Coronaviruset

- Kutt elavgiften

Strømselskapene ber finansministeren om å fjerne elavgiften midlertidig.

VIL KUTTE ELAVGIFTEN: Strømselskapene og Energi Norge ønsker å kutte elavgiften en periode, for å hjelpe kunder gjennom økonomiske utfordringer i kjølvannet av coronasituasjonen. Foto: NTB scanpix
VIL KUTTE ELAVGIFTEN: Strømselskapene og Energi Norge ønsker å kutte elavgiften en periode, for å hjelpe kunder gjennom økonomiske utfordringer i kjølvannet av coronasituasjonen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Strømprisene er mye lavere enn normalt - og bransjen tror at ringvirkningene fra coronasituasjonen kan påvirke strømmarkedet slik at strømprisene kan holde seg rekordlave lenge.

Likevel er det mange som nå er i en utsatt økonomisk situasjon og som nå kan få problemer med å betale strømregningen.

Ifølge Energi Norge, som er arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for kraftnæringen i Norge, gjør coronakrisen at mange strømkunder får betalingsproblemer.

Kraftnæringen ber derfor ber finansministeren om å fjerne elavgiften midlertidig.

Energi Norge hevder at nettselskaper og strømleverandører over hele landet nå opplever at mange kunder ber om hjelp.

Dette er elavgiften:

Forbruksavgift på elektrisk kraft er en avgift på alt forbruk av elektrisk energi. Den ble innført i 1951 og betales til statskassen i henhold til lov av 19. mai 1933. Avgiften kalles også el-avgiften. (Kilde: snl.no)

– Selskapene har ordninger for både betalingsutsettelse og oppdeling av faktura, men vi ser at situasjonen også vil kreve at myndighetene kommer på banen med egne midlertidige tiltak, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.

- Elavgiften en stor andel av strømregningen

Organisasjonene Energi Norge og Distriktsenergi foreslår i et brev til finansministeren at elavgiften fjernes midlertidig, i første omgang i tre måneder.

– Det handler om å redusere byrden for dem som er rammet av smittetiltakene. De uvanlig lave strømprisene hjelper noe, men elavgiften utgjør fortsatt en stor andel av regningen. Vi foreslår derfor å kutte avgiften for en periode, slik at det blir lettere for strømkundene å komme seg over kneika, sier Kroepelien.

Elavgiften dobbelt så høy som strømprisen

Ifølge Energi Norge, er elavgiften for tiden nesten dobbelt så høy som selve strømprisen på kraftbørsen Nord Pool. Elavgiften er litt over 16 øre per kilowattime, eller 20 øre inkludert merverdiavgift.

Elavgiften er også omtalt som forbruksavgift, og den er i hovedsak fiskalt begrunnet. Men den skal også bidra til å begrense energiforbruket.

Energi Norge har også tidligere tatt til orde for å redusere elavgiften.

Samlet utgjør statlige avgifter nærmere 40 prosent av strømregningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer