Insekter

Krypene du deler bolig med i vinter

De er vanskelig å holde unna boligen, og én av dem kan lukte skikkelig ille.

NY INSEKTART I NORGE: Det er flere voksne insektarter som trekker inn i husene om vinteren, de fleste er harmløse men kan bli plagsomme. På bildet ser du arten Leptoglossus occidentalis. Den er en amerikansk art som er spredt til Europa - i Norge hovedsakelig på Vestlandet, men den er også påvist på Østlandet. Denne trekker innomhus om høsten, og kan også samle seg i større antall. Fra USA er det beskrevet at denne kan punktere vannledninger ved at den stikker sugesnabelen sin gjennom plastrør, ifølge norsk forsker. Foto: Wikipedia.
NY INSEKTART I NORGE: Det er flere voksne insektarter som trekker inn i husene om vinteren, de fleste er harmløse men kan bli plagsomme. På bildet ser du arten Leptoglossus occidentalis. Den er en amerikansk art som er spredt til Europa - i Norge hovedsakelig på Vestlandet, men den er også påvist på Østlandet. Denne trekker innomhus om høsten, og kan også samle seg i større antall. Fra USA er det beskrevet at denne kan punktere vannledninger ved at den stikker sugesnabelen sin gjennom plastrør, ifølge norsk forsker. Foto: Wikipedia. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturligvis vil insekter svirre både utenfor og inne i huset på sommerstid. Når kulda setter inn, er det få insekter å se ute, derimot vil flere av dem fortsette å kose seg innendørs.

Noen av dem kan bli riktig så plagsomme, og i enkelte tilfeller kan det utvikle seg til et betydelig problem i boligen.

Spesielt obs bør du være på veden du bærer med deg inn, noe du kan leser mer om lenger nede i denne artikkelen.

Fluer, gulløyne og marihøner

- Mange insekter overvintrer som voksne, og da er det om å gjøre å finne seg et sted å være der man er relativt trygg fra å bli spist, og hvor temperaturen er sånn noenlunde stabil. Slike steder finner man gjerne i kriker og kroker i hus, forteller Arnstein Staverløkk, overingeniør entomologi ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Selv om mange insekter klarer å overvintre i vinterkulden siden de kan produsere frostvæske, er det likevel vanlig at insektene foretrekker et lunt sted å oppholde seg på, ifølge Anders Endrestøl, som også er forsker ved NINA.

- Spesielt vanlig er det at man finner forskjellige fluer, og også gulløyne, sier Endrestøl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer