Kutter dokumentavgiften

Staten tjener 5,8 milliarder på flytteavgifter. I Storbritannia har de kuttet den.

Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia kutter dokumentavgiften på kjøp av bolig under 175.000 pund, melder BBC.

- Huseiere skal vite at vi gjør alt vi kan for å holde boligmarkedet i gang, sier statsminister Gordon Brown til BBC News.

Samtidig tilbys britiske førstegangskjøpere statlige lån med fem rentefrie år for inntil 30 prosent av boligens verdi. En riktig boliggavepakke som kommer britiske kjøpere til gode, altså.

Hva synes du?

Bør dokumentavgiften fjernes? (Avsluttet)
Ja(94%)
Nei(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

I Norge later til at denne avgiften ikke vil bli fjernet med det første. En undersøkelse gjennomført av Skattebetalerforeningen viser at 69 prosent av Norges befolkning er imot denne avgiften. Regjeringen regner med å få inn utrolige 5,8 milliarder kroner på denne avgiften i år.

Dokumentavgift er en avgift til statskassen som skal betales ved utstedelse, overføring eller tinglysing av visse dokumenter, for eksempel tinglysing av skjøte på fast eiendom. Avgiften utløses ved hjemmelsovergang av fast eiendom - og gjelder derfor for selveide eneboliger, tomannsboliger, eierseksjoner og sameieandeler i fast eiendom.

Lær av de rike og slipp dokumentavgiften

Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen mener dokumentavgiften er urettferdig og usosial.

Foto: Bo Mathisen
 Foto: Foto: Bo Mathisen
Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen mener dokumentavgiften er urettferdig og usosial.

Foto: Bo Mathisen
Foto: Foto: Bo Mathisen Vis mer

Avgiften er idag 2,5 prosent av eiendommens markedsverdi, med visse unntak. Enkelte overføringer er fritatt fra avgiften, blant annet arv i samsvar med arvelovens regler.

Ved salg av nyoppførte boliger betales det som regel bare avgift av tomteverdien.
Andel eller aksje i borettslag eller boligaksjeselskap regnes ikke som fast eiendom, og omfattes derfor ikke av dokumentavgiftsloven.

Denne avgiften kalles på folkemunne flytteavgift.

Usosial avgift

Skattebetalerforeningen mener denne avgiften både er usosial og urettferdig.

- Den rammer særlig ungdom i etableringsfasen, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange til DinSide. - Det er et enkelt regnestykke. Unge som går fra en to- til treromsleilighet og deretter til et rekkehus vil fort betale 200.000- 300.000 kroner i dokumentavgift til staten.

Regjeringen har uttalt at skattene skal holdes på 2004-nivå. Samtidig var også boligprisene lavere og staten fikk da inn cirka tre milliarder kroner i dokumentavgift.

- Men nå har boligprisene steget. Dersom skatteinntektene skulle være som i 2004, ville man nesten måtte halvere dokumentavgiften, helt ned til 1,35 prosent, sier Stordrange.

Fjerner dokumentavgiften for samboere

Skatteløftet oppfylt

I regjeringens Soria-Moria-erklæring er en reduksjon av dokumentavgiften ikke blant de sakene som ble prioritert.

- Regjeringens løfte om å reversere skatte- og avgiftsnivået til 2004-nivå innebar at skatte- og avgiftsnivået skulle økes like mye som Bondevik II-regjeringen reduserte skatter og avgifter etter 2004. Skatteløftet er oppfylt gjennom budsjettene for 2006 og 2007, sier informasjonskonsulent i Finansdepartementet til Dinside.

- Skatte -og avgiftssatser settes ikke opp eller ned ettersom konjukturene endrer seg. Dokumentavgiften er en verdiavgift, og som for andre verdiavgifter vil avgiftsbeløp variere i takt med prisendringer. Det er verken hensiktsmessig for forbrukerne eller særlig praktisk og administrativt enkelt å ha en avgift hvor satsen varierer i takt med prissvingninger, sier Drange videre.

Regjeringen vil legge fram statsbudsjettet for 2009 i oktober, og vi kan ikke gi en forhåndsuttalelse om eventuelle skatte- og avgiftsendringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer