- Krysser en grense når man fjerner noe

I boligannonsene er himmelen alltid blå... Men er det lov å sminke bort kraftledninger?

Du skal se ganske nøye etter for å se høyspentledningene på dette bildet. De er så tonet ned at det ser ut som om de er langt unna huset. Foto: finn.no
Du skal se ganske nøye etter for å se høyspentledningene på dette bildet. De er så tonet ned at det ser ut som om de er langt unna huset. Foto: finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg kan ikke se at hverken vi eller selger har noe å vinne på å jukse med bildene, på at selger blir skuffet.Liv Oppegaard, advokat i Krogsveen


Forrige uke gjorde en leser oss oppmerksomme på denne boligannonsen på Finn.no.

- Hvor har det blitt av kraftledningene på bildet?, spør vår leser.

Alle eksteriørbildene har fått lagt på blå himmel med lyse hvite skyer. Forskjønning av fotografier er vanlig i boligannonser, men hvor stor har ansiktsløftningen lov til å være? I denne annonsen var det rett og slett snakk om ekstrem forvandling. Den blå himmelen dekket beleilig over noen høyspentledninger.

Helomvending

Høyspentledningene gir inntrykk av å forsvinne inn i tåkeheimen på dette bildet. (Faksimile: Finn.no)
Høyspentledningene gir inntrykk av å forsvinne inn i tåkeheimen på dette bildet. (Faksimile: Finn.no) Vis mer


Megleren som skal selge huset var ikke tilgjengelig for kommentar, men daglig leder i Krogsveen Bekkestua, Håkon Dybvad sa torsdag i forrige uke til DinSide at bildene har fått lagt på ny himmel, men at det ikke har blitt fjernet noe fra dem.

Fredag har det imidlertid skjedd noe med bildene. Duse kraftledninger kan nå skimtes på noen av dem, men deler av dem er fortsatt skjult i de skyene som er lagt på bildet.

- Det er klart at noen ganger ser man det ikke har vært gjort et godt nok arbeide, og da retter vi opp, sier Liv Oppegaard, advokat i Krogsveen, til DinSide.

- Selvfølgelig skal det ikke fjernes noe. Vi ble gjort oppmerksomme på situasjonen, og har bedt fotografen om å rydde opp, sier Oppegaard.

Dette er ikke første gang høyspentledninger har blitt skjøvet innunder hvite skyer og en blå himmel. Les saken: idyllisk eller industrielt?

- Ikke noe å vinne på å jukse

Den ikke fullt så glamorøse virkeligheten. (Vi gjør oppmerksom på at bildet er tatt med mobilkamera og derfor ser litt ekstra grumsete ut.) Foto: DinSide
Den ikke fullt så glamorøse virkeligheten. (Vi gjør oppmerksom på at bildet er tatt med mobilkamera og derfor ser litt ekstra grumsete ut.) Foto: DinSide Vis mer


Kraftledningene er tilbake på plass, men i en sterkt dempet versjon. Enkelte steder forsvinner de til og med bak skyene, noe som gir inntrykk av at de er mye lengre unna, enn det de faktisk er.

- Vi har bedt fotografen sørge for at ledningene fremkommer korrekt, sier Oppegaard. - Vi har ingen intensjon om å gi en fremstilling av eiendommen som ikke er i samsvar med virkeligheten og er det ikke godt nok må vi be fotografen gjøre dette på nytt en gang til.

- Jeg kan ikke se at hverken vi eller selger har noe å vinne på å jukse med bildene, sier hun.

Vi noterer oss at bildene ennå ikke er endret, mandag ettermiddag.

Tre av fire boligselgere er fornøyde med eiendomsmegleren

- Krysser en grense når man fjerner noe

Et spørsmål om tillit

Stoler du på informasjonen du får i boligannonser og -prospekt? (Avsluttet)
Nei, jeg tror det ikke før jeg får se det(62%) 1124
Tja, tar noe med en klype salt(30%) 556
Ja, selger har ikke noe å vinne på å lyve(8%) 143
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet, er det et klart prinsipp at markedsføring av boliger ikke skal være villedende.

- Dette gjelder også bildene. Er de manipulert slik at de gir et villedende inntrykk, som er egnet til å påvirke etterspørselen, så kan det være i strid med markedsføringslovens paragraf 2.

- Gjelder dette all manipulasjon av bilder?

- Manipulasjon av farger, er for så vidt greit, sier Gjedrem. - De fleste vil da tenke at det er boligen fotografert fra sin aller beste side.

- Men man krysser en grense når man fjerner noe - eller legger til ting, sier han. - Dette kan helt klart være lovstridig. Man kan godt fotografere boligen fra en god side på en solskinnsdag, men det å fjerne høyspentledninger på bilder vil normalt være villedende markedsføring.

Les også: Disse klaget på eiendomsmegleren, og fikk medhold

Hvor henvender man seg?

Hva bør man gjøre dersom man føler seg lurt av bilder i en boligannonse?

- Slike saker kan klages til Forbrukerombudet. Det er vår oppgave å føre tilsyn med dette.

Forbrukerombudet er ikke ukjent med problemet, men Gjedrem forteller at de ikke får mange slike henvendelser.

- Det vi gjør er at i de tilfellene vi tar opp, vil vi få dem til å endre markedsføringen og ikke gjenta det. Det pleier å gå ganske bra.

Med "dem" mener Gjedrem både eiendomsmegler og selger. De er begge ansvarlige for at markedsføringen er lovlig.

Forbrukerombudet har tidligere fått henvendelser om høyspentledninger som har blitt fjernet fra bilder.

- Vi har også hatt saker der det har vært tatt bilde av nabohuset, som har vært i bedre opppusset stand, men ellers likt, samt saker med nye boliger der parkanlegg har vært tegnet inn, som ble til garasjer.

- Jeg tror de fleste meglere vil skjønne hvor denne grensen går, avslutter Gjedrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer