Hagearbeid høst og vinter

- La løvet ligge i bedet

Slik pleier du hagen i høst.

IKKE FJERN LØVET: Når du rydder hagen i høst, er det bare flott å la løvet bli liggende i bedet. I artikkelen under får du gode hagetips for høst og vinter. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
IKKE FJERN LØVET: Når du rydder hagen i høst, er det bare flott å la løvet bli liggende i bedet. I artikkelen under får du gode hagetips for høst og vinter. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vår og sommer er en herlig blomstringstid, og da er det mange av oss som velger å bruke fritiden på hagearbeid. Når kulda setter inn, lar vi ofte hagen hvile seg til neste år.

Men, det er mange gode grunner til å fortsette hagearbeidet videre om høsten og vinteren.

Her får du tips fra to eksperter på feltet.

Rydd hagen

Anne Holter Hovind, hageekspert og blogger. Foto: Mosebloggen.no
Anne Holter Hovind, hageekspert og blogger. Foto: Mosebloggen.no Vis mer

Vi har nådd oktober, og har du ikke startet med å rydde opp i hagen etter sommeren, bør du sette i gang nå, mener Anne Holter Hovind, hageekspert og damen bak hagebloggen Moseplassen.no.

- Du kan gjerne begynne med å fjerne løv fra grusgang, terrassegulv og takrenner, tipser Hovind.

Samtidig legger hun til:

- La løvblader ligge i bedet. Der gjør de nemlig nytte for seg.

Tonje Bergh står bak hagebloggen Plantmania.no. Hun er utdannet innen plantevitenskap og var i flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Tonje Bergh står bak hagebloggen Plantmania.no. Foto: Privat.
Tonje Bergh står bak hagebloggen Plantmania.no. Foto: Privat. Vis mer

Også hun forteller at du bør fortsette å pleie hagen gjennom høsten.

- Selv i oktober er det lurt å luke vekk litt ugress. Det ugresset som er flerårig, for eksempel kveke og skvallerkål, er det viktig at du får opp alle røttene. Begynner du å hakke i jorden og dele røttene, vil hver enkel rotbit bli en ny plante, sier Bergh.

Når du har dratt opp røttene, bør du ikke legge dem i komposthaugen, for der vil de begynne å gro videre, understreker hun.

- Et annet alternativ er å dekke over dette ugresset med et halmlag, slik at ugresset blir liggende brakk gjennom en hel sesong. Da drepes røttene, tipser Bergh.

Høst er også plantetid

Før frosten kommer, er det fint å sette løvfellende busker og trær, tipser Bergh videre.

- Fordelen med å sette planter om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at du slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men, selv om høsten normalt sett er nedbørrik, er det viktig passe på å vanne godt etter planting, spesielt hvis jorden er tørr, understreker hun.

En annen fordel ved å sette planter om høsten, er at plantene kommer raskt i gang om våren, forteller planteeksperten.

- Og så lenge bakken ikke har fryst der du bor, kan du gjerne sette løk. Det er den enkleste måten å skape vårmagi på, du får noe å glede deg til gjennom en lang vinter. Tulipaner er noe av det som tåler å plantes sent på året, krokus må ha litt tid i bakken før jorda fryser, tipser Bergh.

Innhøsting

 • Det er tid for innhøsting av grønnsaker, frukt og bær, men det er også tid for innsamling av frø fra sommerblomster og stauder.
 • Høst frøene først når de har blitt brune og modne, og oppbevar frøene tørt og kjølig gjennom vinteren. Merk posene med navn.

Tips fra Tonje Bergh.

Hvis du velger å plante i høst, må du sette planter som er egnet for klimaet der du bor. Det blir både du og plantene glade for, ifølge Hovind.

Spør gjerne fagfolk på hagesenteret dersom du er usikker her.

Husk også at busker og trær ikke skal gjødsles på høsten, opplyser Bergh: Plantene forbereder seg til vinteren og skal derfor ikke stimuleres til ytterligere vekst.

Fjerne nedfallsfrukt

 • Nedfallsfrukt kan være spiskammers for både rotter og rådyr.
 • Det er hyggelig med rådyr i hagen på vinteren, men det er ikke uvanlig at hagen blir foringsstasjon også senere på våren. Tulipaner, nye skudd på busker og trær og stemorsblomstene kan da være en saga blott i løpet av ei natt eller to.

Tips fra Tonje Bergh.

- La plantene visne i fred

Om høsten vil vår- og sommerplantene visne, og da bør disse få stå i fred, råder Hovind. Det er fint å la plantene få visne ned naturlig og beholde sine blader og stilker gjennom vinteren, det beskytter og hjelper med overvintringen, ifølge henne.

Men, det er også noen planter som ikke tåler frost. For eksempel må georginer og begonia tas inn ved første tegn til frost.

Kompost

 • Gress, løv og annet hageavfall kan komposteres, men ikke bruk nedfall fra rosene i komposten.
 • Rosene er ofte angrepet av ulike typer sopp på sensommeren og høsten, og soppsporene kan overvintre i komposten og spres neste år.

Tips fra Tonje Bergh.

Her har Bergh følgende tips:

 • Kutt av løvet og kast det i komposten. La et stykke av de nederste stilkene på georgineknollene stå igjen.
 • Ta opp knollene med en greip.
 • Ikke putt de våte knollene i plastposer og sett dem bort i kjelleren med en gang, da råtner de.
 • Legg dem tørt, luftig og kjølig - gjerne i kjelleren eller frostsikker garasje.
 • Har du ulike sorter og farger, er det lurt å merke knollene ved å knytte ulltråder i ulike farger rundt stenglene.

Pleie av plenen

Når det gjelder gressplenen, må den slås så lenge den vokser:

- På høsten bør siste klipperunde være cirka fem centimeter høy. Er gresset kortere, kan det føre til frostskader, og er gresset for langt, kan det utvikles sopp og råteskader, forteller Bergh.

- Ligger det bare litt gressavfall og lauv på plenen, lar du det ligge. Er det mye, bør du rake bort det groveste - ellers gir det gode betingelser for soppsykdommer, legger eksperten til.

Når det blir ekstra kjølig

Etter at hagen er ryddet, du har plantet, og det begynner å bli ekstra kjølig ute, er det lurt å følge med på snømengden.

- Mye våt snø på grener kan bøye de ned og til slutt føre til at de brekker. Dette er mest aktuelt for busker og hekker, siden trær ikke er så tette. Har du busker som lett kan bli deformert av snø, kan du løst binde sammen grenene før de fryser, sier Hovind og tipser:

- En klassiker her er å bruke strømpebukseben, da de er veldig fleksible og ikke lager gnagsår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer