
Øl har lange tradisjoner i Norge, og de siste årene har ølbrygging nesten blitt en nasjonal hobby. Er du en av dem som har hoppet på bryggetoget og har blitt gjengens faste leverandør? Da trenger du kanskje en eksklusiv kasse til ditt eget ølmerke.
Skal du kjøpe ferdige kasser, kan det fort bli kostbart. Lager du dem selv, kan du spare penger, samtidig som du kan skryte av dine egne kasser.
Dette trenger du:
- Materialer (Kryssfinér, rundstokk, hobbyplate)
- Sag
- Målebånd
- Lim
- Tvinger
- Spiker/Stift
- Hammer
- Lakkbeis + pensel
Her er oppskriften på to ulike kasser. Én til seks flasker og én til tolv. Ønsker du plass til 24? Fortvil ikke, da trenger du bare å doble målene.
Ølbrygging - dette bør du vite før du setter i gang
Valg av material
Når du lager ting i tre, kan det bety ekstra vekt til det du skal bære. Derfor ønsker man så lite og lett materiale som mulig. Til den største kassen er det her blitt brukt en lite plate med kryssfinér. Tykkelsen er åtte millimeter.
Den minste kassen består av tre ulike materialer. En hobbyplate med tykkelsen 12 millimeter, kryssfinér på seks millimeter og en rundstokk på 24 millimeter.

Det er mulig å bruke andre materialer også. For eksempel kan du velge lister til sidene. Men det er viktig å tenke på at konstruksjonen skal være stabil, samtidig som den er lett.
Hobbysnekker? Fem tips på ett minutt
Med på tur?
Flasker har ulike i størrelser. Både diameter og bredde. Mål opp de flaskene du skal bruke og sjekk at de vil passe. Det kan være en fordel å tegne opp størrelsen på et papir først.
Med plass til seks flasker blir ikke kassen så tung og er perfekt til å ta frakte med seg drikken.

Start med å sage til de to kortsidene. Tenk at denne delen består av to deler. En kvadrat på 145 millimeter og en trapes med høyde 95 mm. Langsiden nede er på 145 millimeter, mens kortsiden øverst er 40 millimeter. Tegn opp og sag ut kvadraten og trapesen i ett stykke.
Under velger vi å legge en hel plate. Det gjør kassen mer stabil. Denne skal ligge på innsiden av kassen og alle sidene festes til den. Målene blir da 145 mm x 210 mm.
Fest delene
Sag til rundstokken slik at den blir 210 mm lang. Det er til god hjelp når sidene skal limes fast nede. Legg en stripe med lim nede på kortsiden og legg på press. Plasserer du rundstokken øverst når det legges press, vil ikke sidene bli skjeve.

La limet tørke og sag til langsidene. Her er det brukt to lengder på hver side, men det er mulig å lage flere. Det viktige er at de går på utsiden av kortsiden. 210 mm pluss 12 mm to ganger. Det blir 234 millimeter. Høyden er på 50 millimeter.

Det er viktig at bunnen henger godt fast i sidene. Fest derfor noen stifter nederst på kortsiden og inn i bunnen når limen har tørket. Bruk stifter til å feste langsidene nederst.
Langsidene kan også limes fast, hvis du ønsker minimalt med merker i treet.
Holder den?

Til slutt skrur du fast rundstokken helt øverst. Dette er håndtaket og bør derfor henge godt fast. Her er det brukt skruer, ikke lim eller stifter.
På innsiden kan man lage en enkel romdeler. Se oppskrift nederst i artikkelen.
FLERE PROSJEKTER? Dette kan du bruke hobbyplater til!
Stable i høyden?
Kassen med plass til tolv flasker skal være høy nok til at man kan stable flere kasser i høyden.

Den består av fire deler. Sag til alle først, så går monteringen som en lek.

Bunnen er også her en stor plate - igjen for å gjøre kassen stabil. Den er 210 mm bred og 280 mm lang.
Seks kortsider som er 210 mm lange. Seks langsider som er 296 mm. Både kort- og langsidene er 70 mm høye. I tillegg kommer fire lengder, en til hvert hjørne, som skal holde resten sammen. De har en bredde på 50 mm og en høyde på 265 mm.


Håndtak
Når alle bitene er klare er det bare å sette sammen kassen. Kortsidene skal på innsiden, men hjørnet festet utenpå. Langsidene legger seg utenpå der igjen.
Borer du to små hull i begge de to øverste kortsidene, kan du knyte fast tau til håndtak.

Romdeler
Som sagt, kommer flaskene i ulike størrelser. Lager man en romdeler, unngår man klirring og kan ha litt ekstra rom til de største flaskene.
Her kan man med fordel bruke tynn kryssfiner. Her er det brukt tre millimeter. Lengde og bredde kan være to-tre millimeter kortere enn bunnplaten.

Sag til en eller to lange sider og to eller tre kortsider – det kommer an på hvilken kasse du velger. På langsiden lager du kutt halvveis ned i treet – tilsvarende kortsider. Gjør det samme på de korte lengdene – tilsvarende antall langsider. Kuttet må være like stort som størrelsen på treet du bruker.
Så er det bare å sette delene sammen. De trenger ikke å limes, men kan være løse og enkle å fjerne hvis kassen skal brukes til noe annet.
Logo
Ønsker du en litt røffere overflate? Gi kassen et strøk med lakk eller beis. Her er det brukt lakkbeis med kirsebærfarge. Flere strøk betyr mørkere farge.
Har du din egen øl-logo? Hvorfor ikke trykke den på en av sidene?
