Pavlova

Lag pavlovaen i dag

Du kan fint lage bunnen i dag, så slipper du å styre på 16. mai

17. MAI-FAVORITT: Mange har byttet ut bløtkaken med en pavlova til 17. mai. Foto: Cecilia Liljeton/Aller SE
17. MAI-FAVORITT: Mange har byttet ut bløtkaken med en pavlova til 17. mai. Foto: Cecilia Liljeton/Aller SE Vis mer
Publisert

Det er mye som skal gjøres før 17. mai, ikke minst kvelden før. Da er det deilig med alt som kan lages klart i forkant, og marengsbunn til pavolva er en av den.

- Du kan lage marengsen en uke eller en måned i forveien, sier Martine Espeland til DinSide.

Espeland er konditor og dessertkokk på Michaels i Oslo, er med på juniorkokkelandslaget og var commis da Filip Bendi vant Årets kokk i 2021.

PLANLEGG: Lager du marengsbunnen på forhånd, blir det mye mindre stress på dagen, sier Martine Espeland. Foto: Stian Broch / Årets Kokk
PLANLEGG: Lager du marengsbunnen på forhånd, blir det mye mindre stress på dagen, sier Martine Espeland. Foto: Stian Broch / Årets Kokk Vis mer

- Det handler om planlegging. Det er så mye annet som skal gjøres rett før 17. mai, og mye stress, så har du kaken klar, slipper du å tenke på det.

Lager du den nå har du også litt tid på deg, så slipper du å stresse, om den ikke blir vellykket - da har du tid til å prøve igjen.

- Jeg har laget den en måned i forveien, og så pisket krem og pyntet med bær rett før servering, sier hun.

Pakk den inn

Dersom du lager bunnen i forkant er det viktig at du pakker den godt inn.

- Du må oppbevare den i en lufttett boks. Står den på benken vil den trekke til seg fuktighet fra luften og bli seig, sier Espeland.

- Pavlovabunnen må bli sikkelig tørr og sprø utenpå, og så skal den være litt seig inni. Men det viktigste er at den er sprø nok, for den vil automatisk bli litt seig når du har på krem og bær.

Pavlova med lave skuldre

Det er ikke vanskelig å lage marengs, men det finnes også løsninger som gjør det enda lettere. En rekke butikker selger eggehvite på flaske, så da slipper du unna å skille eggene. En annen lettvint variant er å gå for Toros poser med pavlovamarengsmiks, der du kun trenger å tilsette vann.

Om du ikke orker å bake, finnes det råd. Flere butikker har ulike varianter av ferdige pavlovabunner.

Ønsker du en stor kake blikkfang, bør du ta turen til et supermarked eller en butikk med godt utvalg. Både Meny og Mega har pakker med to marengsbunner for rett under 90 og 100 kroner, henholdsvis, og Meny har også en ekstra stor bunn, nå på tilbud, til 90 kroner.

Du kan også gå for porsjonsstørrelser, vi fant pakker med pavlovabunner i porsjonsstørrelser nesten alle butikkene vi besøkte. Noen var smakssatt, andre vanlige marengs. For noen blir kanskje også disse litt store, så hvorfor ikke lage sin egen pavlovabar med små marengstopper eller pikekyss, som folk kan sette sammen med krem og bær?

Du kan også få hjelp til kremen, som er en blanding av vaniljekrem og pisket krem. Du får både vaniljekrem på pose og ferdig vaniljekrem.

PORSJONSPAVLOVA: Med små bunner kan du lage små porsjoner av den populære kaken.
PORSJONSPAVLOVA: Med små bunner kan du lage små porsjoner av den populære kaken. Vis mer

Om du går for en ferdig variant, er det den som heter kakekrem som gjelder, ikke den til gjærbakst. Denne er også gjennomgående noen kroner rimeligere, så her er det vinn-vinn.

Tine har også en egen pavlovakrem i Piano-serien du pisker opp.

Selv om butikkene bugner av ferdigløsninger, er det én ting vi ikke vil anbefale: Krem på boks. Vår erfaring er at den ikke er like stabil og god som pisket krem, men egner seg best som topping.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer