Kulda vasker dyner, puter og tepper

Slik kan du bruke kulda til å drepe midden i senga.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Sover du godt med hundre tusener av midd i senga? Du kan bli kvitt dem ved å hive sengetøyet ut i kulda.

- Det å bruke kulde for rengjøring er en gammel og velprøvd metode, sier Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved SIFO/OsloMet og forfatter av boken Lettstelt rene klær med lite arbeid og miljøbelastning, til Dinside.

Hun sier at metoden absolutt kan anbefales.

- Snø er jo vann, i fast form, og det å bruke snø til å rengjøre ting som ikke kan vaskes, er lurt, oppfordrer Klepp.

Hun forteller at det å bruke kulde til rengjøring er en gammel metode fra da man hadde andre udyr i senga, enn kun midd - og da man hadde sengetøy som ikke ble vasket så ofte.

La kulda drepe midden

Alle har midd i senga, og avhengig av hvor flink du er til å vaske og lufte seng og sengetøy vil det nok alltid finnes midd i sengen

Midden liker ikke kulde, og nå kan du utnytte kuldegradene til noe ekstra nyttig:

Hiv dyner, puter og eventuelt også madrassen, ut i kulda.

- Det bør være minus 10 grader, men helst under 15 kuldegrader, for at de skal dø. Dyner og puter trenger å være ute i rundt åtte timer - og ta gjerne også madrassen ut dersom du kan det, sier Anna Bistrup, seniorrågiver helsefag i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer