Krypene du ikke vil ha i hus

Her er verstingene.

Disse to krypene, tysk kakerlakk og veggdyr, vil du helst ikke ha i hus. Foto: FHI/Wikipedia
Disse to krypene, tysk kakerlakk og veggdyr, vil du helst ikke ha i hus. Foto: FHI/Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De to jeg ikke vil ha i huset er tysk kakerlakk og veggedyr, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Hvor alvorlig et skadedyrangrep er avhenger av type dyr, hvor det opptrer og omfanget av angrepet. Grunnen til at skadedyrekspert Ottesen frykter denne tyske kakerlakken mest er enkel; den regnes som den kakerlakken som gjør mest skadeverk, den har høy formeringsevne og er motstandsdyktig mot flere typer insektmidler.

Nærmere 4000 angrep

Den tyske kakerlakken er en tropisk art som er blitt innført til Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet brukes det hvert år store summer for å bekjempe dette insektet.

Les også: De bor i matskapet ditt

Den tyske kakerlakken er en av verstingene å få i hus. Den er motstandsyktig mot mange insektsmidler og er kjent for å gjøre mye skadeverk. Foto: FHI
Den tyske kakerlakken er en av verstingene å få i hus. Den er motstandsyktig mot mange insektsmidler og er kjent for å gjøre mye skadeverk. Foto: FHI Vis mer

Krypene du ikke vil ha i hus

 1. Dette gjør du

Kakerlakkene kan skade matvarer ved å spise på dem, eller ved å tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Men de er også kjent for å ødelegge innboet i huset ved å spise på malerier, papir, bøker, herbarier og frimerker. Er du så uheldig og har fått disse i hus, anbefaler Ottesen at du søker profesjonell hjelp.

- Om man trenger profesjonell hjelp eller ikke varierer veldig ut fra hvilket skadedyr man har med å gjøre. Har man kakerlakk eller veggdyr, kan det være lurt å få bistand fra et skadedyrfirma. Det gjelder også faraomaur som har et stort spredningspotensiale og kan utvikle seg til et omfattende problem. De kan invadere en hel leilighet, ja til og med en hel bygård, sier Ottesen.

Avdeling for Skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet fører statistikk over henvendelser om skadedyr basert på rapporter fra skadedyrfirmaer, privatpersoner som sender inn skadedyr til analyse og folk som ringer inn til skadedyrtelefonen.

Ved utgangen av september 2008 har det vært 3.874 tilfeller av behandlede skadedyrangrep. Den beryktede tyske kakerlakken står for 356 av disse.

Antall skadedyrangrep 2008:

Tysk kakerlakk: 356

Veggdyr: 350

Stokkmaur: 1.257

Stikkveps: 1.300

Faraomaur: 33

Kles-/pelsmøll: 81

Brun pelsbille: 44

Stripet borebille: 417

Husbukk: 36


- Kakelakker oppholder seg der de finner matrester, og det kan bli ganske mange av dem dersom man har dårlige kjøkkenrutiner, advarer Ottesen.

Les også: Pass opp for sprengkulde

Når maur angriper

Et skittent kjøkken med mange smuler tiltrekker også en annen liten karabat du helst ikke vil ha med å gjøre. Svart jordmaur, også kalt sukkermaur, kryper ofte inn i hus på jakt etter mat. Den finner raskt fram til alt søtt, og anlegger travle maurstier

- De som angriper huset er stokkmaur og svart jordmaur, de som på folkemunne kalles sukkermaur. Disse to artene liker seg der det er varmt, og klarer ikke å gnage over frisk trevirke. Du finner dem derfor ofte der hvor det er råte, sier Ottesen.

Stokkmaur finnes over hele Norge, og er en av få insektarter som kan gjøre skade på bygninger. Det gjør de ved å gnage ut tre eller isolasjonsmateriale for å anlegge reir. De fleste angrep fra denne mauren finner du i yttervegger, gulv og tak, og ses gjerne i forbindelse med fukt- eller råteskader.

Stokkmauren elsker varme, og oppholder seg gjerne på soloppvarmede vegger og i vegger bak kjøleskap eller oppvaskmaskin. Gulv med varmekabler og isoporisolasjon har vist seg å være spesielt utsatt.

Om reiret deres befinner seg utenfor huset gjør de ingen annen skade enn å være til irritasjon, men dersom det er anlagt innendørs kan de ødelegge myke byggematerialer som råteskader trevirke eller isoporisolasjon.

Hva gjør du? Slik går du fram om du har fått ubudne husgjester.

Forebygging av skadedyrangrep

 • Reduser fuktigheten: Skadedyr har vansker med å overleve når det blir for tørt i omgivelsene. Minimer derfor mengden av tilgjengelig vann, og tørk ut fuktige gjenstander og rom.
 • Fjern matkilder: Plassering av matvarer i tette beholdere som plast- og glassbokser vil hindre skadedyrene tilgang på næring. Et rent kjøkken uten brødsmuler, stekefett og andre matrester vil også begrense muligheten for skadedyrangrep. Vær også oppmerksom på at tilgjengelig dyrefôr, for eksempel hunde- og kattemat, også kan være god mat for andre dyr.
 • Hold skadedyrene ute: Bruk av nett og gitter foran vinduer, luker, sprekker, rør- eller ledningsgjennomganger reduserer muligheten for at skadedyr kommer seg inn. Det samme vil bruk av plaststrimler, tettepastaer, tetteskum, tettestrier mm.
 • Fjern eller steng av oppholdssteder innendørs: Tetting eller sperring av slike gjemmesteder vil redusere antall oppholdssteder.
 • Fjern og ødelegg oppholdssteder utendørs: Vedstabler, plankehauger, paller, diverse typer avfall og annet som skaper små hulrom kan være gjemmesteder for skadeinsekter og gnagere.
 • Vær oppmerksom ved reise: Bruk av tette kofferter i hardplast gir skadedyr mindre mulighet til å stikke seg bort i enn kofferter og sekker av tøystoff med mange åpninger og sprekker. En god forhåndsregel når man kommer hjem igjen, er å sjekke bagasjen for skadedyr før denne tas inn.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer