Jeans har krympet

Krympe-problemet fikser du selv

Det er ikke sikkert at du har lagt på deg - jeansene kan rett og slett ha krympet i vask. Fortvilende, ja - men det er mulig å fikse. Sjekk dette tipset!

TRANG: Hvis jeans har krympet i vidde eller lengde, er det faktisk mulig å fikse - for eksempel med strekke-tipset. Les hvordan det gjøres i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
TRANG: Hvis jeans har krympet i vidde eller lengde, er det faktisk mulig å fikse - for eksempel med strekke-tipset. Les hvordan det gjøres i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Har favorittjeansen blitt trangere over rumpe og lår, i livet eller kortere i bena? Det er kjipt, men slett ikke umulig å fikse - i alle fall ikke hvis krympingen skyldes vask i maskinen.

Det er særlig ett tips som kan hjelpe, og ifølge ekspertene er det verdt å forsøke.

Og best av alt: det er veldig enkelt.

Hal i og dra!

Hvis du ikke følger vaskeanvisningen, er det lett for at jeans krymper i vask, enten de blir kortere eller trangere. Har du tørket dem i trommel, er problemet så å si uunngåelig.

Hvis dette har skjedd, er det derimot ikke sikkert at du aldri kan bruke dem igjen. Det er faktisk mulig å strekke jeansen tilbake i sin naturlige form.

Det eneste verktøyet du trenger, er en ren sprayflaske som du fyller med rent vann.

Tipset har vi funnet på forbrukersiden Tiphero.com, og det går som følger:

DRA: Føles jeansen fremdeles trang i beltelinjen, kan du fukte området litt ekstra med vann,før du tar buksen på deg. Så fortsetter du å dra godt i stoffet før du knapper igjen jeansen. Foto: NTB Scanpix.
DRA: Føles jeansen fremdeles trang i beltelinjen, kan du fukte området litt ekstra med vann,før du tar buksen på deg. Så fortsetter du å dra godt i stoffet før du knapper igjen jeansen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
  1. Legg jeansen flatt ut på et bord, strykebrett eller rett på gulvet.
  2. Begynn med å spraye områdene på jeansen som har blitt veldig trange. Kanskje må du spraye litt ekstra godt på linningen, lårene eller leggene, for eksempel.
  3. Når du så har fuktet buksa godt, skal du begynne å strekke den ut. Er det livet, lår- og legg-delen av bukse som er ekstra trang, drar du stoffet ut mot sømmene slik at stoffet utvider seg. Her må du nok ta i litt, og du bør dra flere ganger.
  4. Har jeansen krympet i lengden, gjør du det samme, men hold i fotenden med den ene hånda mens du drar stoffet mot deg når du holder igjen med andre hånda på lår-delen av buksa. Du skal altså dra ut lengden igjen.
  5. Når du er ferdig med å dra, skal du la jeansen ligge flatt ut og tørke.
  6. Hvis jeansen fremdeles føles litt stram langs beltelinjen, kan du ta på deg buksa og deretter spraye litt mer vann på området for så å strekke livvidda enda mer utover.

Eksperter: - Ja, det virker

Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), forteller at jeans vil utvide seg noe i bruk, og har de blitt trangere etter vask, vil derfor strekking kunne ha en effekt for å vide dem ut igjen.

- Skal du dra jeansen ut, anbefaler jeg å gjøre dette direkte etter vask når den er gjennomvåt. Har jeansen tørket, og du heller skal spraye den med vann, bør du dynke jeansen godt og vente lenge nok slik at fukten får trekke skikkelig inn i fibrene, sier Grimstad Klepp til Dinside.

- Å ta på fuktig bukse og så bevege seg mye er jo ubehagelig, men også et virksomt råd, legger hun til.

Også Malin Skaar, tekstilekspert hos Lilleborg, understreker at du vil få best effekt av metoden når jeansen er våt rett etter vask.

- Det kan nok være litt vanskeligere om du sprayer på en bukse som i utgangspunktet er helt tørr, sier Skaar.

Unngå krymping

Det finnes mange ulike typer jeans, noen er mer stretch i enn andre, og enkelte jeans består av et kraftig stoff som er ekstra vanskelig å strekke, understreker Grimstad Klepp. Da vil strekke-effekten være noe begrenset.

Så det beste er selvsagt å være nøye når du vasker jeans i maskinen.

- Det som er avgjørende er temperaturen på vasken. Vasker du ved høy temperatur, vil jeans krympe uansett, sier hun.

- Følg alltid vaskeanvisningen, og unngå tørketrommel, legger Skaar til.

For at jeansen ikke skal miste fasongen, må du for all del heller ikke bruke skyllemiddel i vask.

Et siste, og enkleste tipset av alt: Ikke vask jeansen i det hele tatt, med mindre den har fått noen stygge flekker på seg. Da skal den holde seg fin i fasongen i mange år framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer