelig god på baking, men føler deg litt usikker på kjøkkenet, hjelper det ikke akkurat på selvtilliten når til og med bakepapiret blir et kløn å hanskes med.

Men vi har alle startet et sted, og det er med kokkelering som med det meste annet i livet: Man kommer langt med gode tips og triks i ryggsekken.

Og selv de enkleste tipsene kan vise seg å være de mest geniale. I videoen over får du tre av dem!

Baketips for nybegynnere

Er det én ting Kristine Ilstad virkelig brenner for, så er det å få hobbykokk-nybegynnere til å prøve seg på baking.

EKSPERT: Kokebokforfatter og blogger for DetSøteLiv, Kristine Ilsdad. Foto: Nadia Frantsen.
EKSPERT: Kokebokforfatter og blogger for DetSøteLiv, Kristine Ilsdad. Foto: Nadia Frantsen. Vis mer

Hun er både kokebokforfatter og matblogger på DetSøteLiv, og får mye energi av at følgerne hennes får mestringsfølelse på kjøkkenet og opplever gleden av å skape hjemmebakte kaker, forteller hun.

- Mitt beste tips er å begynne med noe helt enkelt og som man selv liker veldig godt, for eksempel brownies eller en annen langpannekake, sier Ilstad.

- Det er viktig å lese oppskriften grundig i forkant, og å følge den, for da vil du som regel lykkes, legger hun til.

Å følge oppskriften er også Jenny Martine Tingvoll Bolles første råd til bake-nybegynnere.

Hun driver bloggen EatMorePlants og den populære appen med samme navn, og vet å utfordre både kreativitet og kokkekunstene på kjøkkenet.

EKSPERT: Blogger og innehaver av appen EatMorePlants, Jenny Martine Tingvoll Bolle. Foto: Privat.
EKSPERT: Blogger og innehaver av appen EatMorePlants, Jenny Martine Tingvoll Bolle. Foto: Privat. Vis mer

- En god start er å bruke enkle oppskrifter, lese oppskriftene nøye og følge dem til punkt og prikke. Vær nøye på måling av ingredienser og unngå de mest brutale «dansetrinnene» mens bakverket står i ovnen. Du kan risikere at kaka faller sammen, eller i verste fall å tråkke over, smiler Tingvoll Bolle.

Vanligste bake-tabbe

For den vanligste grunnen til at man mislykkes med kaker, er nemlig å ikke følge oppskriften skikkelig, men i stedet gjøre endringer i oppskriften som man tror ikke har noe å si, mener Ilstad.

- For eksempel å redusere mengde sukker, erstatte bakepulver med natron eller bruker annen type kakeform enn angitt i oppskriften. Slike endringer kan ha mye å si for sluttresultatet, forteller hun.

- Baking krever at man følger oppskriften nøyere enn ved matlaging - det er viktig å huske på, legger hun til.

Når man etter hvert føler seg ekspert på en type kake, har man selvtillit til å gradvis utvide repertoaret, mener Ilstad.

- Øvelse gjør mester, og når man lykkes med flere og flere typer kaker, vil man føle seg som en dronning eller konge på kjøkkenet!

Smarte papir-knep

Tilbake til dette bakepapir-kløneriet. Det er selvsagt ikke et verdensproblem om man styrer litt med å få bakepapiret på plass i langpannen, vi vet.

Men alt som gjør kjøkkenseansen enklere er jo kjekt å vite, eller?

For å unngå at bakepapiret ruller sammen når du legger det i formen kan for eksempel krølle det til en ball først! Så bretter du det ut igjen og legger det på plass i langpannen. Easy peasy!

Begge matekspertene kjenner til trikset, men de har selv sine egne metoder de heller foretrekker.

Tingvoll Bolles tips:

  • Snu bakepapiret «opp-ned». Legg da bakepapiret ned med den motsatte siden av hvordan bakepapiret er rullet sammen. Da retter det seg ut og ruller ikke tilbake.

Ilstads tips:

  • Spray formen med formfett eller smør kantene på formen med litt smør eller olje. Fettet fungerer som lim og holder bakepapiret på plass. Så unngår du at kaken blir skrukkete på undersiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer