Lær av de rike - slipp dokumentavgift

De rike beboerne i Madserud allè i Oslo plages ikke av dokumentavgiften når de skal selge bolig. Grunnen er enkel - eiendommene eies ikke av dem selv, men av et aksjeselskap.

Publisert
Sist oppdatert


I trafikkstille, grønne Madserud allè i Oslo med Frognerparken som nærmeste nabo, ligger det i dag 17 villaer.

Lær av de rike - slipp dokumentavgift

Og det er ikke småsummer disse eiendommene omsettes for. Megler Jørn M. Bakken hos Krogsveen har selv stått for salg i området, og mener at 5 til 6 millioner er et forsiktig anslag av salgsverdien for en slik eiendom.
- Dette er jo byens indrefilet - verdien vil kunne være opptil 10 - 20 millioner,
avhengig av blant annet størrelsen på eiendommen, sier Bakken.

Rosinen i pølsa for både kjøpere og selgere på disse eksklusive adressene er at ingen har betalt dokumentavgift av salgene som har skjedd de siste 23 årene.

Siste gang i 1980

Tomtene ble skilt ut av Oslo kommune i 1922, og året etter ble De Kommunale Funktionærers byggeselskap A/S stiftet. Vi må kunne anta at boligene ble oppført på tomtene nokså snart etter dette, omtrent samtidig med at Vigelandsanlegget ble besluttet oppført.

Boligene fortsatte å være i kommunens eie helt fram til 1980, da Oslos grunnbok viser at de 17 eiendommene ble solgt under ett til De kommunale Funktionærers Byggeselskap for den nette sum av 911.701 kroner. Og dette er det siste vi finner i grunnboka av spor etter kjøp og salg i Madserud allè 42 til 72.

- Aksjene selges med borett, som ved salg av aksjeleiligheter, forteller advokat Einar Frigland i Huseiernes landsforbund. - Det betyr at skifte av eier ikke blir registrert i grunnboken, og derfor slipper kjøperne å betale 2,5 prosent i dokumentavgift.

Svært lønnsomt

Lær av de rike - slipp dokumentavgift


Selges en eiendom for 6 millioner, blir dokumentavgiften på 150.000 kroner. Er kjøpesummen 10 millioner, blir dokumentavgiften 250.000 kroner. Mye blitt spart i Madserud allè siden 1980.

- Pengene som ellers ville ha gått til statskassen, går direkte i selgerens lommebok når eiendommen organiseres på denne måten, fortsetter Frigland, og mener at
flere burde tenke på å organisere boligen i aksjeselskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer