La vinteren gjøre jobben

La minusgradene gjøre inneklimaet sunnere.

SMÅ PLAGEÅNDER: De trives i fuktig varme, og lever av flass fra mennesker og dyr. Noen lever også av melstøv. De er ikke farlige på annet vis enn at de lett kan fremkalle allergi hos enkelte. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
SMÅ PLAGEÅNDER: De trives i fuktig varme, og lever av flass fra mennesker og dyr. Noen lever også av melstøv. De er ikke farlige på annet vis enn at de lett kan fremkalle allergi hos enkelte. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulderekordene i Norge kan brukes til inneklimaets og helsens fordel. Benytt sjansen nå, til å bli kvitt noen av beboerne som kan skape problemer hjemme, som midd.

- De er i alle senger. Dersom du våkner opp med tett nese hver dag og har fått påvist middallergi, er det antakelig høy middforekomst i senga, sa Helle Grøttum, rådgiver i NAAF til DinSide i sommer.

Og da er det bare to ting som hjelper, ifølge henne; allergimedisin og godt renhold. Midden trives nemlig best når den har det varmt og litt fuktig, noe det ofte er under dyna etter at vi har tilbragt en natt der.

– Etter fem år er ti prosent av vekten av puta støv og støvmidd. De har Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center tidligere uttalt. Han er hygieneekspert og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs.

Og det er ikke bare midd som koser seg i hodeputene. Når vasket du hodeputa di sist?

Store mengder midd

Mange reagerer altså allergisk mot midd, eller rettere sagt mot småkrekenes avføring. Men med kulde kan du ta kål på de uønskede leieboerne. Oppbevarer du puter, dyner, overmadrasser og evt. madrasser ute i minimum 20 minusgrader i ett døgn, så har du begått et effektivt massedrap av sengegjester, i følge NAAF. Støvsug grundig etterpå, og du har en langt mindre allergen seng. Men også kortere opphold ute i kulden hjelper. Har du ikke mulighet til å fryse ned sengetøyet så lenge, så mener allergiforbundet at du på dager med -15 til -20 grader godt kan legge madrass og sengetøy til lufting utendørs i cirka åtte timer og banke det godt før du tar det inn igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer