Edderkopper i huset

- La dem kose seg i boligen

Ikke knert edderkoppene du finner hjemme, råder forskerne. Her får du vite hvorfor.

STOR HUSEDDERKOPP: Stor husedderkopp (Tegenaria atrica) kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin store størrelse og sine hurtige bevegelser. Det finnes to ulike husedderkopper i Norge, vanlig husedderkopp (Tegenaria domestica), og stor husedderkopp (T. atrica) . Stor husedderkopp er den vanligste, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Wikipedia / NTB. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Får du panikk hvis du plutselig oppdager en edderkopp som kommer trippende over gulvet hjemme? Selv om den kanskje gir deg frysninger langt oppover ryggen, bør du faktisk la den få være i fred.

Edderkoppen er nemlig veldig bra å ha i boligen.

To eksperter har forklart oss hvorfor.

- Ikke drep edderkoppen

EDDERKOPP-EKSPERT: Sandra Åström, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA). Foto: NINA.
EDDERKOPP-EKSPERT: Sandra Åström, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA). Foto: NINA. Vis mer

Hvis du synes at edderkopper er ekle vesener, bør du prøve å kvitte deg med skrekken. Du har nemlig god grunn til å bli venner med dem, ifølge forskerne.

- Husedderkoppene trives godt innendørs, og disse får være i fred hjemme hos meg, forteller Sandra Åström, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA), til Dinside.

For husedderkoppen kan være svært hjelpsom for deg, understreker Dimitar Dimitrov, professor ved Universitetet i Bergen, og ekspert på edderkopper, til Dinside.

EDDERKOPP-EKSPERT: Dimitar Dimitrov, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: UIB.
EDDERKOPP-EKSPERT: Dimitar Dimitrov, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: UIB. Vis mer

Så neste gang du ser en edderkopp som har funnet seg til rette i en krok, har professoren følgende oppfordring til deg: Ikke drep den.

- Edderkoppen er en nyttig medhjelper. Edderkopper er generelt en god ting å ha rundt om i huset. De spiser nemlig flere plagsomme insekter, forklarer Dimitrov.

For eksempel er edderkopper glad i å spise klegg og mygg.

Bekjemper skadedyr

Men edderkopper er også god å ha for å bekjempe diverse skadedyr i huset.

Når sommeren er over har edderkoppene spist seg fete, paret seg og klekket egg. På høsten blir det derfor mange av dem, og alle jakter på mat.

I kjelleren er det kjølig og fuktig, og edderkoppen finner alltid nok å spise der.

- Den livnærer seg på midd og alt av småkryp som bor der, blant annet spretthaler og mark, har Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, tidligere uttalt til NRK.

Kjelleren er ofte en lagringsplass for gamle møbler, bøker og andre støvsamlere. Slike støvsamlere er yngleplass for midden.

- Midden er ferskmat for edderkoppen, som slurper dem i seg. Hvis du ønsker å gjøre noe godt for møblene dine, så bør du la edderkoppen forbli i kjelleren, opplyser han videre til NRK.

- Husedderkoppen lever lengst

Men hvis du lar edderkoppene få nyte tilværelsen hjemme i huset ditt, hvor lenge vil de egentlig overleve der?

Stor husedderkopp

  • En av våre største edderkopper.
  • Hunnens kropp er 11–18 mm lang, hannens kropp er 10–14 mm og smalere enn hunnens. Beina er meget lange, og hannens bein er aller lengst.
  • Diameteren til hele dyret fra forbeinspiss til bakbeinspiss kan være hele 8–10 cm. Edderkoppen virker derfor meget stor – og skremmende på mange.
  • At edderkoppen løper rykkvis meget fort, 1/2 m per sekund, forsterker inntrykket av noe farlig.

Kilde: FHI

- Edderkoppenes levealder varierer avhengig av art og kjønn. De fleste edderkoppene blir ikke mer enn ett eller to år. Men levealderen er avhengig av hvilken art det er, og generelt så blir større arter noe eldre ettersom utviklingen av disse tar lenger tid, sier Åström.

Generelt blir hunner eldre enn hanner. Det er fordi at hannene satser nesten alt av tid og energi på reproduksjon etter de har blitt voksne, og dør etter det. Hunnene må dessuten legge egg, og hos en del arter også vokte ungene etter de har klekket. Hos noen arter rekker også hunnen å reprodusere seg flere ganger, opplyser hun.

Edderkopparten vi som regel finner i husene hjemme, er nettopp den store husedderkoppen (Eratigena atrica). Det er denne edderkoppen som lever lengst i Norge.

- En hunn av denne arten kan bli opp mot 5-6 år gammel. Men i andre deler av verden finnes det flere edderkopparter som blir betydelig eldre enn så, sier Åström.

Overlever den støvsugeren?

Men hvor mye tåler husedderkoppen?

Dinside-redaksjonen kom over denne saken fra Illustrert Vitenskap.

MINDRE HUSEDDERKOPP: Husedderkopp lever i hus og finnes over hele verden, skriver Wikipedia. Den spinner tette nett som ender i en trakt. Den foretrekker litt mørke steder, som kroker, bak gjenstander og oppunder tak. Hunnen kan klare seg uten mat og drikke i flere måneder. Husedderkopp er helt ufarlig for mennesker, de stikker seg raskt bort om de blir forstyrret. Foto: Wikipedia.
MINDRE HUSEDDERKOPP: Husedderkopp lever i hus og finnes over hele verden, skriver Wikipedia. Den spinner tette nett som ender i en trakt. Den foretrekker litt mørke steder, som kroker, bak gjenstander og oppunder tak. Hunnen kan klare seg uten mat og drikke i flere måneder. Husedderkopp er helt ufarlig for mennesker, de stikker seg raskt bort om de blir forstyrret. Foto: Wikipedia. Vis mer

I artikkelen hevdes det at dersom du støvsuger opp edderkoppene du finner hjemme, vil disse fint kunne fortsette å overleve i støvsugerposen. Og er edderkoppene så heldig at de kommer seg uskadet hele veien til støvsugerposen, vil de sannsynligvis gjøre alt for å komme seg ut igjen tilbake i huset.

Om edderkoppene ikke kommer seg ut igjen, kan de overleve i flere måneder i støvsugerposen, står det videre i artikkelen.

Vi lurer på om dette faktisk stemmer?

- Edderkopper er ganske skjøre og tåler ikke mye. De har en myk bakkropp, og den minste rift gjør at de forblør. Du kan være rimelig sikker på at en edderkopp dør når du støvsuger den opp, sier Åström.

Dimitrov er i bunn og grunn enig i dette.

Samtidig forteller han at noen arter kan overleve en slik hard medfart.

- Noen edderkopper er gode til å overleve lenge uten mat, noen uten mye vann, og andre er bare sterke og store. Alle er tilpasset forskjellige forhold der de kan overleve godt, avslutter forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer