Klimaendringer:

Krypene du slett ikke vil ha i boligen

Forandring i vær, klima og menneskeskapt miljø har svært stor innflytelse på mange av de minste skapningene på jorden - og kan by på store utfordringer i fremtiden.

TERMITTER: Termitter har blitt funnet i Norge, og de spiser alt av tre de kommer over, derfor er de fryktet. Foto: NTB Scanpix
TERMITTER: Termitter har blitt funnet i Norge, og de spiser alt av tre de kommer over, derfor er de fryktet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I en ny studie fra Crowther Lab ved Den tekniske høyskolen i Zürich, konkluderer blant annet med at snittemperaturen i Oslo risikerer å bli 2,2 grader høyere i 2050 enn den er i dag.

I takt med klima- og miljøforandringer, skjer det store endringer på insektfronten. Dette vil også vi i Norge oppleve effekten av, både ute i friluft og i boligene våre, tror flere eksperter Dinside har vært i kontakt med.

Hallvard Elven, forsker ved Seksjon for forskning og samlinger ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, forteller til Dinside at endringene stort sett er av dyster karakter.

- Helt avhengige

- Studier fra mange steder i verden viser nemlig at insektbestandene stuper, samtidig som det omsider begynner å gå opp for vanlige folk at vi faktisk er helt avhengige av dem, forklarer forskeren.

En stor grunn til at de forsvinner, er at leveområdene deres blir borte. Dette mener Elven både gjelder i Norge og i andre land.

- Kunstgjødsel, sprøytemidler og monokulturer, altså at bonden dyrker bare ett produkt på store områder år etter år, med nyttevekster, er derimot dårlig nytt for både villblomster og villbier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer