Kveles parallellimporten av DVD?

Norsk Videogramforening har den siste tida advart alle forhandlere av filmer mot å parallellimportere DVD filmer fra USA.

Publisert

Med støtte i Åndsverk-loven har Norsk Videogramforening gjort alle forhandlere av filmverk oppmerksom på at det er straffbart å importere og selge DVD filmer som norske rettighetshavere vil tilby i Norge.

Distributørenes avtale med de utenlandske rettighetshaverne gir dem enerett til å lansere filmverkene på det norske markedet. Importforbudet verner distributørene fram til de får lansert produktet.

Begrunnelsen er såre enkel. For de norske rettighetshaverne er det selvsagt lite heldig å planlegge store og kostbare reklamekampanjer for kommende storfilmer, hvis filmene allerede er tilgjengelige for kundene via gråimportørene.

Det sier seg selv at Norsk Videogramforening ser alvorlig på parallellimporten. Dette har altså resultert i deres advarsel. Fra nå av vil derfor rettslige skritt tas i bruk for å få bukt med problemet:politianmeldelse.midlertidig forføyning med krav om stans av import, eller salg av allerede importerte filmer. sivilt søksmål med krav om erstatning for tapt fortjeneste hos den enkelte distributør.de filmene som allerede er ulovlig importert vil også kunne bli krevd beslaglagt av politiet, og inndratt for dekning av distributørens tap, eventuelt til fordel for statskassen.Resultatet blir antagelig at du som kunde ikke lenger vil kunne kjøpe direkte-importerte filmer hos din lokale filmforhandler. Du blir altså nødt til å vente til de norske distributørene er klare til levering. Alternativet for deg som da vil se filmnyhetene før alle andre, blir derfor å privatimportere filmene selv. Dette kan imidlertid bli en dyr fornøyelse, se vår artikkel: Avgiftsendring gir prissjokk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer