Kutt renten i trange tider

Betaler du for mye for boliglånet ditt? Slik kutter du utgiftene dine.

Foto: Colorbox
Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste nordmenn utgjør boliglånet den største månedlige utgiftsposten. For mange kan det også være den enkleste posten å kutte litt på. Her er noen enkle grep du kan ta for å krympe boliglånsutgiftene dine.

Les også: Gjør det beste ut av det urolige boligmarkedet

Refinansier

Dersom du har bodd i boligen din i mange år, er den sannsynligvis mer verdt nå enn da du kjøpte den. Bankene gir rente i forhold til prosentvis sikkerhet i boligen, og jo lavere andel av boligens verdi lånet ditt utgjør, jo bedre rente får du. De fleste bankene opererer med ulike satser for 100, 80 og 60 prosent, men det er også noen som har egne renter for dem som låner innenfor 70 prosent.

- Få ny takst, eller meglervurdering, som du tar med deg til banken, sier Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea til DinSide.no.

- Gå grundig gjennom økonomien din, er Liv Irene Haugs beste råd. Foto: Nordea
- Gå grundig gjennom økonomien din, er Liv Irene Haugs beste råd. Foto: Nordea Vis mer


- Vær ærlig, hør om du har noe å gå på, og prøv å forhandle om pris.

Vi i DinSide får stadig henvendelser fra fornøyde lesere som har brukt vår boligtakstkalkulator til å refinansiere lånet. Sjekk hvor mye din bolig er verdt her.

Bytt bank

Selv om boligen din er mer verdt, og du får et bedre tilbud fra banken enn det du hadde før, er det ikke sikkert det er det beste likevel. Kanskje andre banker har bedre tilbud? Sjekk våre prislister for lån på 1 million eller 2 millioner, eller finn billigste bank med vår boliglånskalkulator.

- Sjekk alltid effektiv rente, minner Haug på.

Det er viktig også å oppsøke bankene personlig. Prut, sett bankene opp mot hverandre, og se om du klarer å forhandle deg frem til en enda bedre rente enn det som oppgis i listene.

- Det er fornuftig å ha en god rådgiver, at du finner en bank med en rådgiver du føler deg vel med, sier Haug. - Det er viktig at man føler at man har kjemi, og at man blir tatt på alvor.

Kalkulator: Regn ut hvor mye du kan spare på å få en lavere rente

Helt krise?

Forbrukerrådet: Bytt bank!

Rådgiver i Forbrukerrådet, Bjørnar Eilertsen, har følgende råd til dem som begynner å føle renteøkningene på kroppen:

- Sørg for å ha det rimeligste boliglånet. Mobiliteten er fryktelig lav, det er få som bytter bank, sier han til DinSide.

- Folk tror det er mye jobb, men i nedgangstider der renten går opp er det ekstra viktig å være aktiv i forhold til å passe på at man har det billigste boliglånet.


Følgende to tiltak vil gjøre dine utgifter mindre akkurat nå - men du må vite at på lang sikt vil det gjøre lånet ditt dyrere. Dette er altså ment som krisehjelp i kortere perioder.

 • Be om avdragsfrihet
  Du kan be banken om avdragsfrihet i en kortere periode. Dette vil si at du kun betaler ned på rentene, men utsetter avdragene.

  - Det kan være smart dersom det er dette som skal til for at du klarer å beholde boligen din. Men vi ser ikke på dette som en endelig løsning, mer som en nødløsning i en periode på et part-tre år, sier Haug.

  Husk bare på at rentene vil løpe på et større beløp, og at lånet samlet sett vil bli større.

 • Be om forlengelse av lånetiden
  De fleste har lån med løpetid på 20 år. Jo lenger løpetid lånet har, jo mindre blir de månedlige utgiftene - og jo større blir totalutgiften.

  - Dette er kanskje først og fremst aktuelt for unge og nyetablerte. Det er nettopp disse som vil kunne få flest problemer nå, samtidig som det er de som har utsikt til flest lønnshopp fremover.

  - Men man bør anstrenge seg for å prøve, så godt man kan, å heller kompensere på andre ting, før man ber om avdragsfrihet eller forlenger lånetiden.

  Haug råder alle til å gå grundig gjennom økonomien sin.

  Hold orden på økonomien. Sett opp et budsjett!

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer