Lag ditt eget førstehjelpsskrin mot flekker

Smarte produkter å ha i hus nå.

Ja, bleier bør finnes i ethvert møblert hjem. De kan i alle fall være nyttige til mer enn det de er laget for. Foto: Øivind Idsø
Ja, bleier bør finnes i ethvert møblert hjem. De kan i alle fall være nyttige til mer enn det de er laget for. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

November og desember kan være en hektisk selskapssesong for mange, med alt fra julebord og barneselskaper, til vennelag og familiefester. Og inkludert er gjerne både mye god drikke, stemningsfulle lys og fet mat. Og flekker.

Og første bud mot mange typer flekker er å være kjapp på labben. Sug opp væskesøl og rengjør før det tørker inn i tekstilene. Derfor gjelder det å ha både rådene og midlene for hånden. Her er en liten liste med smarte ting å ha i hus for raske løsninger på flekkete problemer, forklaring følger nedenfor:

  • Barnebleier
  • Utvaskede håndduker
  • Farris eller lignende sprudlende mineralvann
  • Bakepulver
  • Eddik
  • Kaffefiltre eller matpapir
  • Tannkrem
Dessuten bør du ha vaskemidler som Zalo, grønnsåpe, oppvaskmaskinmiddel og skurekremer som Jif eller lignende i huset. Ordinære flekkfjernere er også godt å ha.

Mer gjenstridige flekker? Her er midlene som VIRKELIG tar unna!

Suger opp væskesøl

Flekker på tepper har en tendens til å bli varige festminner. I alle fall om man ikke reagerer kjapt. Et av stalltipsene som kan gjøre deg bedre forberedt, er faktisk å gå til anskaffelse av barnebleier!

– Det høres kanskje rart ut, men alle som har tepper burde ha barnebleier hjemme, selv om de ikke har barn, sa Magne Fiksdal ved Lone tepper til DinSide tidligere i år.

Grunnen er enkel: Bleier har ekstremt god oppsugingsevne, og har du slike for hånden kan du fort få trukket opp væskesøl fra teppene. Knepet kan også brukes på andre tekstiler. Har du ikke bleier for hånden, bør du forsøke godt utvaskede badehåndduker eller lignende med god absorberingsevne.

Sjekk også det smarte isbittrikset, om teppet har fått groper etter bord- eller stolbein.

Fett, bær og ketsjup... for eksempel

Et triks vi har lært av kabinansatte på fly er først å skrape bort det du kan, for så å å ta Farris eller annet boblende kildevann på en klut og dynke forsiktig på flekken. Ikke gni flekken inn i stoffet, men prøv å løse den opp med farrisen.

Går ikke dette, er andre triks å bløtlegge tekstilene i surmelk (skal visst gjøre underverker for vanskelige blåbærflekker), fukte flekken og strø bakepulver på og la virke noen minutter før du skyller, eller å gni inn flekken forsiktig med grønnsåpe - alt dette før du vasker tekstilet.

Må sterkere lut til, kan du prøve å strø på oppvaskmaskinpulver eller sprute Zalo på en fuktet flekk og la virke i fem minutter - eller en vanlig flekkfjerner som for eksempel Vanish.

Vi har testet: Sitronsaft vs Vanish mot flekkene

Men ikke bruk salt her ...

Salt kan brukes til langt mer enn mat, blant annet til å slukke små branntilløp. Det figurerer også mange steder som råd mot rødvinsflekker. Men det siste vi har lært, er at dette ikke er lurt. Å strø salt på rødvinsflekker for å suge opp væsken kan faktisk virke mot sin hensikt. For selv om rødfargen blir borte, risikerer du at den blir erstattet av en grålig flekk, som er langt vanskeligere å bli kvitt enn rødvinsflekken. Er du ekstra uheldig bidrar du slik til å holde på flekken, for salt brukes for å fiksere farge til tekstiler.

Bruk heller såpe, lunkent vann og eddik mot vinflekkene, eller følg rådene ovenfor.

Blir flekkene borte med dampvask? Vi har testet

Trekker til seg stearin

Eddik, Zalo, strykejern og håndduker med god absorberingsevne kan være effektivt mot mange flekker. Foto: Elisabeth Dalseg
Eddik, Zalo, strykejern og håndduker med god absorberingsevne kan være effektivt mot mange flekker. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Med den mørke årstiden hører også levende lys. Men stearinflekkene er ikke like hyggelige. Har lysene dryppet på arveduken eller andre tekstiler, kan du ha god hjelp av kaffefiltre eller matpapir, og et strykejern.

Bruk papir på begge sider av tekstilet, og flytt/bytt etterhvert som papiret trekker til seg flekken som du varmer opp med strykejernet. Er det store mengder stearin, bør du legge tekstilet i fryseren først, for så å pille av mest mulig av klumpene først.

Her er flere kjerringråd mot stearinflekker på ymse overflater og materialer.

Skinnende servering

Har du oppdaget flekker på sølvtøyet? En myk, velbrukt tannbørste og tannkrem, og bestikket blir blankt igjen uten å rote med pussefiller og illeluktende sølvpuss. Men ikke gni for mye og hardt, og ikke prøv dette på gammelt arvesølv eller sølv som skal være oksidert.

DinSide har forøvrig testet sølvpussemiddel og aluminiumsfolietrikset. Sjekk fordeler og ulemper - og hvordan resultatet ble. Men ikke gnikk og gnu ...Putt gjerne sølvtøyet i oppvaskmaskinen!

Les også: Utrolig hva du kan bruke tannpasta til

Men det er ikke bare bestikket som kan se velbrukt ut. Mange har sikkert ryddet unna servise med skjemmende, grålige striper i glasuren. Vi har imidlertid forsøkt et virkningsfullt triks som gjør serviset nesten som nytt igjen. Skurekrem fra Jif eller lignende, kan effektivt fjerne stripene i glasuren.

En hel database på engelsk

Trenger du flere tips, kan du forsøke den amerikanske tjenesten opprettet av University of Illionois. Tast inn flekken, og få tipsene på basis av dette. Tjenesten heter Stain Solutions.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer