
Nå våkner mordersneglene: Dette bør du gjøre NÅ
En vakker hage er selve smykket rundt huset. Når tomten blir grønn og frodig gjør det ikke bare noe helt spesielt med miljøet, det skaper også en hjemmekoselig og varm stemning utenfor hjemmet.
Mange ønsker å realisere hagedrømmen, men frykten for ikke å ha grønne nok fingre, eller at man tror man har for liten plass på tomten, setter ofte en stopper for gjennomføringen. Dette er derimot ingen hinder, ifølge ekspertene.
For å lage til hage er det nemlig bare én ting som avgjør om du lykkes eller ikke.
Les også: Slik redder du de visne plantene!
Lag en solid hageplan
Det absolutt viktigste du trenger for å lage til hagen du ønsker, er en solid plan før du går i gang.
Tenk over
Simone Winkler tipser:
- Hva skal hagen brukes til? En plass til avslapping etter jobben? Lekeplass til barna? Et sted for kos og fester med familien og vennegjengen? Litt av alt?
- Hvilke elementer ønsker du å ha i hagen din? Veksthus? Bålplass? Sandkasse? Dam? Basseng? Hagestue? Kjøkkenhage? Belysning?
Det forteller landskaps- og hagedesigner Simone Winkler.
– Det er mange ting du må tenke nøye gjennom før du begynner. Først: hvilken stil ønsker du? Romantisk, landlig, moderne eller asiatisk? Går det sammen med stilen på huset ditt, og passer det til området rundt?, sier Winkler.
Dernest må du tenke på hvor mye tid du har lyst til å bruke på stell av hagen. Noen synes det er avslappende med hagearbeid, mens andre vil helst gjøre så lite som mulig i hagen.
– En god plan er uvurderlig i anleggsfasen, den hjelper deg med å gjøre ting i riktig rekkefølge og kan spare deg for mye tid og penger, sier Gina Hole, hagekonsulent og anleggsleder ved Bekkevold landskap.
Hun lister opp noe av det du bør ha klart for deg før du bygger hagen din:
Plassering av bed
Råd fra Gina Hole:
- Tenk igjennom hvilken funksjon bedet/beplantningen skal ha. Skjerming for naboer, skjerming for vind/sol? Nytte-bed med spiselige vekster? Eller pryd-bed med blomstrende planter hele sesongen? Skal vegetasjonen dele inn hagen og skape rom?
- Bed og beplantning kan man ha nesten hvor som helst. Det finnes planter for sol og skygge, tørke og regn.
- Snakk gjerne med en anleggsgartner som utarbeider en planteplan med egnede planter.
- Vedlikeholdsmessig bør du plassere bed der du er mest, da er det lettere å følge med på plantenes behov som vanning og gjødsling.
- For at plantene skal trives, er god jord det viktigste å investere i.
- Velg planter med ulike høyder og som blomstrer på forskjellige tidspunkt, vårblomstringen er spesielt viktig.
- Plant trærne midt i plantefeltet, da slipper du å rake løv, og løvet komposteres i plantefeltet. Dette øker mikrolivet i jorda som gjør næringen tilgjengelig for plantene.
- Å plante tett er viktig slik at man slipper lukearbeid, og jorda tørker ikke så fort ut.
- Hvem er brukerne av hagen?
- Hvordan og hva skal hagen brukes til?
- Ønsker du en hage hvor du dyrker din egne økologiske grønnsaker, den engelske hagen med overdådig blomstring, den avslappende hagen med yrende dyreliv, eller den enkle hagen med stramme linjer?
- Bruk tid på å observere de klimatiske forholdene som vind, sol og temperatur, ved å se hvor snøen smelter først om våren for eksempel.
- Det er også viktig å observere bevegelsesmønster og hvor man oppholder seg i hagen i de forskjellige årstidene.
- Er det kommunale reguleringen man må ta hensyn til? Nabogrenser? Livsløpsstandard? Hvor legges snøen om vinteren?
– Å investere i hjelp fra fagpersoner i planleggingsfasen lønner seg alltid. La gjerne alle i familien komme med sine ønsker og drømmer, dette skaper eierskap hos alle, tipser Hole videre.
Liten tomt ingen hindring
Dersom du ikke har så god plass rundt huset, er det likevel utrolig hvor mye du kan få ut av en vakker hage så lenge du tenker smart i forveien, ifølge ekspertene.
Faktisk kan liten plass være enklere å gjøre hyggelig enn større arealer, mener Hole.
Igjen handler det om å lage en god plan før du starter. Hole har flere forslag.
– Tenk i høyden, vegetasjon på vegger og tak er absolutt i vinden, men også vegetasjon i flere sjikt; fra bunndekkere – som er vegetasjon helt nær bakken, små og store busker og trærne som den høyeste vegetasjonen. Dyrk i store potter, tipser hun.

Winkler mener det også handler om kreativitet.
– Det finnes så mange muligheter og en løsning til alle steder selv om man tror at det kan være utfordrede, sier Winkler.
Hagedesigneren råder deg til å prioritere det du har aller mest lyst til å ha i hagen dersom det bare er plass til noen få eller ett element.
– Og pass på at det blir ikke kaotisk med altfor mange elementer eller farger. Hold det helst litt enkelt, sier Winkler.
Hole understreker også viktigheten av å velge den beste jorda til plantene, og dessuten plante variert med planter som er tilpasset klimaet der du bor.
Men disse hageplantene bør du styre unna!
Barnevennlig hage
En vakker hage er flott, men husk at den bør kunne brukes til kos og hygge også. Er dere en familie med barn, er det essensielt at de små skal få ha det moro på uteområdet.

– Barna trenger litt plass, de skal kunne løpe og leke uten at du må bekymre deg for rosebedet. Når du planlegger elementer til lek, prøv å tenke langsiktig. Barna vokser, og elementene du lager til for barna i hagen, vil du gjerne fjerne etter noen år, sier Winkler og forklarer videre:

– Kanskje kan du også kan bruke de til noe annet seinere? En sandkasse kan bli til en plantekasse til krydderplantene dine, eller et lite basseng. Et klatre- eller huskestativ kan bli til en pergola til klatreplantene.
Hole mener at alle barn skulle hatt trær å klatre i.
– En annen ting å tenke på er at de minste barna leker nær de voksne, så lekeplassen i hagen bør være nær huset, sier hun.
Dette gjelder også for spisebordet. Det bør ligge i nær tilknytning til huset og kjøkkenet, mener Hole.

Dette støtter Winkler.
– Til et hageselskap bør veien til kjøkkenet ikke være altfor lang eller upraktisk. Så må du passe på at møblene står stabilt og på fast grunn. Er du veldig glad i å spise ute og ha selskap, lønner det seg gjerne med et utekjøkken eller en ekstra hagestue til dette formålet, sier hun.
Hole syns også at det er godt å skjerme seg for sola når man spiser ute, gjerne med trær.
– Det er også behagelig å lune ned spiseplassen med litt høy vegetasjon eller beplantning, tipser hun.
Artikkelen ble først publisert i 2017
