La regnet jobbe for deg

Litt regn kan gjøre vaskejobben mye enklere.

Legg skuring av terrasseplank til en dag det er meldt regn, så tørker ikke middelet inn, er rådet fra Ifi.no. Foto: Ifi.no
Legg skuring av terrasseplank til en dag det er meldt regn, så tørker ikke middelet inn, er rådet fra Ifi.no. Foto: Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regnvær etter en knallfin og varm pinsehelg? Ja, det kan være en fantastisk god unnskyldning for å få unna all klesvasken etter 17. mai, i stedet for å ligge i fosterstilling på sofaen og se på TV.

Nå skal ikke vi stå mellom våre lesere og deres beste venn, men visste du at et par av de litt kjedelige jobbene utendørs har godt av at du utfører dem i fuktig vær?

– Vask i regnvær, mal i overskyet, og slapp av i solskinn! er rådet fra Informasjonskontoret for Farge og Interiør, IFI.no.

Har det regnet en stund, er husveggen våt, og du slipper å spyle den før du påfører vaskemiddel. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Har det regnet en stund, er husveggen våt, og du slipper å spyle den før du påfører vaskemiddel. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Både terrasse og husets yttervegger har godt av en god vask eller rens minst én gang i året. Det er ikke bare for at det skal se penere ut, vasker du boligen jevnlig utenpå, vil du kunne utsette hvor ofte du må male det. En liten ettermiddag med vasking er vel verdt det, om du kan strekke levetiden på beis eller maling?

Og skal du beise eller male på nytt, må du vaske da også.

Se også: Tips til den årlige husvasken

La regnet jobbe

Jostein Brekka anbefaler at du legger utendørsvask av tre til regnværsdager, så får du litt ekstra drahjelp. Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Jostein Brekka anbefaler at du legger utendørsvask av tre til regnværsdager, så får du litt ekstra drahjelp. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer


Fordelen med litt regn er todelt: Det er enklere, og gir et bedre resultat, skal vi tro Jostein Brekka, fagsjef i Jordan.

– For at kjemikaliene skal ha skikkelig effekt, er det viktig at de får virke i noen minutter før de skylles bort. Samtidig er det viktig at de ikke tørker. Da vil du få såpeskjolder og et resultat som ikke er pent i det hele tatt. Hvis det skulle skje, er du nødt til å påføre mer vaskemiddel og vaske en gang til for å få bort såperestene, sier Brekka til Ifi.no.

Har det regnet godt og lenge, kan du hoppe over at du må vanne veggen eller terrassen før du lar vaskemiddelet virke. I tillegg kan du jobbe med større flater om gangen, og du slipper å vanne.

Du bør imidlertid drøye det litt om himmelen har bestemt seg for å åpne alle sluser. Litt regn, gjerne yr, er topp, men når det regner katter og kanarifugler kan du innta horisontalen i sofaen med god samvittighet.

Vent med vindusvasken

Det er imidlertid én type vask du bør vente med til regnet gir seg: Vindusvask. Det er ikke noe poeng å finpolere vinduer til de skinner, om regnet skal ødelegge alt litt senere.

Unntaket er selvsagt om du har vinduer som er så godt bygget inn at de ikke får regnsprut på seg - og på innsiden. Men det velger vi å ikke si høyt, slik at du slipper å føle at du burde ta en omgang til. Noe må jo spares til en deilig overskyet dag også?

Opplett der du bor? Slik får du skinnende rene vinduer hver gang

Slik renser du terrassen:

Jobben er enkel: Fukt treverket, påfør terrasserens, la det virke i anvist tid, skrubb med en kost og spyl av. Når terrassen har tørket (dette kan ta flere dager, ettersom hvordan været er) kan du eventuelt påføre ønsket behandling, dersom du ønsker dette. Vi anbefaler en beis, da dette beskytter treverket, samtidig som du beholder den fine strukturen i treverket.

Se trinn for trinn-beskrivelser i bildekarusellen:


Vaske med høytrykkspyler? Vær forsiktig, høytrykkspyleren kan ødelegge plankene

Du trenger:

En kjapp tur til nærmeste fargehandel eller byggevarehus, og utstyret er i boks:

  • Terrasserens
  • Malingsrull + malingsbrett
  • Forlengerskaft
  • (Kortbustet) kost
  • Eventuelt: Terrassebleker
  • Eventuelt: Terrassebeis/annen behandling
Det smarte ekstrautstyret: Her er verktøyene som gjør halve jobben for deg!

Kilde: Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi.no) og DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer