Kuttet strømregningen med 35.000 i året

Og solvarme lar familien dusje gratis.

SPARER PÅ SIKT:  Å bytte fra oljefyr til bergvarme og solfangere har vært en kostbar prosess, men i det lange løp vil familien Ulvestad spare penger på det miljøbevisste valget de har tatt. Foto: HANNA SIKKELAND / PRIVAT
SPARER PÅ SIKT: Å bytte fra oljefyr til bergvarme og solfangere har vært en kostbar prosess, men i det lange løp vil familien Ulvestad spare penger på det miljøbevisste valget de har tatt. Foto: HANNA SIKKELAND / PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2007-2008 kjøpte og renoverte Gunnar Ulvestad og familien hans deres store enebolig fra 1969 i Asker. Huset ble da hovedsaklig oppvarmet av olje, med oljefyr i kjelleren og oljetank i hagen.

Både oljefyren og oljetanken skal bort fra alle norske boliger innen 2020.

- Vi visste at vi måtte gjøre noe med oppvarmingen på et eller annet tidspunkt, så da var det like greit å ta tak i det med en gang, forklarer Ulvestad når Dinside er på besøk.

Så hvordan går man egentlig frem når man skal gjennom en slik omfattende prosess?

LES OGSÅ: Slik kan oljebrenneren din leve videre

LES OGSÅ: Regn ut om det er lønnsomt for deg med varmepumpe

Innovativ løsning

Ulvestad forteller at han først var med på et orienteringsmøte med kommunen, hvor det ble gitt informasjon om ulike alternativer.

Solfanger er best egnet for deg som:

Ønsker en miljøvennlig oppvarmingskilde.

Har et energiforbruk på over 20.000 kWh per år.

Bor i en husstand som bruker mye varmt vann.

Er i ferd med å planlegge rehabilitering eller vil bygge nytt.

Likevel skal skifte varmtvannsbereder.

Ønsker et automatisk oppvarmingssystem med lite vedlikehold.

Kilde: Enova.


- Etter møtet tok jeg kontakt med flere firmaer for å se hvilke løsninger som kunne funke for oss. Jeg var i dialog med et par av dem, og falt til slutt ned på et selskap som kom med et godt forslag - nemlig bergvarme, forteller Ulvestad.

En av grunnene til at bergvarme passet godt i huset til familien Ulvestad, var at det gamle oppvarmingssystemet allerede hadde et spredernett med radiatorer som også kunne brukes til bergvarmen.

- Radiatorene lå jo allerede klare i huset, så sånn sett var det en fin løsning. I tillegg til bergvarmen, bestemte vi oss også for å gå for et solfangeranlegg for å subsidiere bergvarmen, forklarer han.

- Det var heller ikke noe minus at det var en innovativ og spennende løsning. Det var viktig for oss å gjøre det ordentlig når vi først satte i gang med prosjektet. Kostnaden ved å legge til et solfangeranlegg var heller ikke altfor stor.

I likhet med solceller, utnytter også en solfanger solens stråler. Forskjellen er at mens solceller lager elektrisitet, varmer solfangere opp vann.

Ulvestad legger til at det selvfølgelig også var et pluss at det nye anlegget er miljøvennlig.

SOLFANGERE: Slik ser det ut på taket til familien Ulvestad. Om vinteren måker de bort snøen. Foto: PRIVAT
SOLFANGERE: Slik ser det ut på taket til familien Ulvestad. Om vinteren måker de bort snøen. Foto: PRIVAT Vis merLES OGSÅ: Slik erstatter du oljefyren

40.000 kroner fra Enova

Selve utskiftningen har vært kostbar. Familien betalte 327.000 for alt rørleggerarbeidet i forbindelse med utskiftningen, og 28.000 til elektriker. Summen for hele jobben og alt utstyret lå altså tilsammen på rundt 350.000 kroner.

I etterkant fikk det tilbakebetalt tilsammen 40.000 kroner via støtteordninger fra Enova, slik at summen for anlegget endte på rundt 310.000 totalt.

- Selve søknadsprosessen med Enova gikk knirkefritt. Jeg støtte ikke på noen problemer i den fasen, skryter han.

Tidligere var dette familiens strømbudsjett: 25.000 i strøm + 26.000 i oljekostnander + 2.000 for vedlikehold av fyrkjelen. Totalt ble dette altså 53.000 kroner i året.

Nå har Ulvestad stålkontroll på forbruket sitt, og fører opp det familien bruker i et skjema for å holde oversikten. Nå ligger forbruket på 20.000 kWh i året.

Det vil med andre ord si at familiens årlige strømutgifter det siste året lå på omtrent 18.000 kroner. Dermed vil det, med dagens strømpriser, ta i underkant av ni år før de får tilbake de 310.000 de investerte i anlegget.

Bruksareal på boligen deres er 290 kvadratmeter, mens bruttoarealet er 318 kvadratmeter. Dermed var det nødvendig å bore 200 meter ned i bakken for å få nok energi til å varme opp den store eneboligen, som til tider huser åtte personer.

En mindre enebolig vil mest sannsynlig ikke trenge å bore lenger enn 150 meter, men det er flere andre faktorer i huset som også påvirker dette. Det bør også understrekes at nedbetalingstiden vil variere veldig etter hva strømprisen ligger på i den aktuelle perioden.

LES OGSÅ: Oppussingen som gir mest valuta for pengene

Automatisk system

Familien Ulvestad synes det er deilig at det nye oppvarmingssystemet legger til rette for at de selv ikke trenger å stille på varmen.

- Det skjer helt automatisk, og tilpasser seg etter temperaturen som er utenfor huset. Det gir en veldig behagelig varme. Vi har to vedovner i huset også, men vi brukte dem ikke i det hele tatt i fjor vinter, sier han.

DRAR VESKA:  Denne pumpa drar veska som går i Solar-kretsen. Den starter når det er syv grader forskjell i tanken og på taket. Foto: HANNA SIKKELAND
DRAR VESKA: Denne pumpa drar veska som går i Solar-kretsen. Den starter når det er syv grader forskjell i tanken og på taket. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


- Siden vår oljetank i hagen var laget av glassfiber, fikk vi lov til å la den bli liggende. Den ble tømt for olje, renset og fylt opp med leca-kuler i etterkant, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik blir tapetsering så lett at «alle» kan greie det!

Selve jobben går fort

Snersrud og Pedersen AS, var totalleverandør av varmeanlegget til Ulvestad, inkludert sanering av oljetank og fyr og brønnboring under familiens prosjekt.

- Det viktigste når man setter i gang med en slik prosess er å avdekke behovet til kunden. Veldig mye av jobben ligger i å kartlegge energibehovet til boligen. Dette er avgjørende med tanke på å velge riktig størrelse på varmepumpa. Den skal ikke overdimensjoneres, men må også sikre at boligen holder varmen på de kaldeste dagene i året, forklarer Ivar Snersrud, rørleggermester for Snersrud og Pedersen AS til Dinside.

Kuttet strømregningen med 35.000 i året


Han forteller at han ofte sliter med å få folk til å skjønne hvor viktig jobben de gjør før de setter i gang er, og hvor viktig det er på å bruke tid på riktig prosjektering.

Det er også viktig at boligeier gir en god oversikt over husets energihistorikk og fremtidsplanene til huset på dette tidspunktet.

- Vi gjennomfører en energiberegning og drøfter denne aktivt med leverandøren for å sikre kunden et anlegg med optimal effekt. Tilstanden på huset, vinduer og grad av etterisolering er faktorer som påvirker hvor mye watt som trengs per kvadratmeter, sier Snersrud.

Han forklarer videre at selve jobben med å fysisk få på plass anlegget, ikke tar mer enn rundt 14 dager.

- Når prosessen er over er det også viktig at man følger opp med service på anlegget. Ellers kan man få seg en ubehagelig overraskelse når vinteren kommer, advarer han.

LES OGSÅ: Dyrest LED er best

- Ikke som å vinne i Lotto

Til tross for at strømregningen din går drastisk ned når du bytter til bergvarme, understreker rørleggermesteren at det ikke er noe du blir rik av.

- Det er ikke som å vinne i lotto. De fleste kan beregne en inntjeningstid på åtte til ti år. Så vil noen kanskje si man er like langt når varmepumpa ryker, men du har jo fortsatt bora en energibrønn og rørsystemene på plass, så det stemmer ikke helt, understreker han.

Rørleggermesteren er fornøyd med resultatet de oppnådde hos Ulvestad.

- Det ble et veldig pent og ryddig varmeanlegg. Det er lettere å lage en god løsning når kunden vet hva han vil ha. Det mange ikke vet er at det i noen kommuner finnes energirådgivere i kommunene som kan hjelpe deg med å avdekke ditt behov. Når du har funnet en tilbyder er det veldig viktig at du sjekker referansene til firmaet, avslutter Snersrud.

Ønsker du hjelp med å komme i gang, kan du fylle ut og sende inn et skjema på denne siden. Du vil da få tilbud om befaring eller om fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank eller energirådgivning.


LES OGSÅ: Etter 2020 er det slutt, men det finnes likevel en løsning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer