Jeans har krympet

Krympe-problemet fikser du selv

Det er ikke sikkert at du har lagt på deg - jeansene kan rett og slett ha krympet i vask. Fortvilende, ja - men det er mulig å fikse. Sjekk dette tipset!

TRANG: Hvis jeans har krympet i vidde eller lengde, er det faktisk mulig å fikse - for eksempel med strekke-tipset. Les hvordan det gjøres i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
TRANG: Hvis jeans har krympet i vidde eller lengde, er det faktisk mulig å fikse - for eksempel med strekke-tipset. Les hvordan det gjøres i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Har favorittjeansen blitt trangere over rumpe og lår, i livet eller kortere i bena? Det er kjipt, men slett ikke umulig å fikse - i alle fall ikke hvis krympingen skyldes vask i maskinen.

Det er særlig ett tips som kan hjelpe, og ifølge ekspertene er det verdt å forsøke.

Og best av alt: det er veldig enkelt.

Hal i og dra!

Hvis du ikke følger vaskeanvisningen, er det lett for at jeans krymper i vask, enten de blir kortere eller trangere. Har du tørket dem i trommel, er problemet så å si uunngåelig.

Hvis dette har skjedd, er det derimot ikke sikkert at du aldri kan bruke dem igjen. Det er faktisk mulig å strekke jeansen tilbake i sin naturlige form.

Det eneste verktøyet du trenger, er en ren sprayflaske som du fyller med rent vann.

Tipset har vi funnet på forbrukersiden Tiphero.com, og det går som følger:

  1. Legg jeansen flatt ut på et bord, strykebrett eller rett på gulvet.
  2. Begynn med å spraye områdene på jeansen som har blitt veldig trange. Kanskje må du spraye litt ekstra godt på linningen, lårene eller leggene, for eksempel.
  3. Når du så har fuktet buksa godt, skal du begynne å strekke den ut. Er det livet, lår- og legg-delen av bukse som er ekstra trang, drar du stoffet ut mot sømmene slik at stoffet utvider seg. Her må du nok ta i litt, og du bør dra flere ganger.
  4. Har jeansen krympet i lengden, gjør du det samme, men hold i fotenden med den ene hånda mens du drar stoffet mot deg når du holder igjen med andre hånda på lår-delen av buksa. Du skal altså dra ut lengden igjen.
  5. Når du er ferdig med å dra, skal du la jeansen ligge flatt ut og tørke.
  6. Hvis jeansen fremdeles føles litt stram langs beltelinjen, kan du ta på deg buksa og deretter spraye litt mer vann på området for så å strekke livvidda enda mer utover.

Eksperter: - Ja, det virker

Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), forteller at jeans vil utvide seg noe i bruk, og har de blitt trangere etter vask, vil derfor strekking kunne ha en effekt for å vide dem ut igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer