Kulda vasker dyner, puter og tepper

Slik kan du bruke kulda til å drepe midden i senga.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Sover du godt med hundre tusener av midd i senga? Du kan bli kvitt dem ved å hive sengetøyet ut i kulda.

- Det å bruke kulde for rengjøring er en gammel og velprøvd metode, sier Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved SIFO/OsloMet og forfatter av boken Lettstelt rene klær med lite arbeid og miljøbelastning, til Dinside.

Hun sier at metoden absolutt kan anbefales.

- Snø er jo vann, i fast form, og det å bruke snø til å rengjøre ting som ikke kan vaskes, er lurt, oppfordrer Klepp.

Hun forteller at det å bruke kulde til rengjøring er en gammel metode fra da man hadde andre udyr i senga, enn kun midd - og da man hadde sengetøy som ikke ble vasket så ofte.

La kulda drepe midden

Alle har midd i senga, og avhengig av hvor flink du er til å vaske og lufte seng og sengetøy vil det nok alltid finnes midd i sengen

Midden liker ikke kulde, og nå kan du utnytte kuldegradene til noe ekstra nyttig:

Hiv dyner, puter og eventuelt også madrassen, ut i kulda.

- Det bør være minus 10 grader, men helst under 15 kuldegrader, for at de skal dø. Dyner og puter trenger å være ute i rundt åtte timer - og ta gjerne også madrassen ut dersom du kan det, sier Anna Bistrup, seniorrågiver helsefag i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), til Dinside.

Om det ikke er nok kulde til å ta livet av midden, kan det være nok til å lamme den - og da kan du lett støvsuge den opp fra madrassen.

Dette er midd

Midd er en underklasse av edderkoppdyr og i slekt med flått. De har åtte bein og mange lever fritt i jord og vann, andre som parasitter på planter og dyr. Ofte blir de ikke lagt merke til fordi de er små. Det er beskrevet over 45.000 arter midd, den mest kjente og plagsomme midden for mennesker er husstøvmidd.

Bortsett fra at de lett gir allergier, er midd ufarlige for mennesker. De biter ikke og sprer ikke smitte av noe slag. Det er avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker den allergiske reaksjonen. En midd lever bare i om lag to måneder, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.

Kilde: NAAF

Rist!

Det er imidlertid ikke nok å bare legge ting ut i kulda - du bør også riste eller banke det godt, alternativt støvsuge.

- Man bør også passe på å samtidig skifte sengetøy, og det er viktig å banke det veldig godt etterpå, for å få vekk midden - for det kan alltid være en mulighet for at de blir med inn igjen, sier Bistrup.

- Om midden kun blir lammet, kan de ristes av. Og du ønsker jo også å bli kvitt dem - ikke at de skal ligge der døde. Det forutsetter altså at du ikke kun tar ting ut - men også rister det etterpå, sier Klepp.

Og husk: Midden kan bo også i madrassen under overmadrassen - så husk å rengjøre også hovedmadrassen.

Midden lever ikke bare i senga ...

Det er ikke kun sengetøyet som kan ha godt av å få seg en tur ut i kulda. Når det kommer til midd, er det midd også andre steder i huset - ikke kun i senga.

- Det er midd også andre steder i huset, og spesielt om du har dyr, sier Bistrup.

KULDA VASKER: Benytt kulda til å vaske sengetøy, tepper og annet. Hiv det ut i snøen og la kulda gjøre jobben. Aller helst bør det være under 10 minusgrader, for å ta knekken på midden. Og husk: Du må riste sengetøyet godt etterpå. Foto: Kristin Sørdal
KULDA VASKER: Benytt kulda til å vaske sengetøy, tepper og annet. Hiv det ut i snøen og la kulda gjøre jobben. Aller helst bør det være under 10 minusgrader, for å ta knekken på midden. Og husk: Du må riste sengetøyet godt etterpå. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hun anbefaler derfor at du gjerne kan hive ut andre møbler og tekstiler i kulda, som ellers vanskelig lar seg rengjøre.

- Det kan for eksempel være midd i kjøkkenstoler med trekk. De trives godt i fuktige og mørke miljø. Har du for eksempel en hundeseng, bør du la denne gjennomgå samme behandling, oppfordrer Bistrup.

Husdyrene tar med seg midden rundt til andre steder i huset - men selv om du kanskje ikke har dyr, kan det være lurt å hive ut sofaputer og tepper i snøen nå som det er kaldt mange steder i landet.

Snøen vasker

Snø er vann i fast form - og kan dermed også brukes til å vaske eller rense ting som ellers er vanskelig å få vasket skikkelig.

- Vann er veldig rensende på mange måter, og det å få ristet ting og få av støv, skader ikke, oppfordrer Klepp.

Hun forteller at når det kommer til rensing av tepper og liknende i snø, er det ikke slik at jo kaldere jo bedre.

- Det er jo fuktigheten i snøen som suger til seg skitt og støv - og da er det ikke slik at jo kaldere jo bedre, for om det er kaldt så er snøen tørrere. Det er en balansegang der, sier Klepp.

Både gulvtepper, sofaputer og annet som du ellers ikke vil eller kan vaske med vann: Hiv det ut i snøen og bank det godt.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer