Krypene du ikke vil ha i hus

Her er verstingene.

Disse to krypene, tysk kakerlakk og veggdyr, vil du helst ikke ha i hus. Foto: FHI/Wikipedia
Disse to krypene, tysk kakerlakk og veggdyr, vil du helst ikke ha i hus. Foto: FHI/Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De to jeg ikke vil ha i huset er tysk kakerlakk og veggedyr, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Hvor alvorlig et skadedyrangrep er avhenger av type dyr, hvor det opptrer og omfanget av angrepet. Grunnen til at skadedyrekspert Ottesen frykter denne tyske kakerlakken mest er enkel; den regnes som den kakerlakken som gjør mest skadeverk, den har høy formeringsevne og er motstandsdyktig mot flere typer insektmidler.

Nærmere 4000 angrep

Den tyske kakerlakken er en tropisk art som er blitt innført til Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet brukes det hvert år store summer for å bekjempe dette insektet.

Les også: De bor i matskapet ditt

Kakerlakkene kan skade matvarer ved å spise på dem, eller ved å tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Men de er også kjent for å ødelegge innboet i huset ved å spise på malerier, papir, bøker, herbarier og frimerker. Er du så uheldig og har fått disse i hus, anbefaler Ottesen at du søker profesjonell hjelp.

- Om man trenger profesjonell hjelp eller ikke varierer veldig ut fra hvilket skadedyr man har med å gjøre. Har man kakerlakk eller veggdyr, kan det være lurt å få bistand fra et skadedyrfirma. Det gjelder også faraomaur som har et stort spredningspotensiale og kan utvikle seg til et omfattende problem. De kan invadere en hel leilighet, ja til og med en hel bygård, sier Ottesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer