Kutt i varmepumpestøtten

Fra 1. mars må varmepumpen ha energimåler for å få støtte fra Enova.

MÅLEKRAV: Heretter vil du kun få støtte til varmepumper med energimåler. Luft-luft-varmepumper, som på bildet her, er allerede unntatt miljøstøtte fra Enova.  Foto: TUVA MOFLAG
MÅLEKRAV: Heretter vil du kun få støtte til varmepumper med energimåler. Luft-luft-varmepumper, som på bildet her, er allerede unntatt miljøstøtte fra Enova. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å bytte til mer miljøvennlige oppvarmingskilder i boligen finnes det en rekke ulike støtteordninger. Hvert år deler nemlig regjeringen ut millioner i støtte til miljøvennlig oppvarming gjennom Enova.

Men hvilke prosjekter som støttes vurderes og oppdateres stadig, og fra 1. mars kuttes støtten til varmepumper uten energimåler.

Med energimåler vil du få bedre oversikt, og lettere kunne avdekke feil, ifølge Bård Baardsen i NOVAP. Foto: NOVAP
Med energimåler vil du få bedre oversikt, og lettere kunne avdekke feil, ifølge Bård Baardsen i NOVAP. Foto: NOVAP Vis mer


– For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpen, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), er positiv til kravet om energimålere.

– Da kan man kontrollere fra måned til måned at varmepumpen fungerer som den skal, sier Baardsen til DinSide.

Det vil for eksempel bli enklere å kartlegge om varmepumpen slutter å virke, eller har dårligere virkningsgrad for eksempel om pumpen iser igjen, eller dekkes av snø eller løv.

Les også: Styr varmepumpen med mobilen

Kan etterinstalleres

Det finnes enkle energimålere som kan måle hvor mye strøm et apparat bruker. For en varmepumpe er det viktig å i tillegg måle hvor mye energi som kopper ut, altså hvor god effekten er. Foto: Clas Ohlson
Det finnes enkle energimålere som kan måle hvor mye strøm et apparat bruker. For en varmepumpe er det viktig å i tillegg måle hvor mye energi som kopper ut, altså hvor god effekten er. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Har du en fungerende varmepumpe i dag, uten energimåler, men ønsker bedre kontroll, er det mulig å ettermontere dette, ifølge Baardsen.

– Skal man få hundre prosent korrekte målinger, må man ha veldig avansert måleutstyr.

Det finnes imidlertid enklere varianter som tar seg av det viktigste: Indikere avvik eller feil. Løsning, pris på produkt, og installasjonskostnader vil variere etter hvilken løsning du har i dag.

Du vil ikke kunne få støtte til ettermontering av energimåler per i dag, men det finnes flere andre støtteordninger til dem som vil oppgradere boligen sin.

Søk først

De sparer 850.000 kroner i året

Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, kunne tidligere i høst stolt fortelle om installasjonen av varmepumpeanlegget i borettslaget. Beregninger viser at de 189 boenhetene vil kunne spare minst 4.500 kroner i året i snitt, eller totalt 850.000 kroner i året.

Les mer om Norges største varmepumpeannlegg


Dagens støtteordninger går til installering av luft-vann- og vann-vann-varmepumper. Hvilke målere som kreves, vil variere.

Det er derfor ekstra viktig å søke om støtte FØR du starter arbeidet.

Dette gjelder forøvrig uansett for både Enovas støtteordning, samt kommunenes peisstøtteordninger: Du må søke om støtte - og få det innvilget - før du installerer.

– For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpen. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpen eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå som følge av at pumpen tildekkes av eksempelvis snø eller løv, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Vår leser Mikael Lyng var kreativ da hans varmepumpe ble iset ned. Men det kostet mer enn et par kWh: Varmet opp varmepumpen med byggtørker

Enova forventer at leverandørene av fjern- og nærvarme allerede har gode målesystemer. Det blir derfor ikke stilt krav om målere om du søker støtte til fjernvarme eller varmesentral.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer